Pakai Tudung, Walaupun Tidak Islam -Spencer Wall


SPENCER Wall, seorang wanita Amerika Syarikat (AS) berusia 20 tahun asal West Texas, tergolong unik dan luar biasa di tengah masyarakat majoriti bukan Islam. Dia yang beragama Kristian, tetapi sejak akhir April lalu telah memutuskan untuk memakai pakaian Muslimah, bertudung lengkap selama satu tahun ini. Apa tujuannya?


Wall mengatakan dia bukan ber'eksperimen' tetapi belajar dari pengalaman. Dia nak rasa bagaimana menjadi golongan minoriti seperti komuniti Muslim, yang selalu dipandang sebelah mata dan dicurigai di negaranya, walaupun dia bukan mewakili komuniti tersebut. "Saya bukan ingin mewakili Muslimah atau komuniti Muslim.. Saya hanya ingin tahu bagaimana rasanya menjadi seperti mereka.. sebentar saja ..." ujar Wall.

Perubahan penampilan Wall tentu sahaja mengundang banyak tanya dari teman-teman dan orang-orang sekeliling. Wall memang mengalami hal-hal yang tidak diharapkannya sejak memakai tudung dan pakaian Muslimah. Orang kerap memandang Wall dengan curiga, tidak mahu bercakap dengannya dan sering dicemuh. Bahkan pernah ada pengunjung di restoran tempatnya bekerja, menolak dilayani Wall. Tetapi seperti kebanyakan Muslimah di AS yang kerap menerima kelaku seperti itu, Wall tidak ambil peduli dan tetap terus melangkah.

Pertanyaan yang kerap diterima ialah, asal dari mana? Kerana orang-orang Amerika masih melihat warga Muslim sebagai imigran atau pendatang. Mulanya Wall menjelaskan, 'ingin belajar dari pengalaman..' Tapi lama-lama, dia pun bosan juga, dan jawab pendek,"Saya bukan Muslim, tetapi saya pakai tudung kerana sukakanya!" Meski demikian, Wall mengakui jawapan itu tidak sepenuhnya benar, kerana jauh di dalam hatinya ia merasa tidak boleh keluar rumah tanpa berpakaian Muslimah. "Saya pernah cuba tak pakai tudung sehari saja, tetapi tak boleh..."

Kini bukan hanya dalam berpakaian, Wall juga mengikuti kebiasaan bagaimana sepatutnya sikap seorang Muslimah. Ia menolak hubungan bebas terutama dengan lelaki. Pernah di toko pakaian, Wall meminta pelayan toko itu menutupi ruang terdedah apabila kakinya ternampak semasa mencuba-cuba pakaian. Wall mengatakan, pengalamannya 'menjadi seorang Muslimah' mengajarnya untuk menghargai dan menghormati hal-hal yang bersifat peribadi. Satu hal yang tidak pernah ia rasakan dalam ajaran agama Kristien.

Bahkan katanya, suatu hari nanti ia juga ingin rasa bagaimana hendak bersolat 5 kali tiap hari. "Seperti yang anda tahu, kami hidup di tengah masyarakat yang tidak peduli dengan aktiviti ibadah. Dengan pengalaman saya sekarang, saya rasa diri saya lebih dekat dengan Tuhan," ungkap Wall. "Pengalaman ini mengajar saya untuk menghormati wanita yang membuat keputusan ' tinggal tetap di rumah, menjaga dan mendidik anak-anak saja..' menghormati mereka yang bertudung lengkap, beraktiviti di luar atau menjadi seorang CEO.." sambungnya.

Tazkirah Jumaat: Peluang bertaubat diberi berkali-kali

Manusia sering kecewa kerana apabila dizalimi tiada balasan serta merta mengena orang yang menzalami. Sedangkan Allah yang Maha Esa wujud, Maha Mengetahui dan Maha Menguasai setiap detik kejadian. Di manakah keadilan?

Persoalan ini meragukan insan yang ingin merapatkan dirinya kepada Allah dan agama yang diredai-Nya iaitu Islam. Mereka beranggapan dengan memeluk dan menghayati cara hidup yang diredai oleh Pencipta maka kesengsaraan akan hilang.


Bukankah definasi agama yang benar adalah agama yang membuatkan insan bahagia bukannya sengsara!

Namun, agama yang diredai ini bersifat paradoksikal pula. Semakin diserahkan diri semakin pula menerima seksa.

Penerimaan seksa masih boleh difahami kerana itu adalah ujian Allah untuk dibalasi di akhirat nanti. Sebaliknya, apa yang tidak boleh difahami adalah keadaan selesa dan gembiranya kehidupan orang yang menzalami. Inilah paradoksnya.

Kalangan yang beramal kebaikan tatkala yang beramal kejahatan menguasai cara hidup pasti menghadapi permasalahan ini. Dengan kata lain, suasana ini tidak berlaku di kala dunia didominasikan (baca dikuasai) oleh kalangan yang baik.

Ketika keadaan dunia adalah 'malam', golongan jahat akan menghimpit gerak golongan baik kerana mempertahankan cara hidup melalui kuasa. Mereka merancang dan melaksana dengan amat yakin kerana sumber kekuatan duniawi mereka mengatasi golongan baik. Golongan baik pula walaupun telah dilatih untuk bersabar dan bersedia secara mental untuk menghadapinya masih berpecah belah dengan hal-hal yang tidak fundamentals.

Persoalan Allah membenarkan golongan jahat menyeksa golongan baik boleh diterima. Sebaliknya, Allah membenarkan golongan jahat bergembira dengan kezaliman mereka malah menambah nikmat duniawi kepada mereka menjadi sesuatu yang meragukan. Sepatutnya (mengikut perkiraan golongan baik), "kami perlu menanggung seksa dan mereka akan dibalasi." Hakikatnya tidak, "kami menanggung seksa dan mereka semakin senang."

Kemungkinannya ialah Allah menangguh balasan kepada golongan yang jahat. Mengapa pula? Untuk memberi peluang bertaubat dan berubah kepada kebaikan. Peluang diberi bukan hanya sekali, namun sepatutnya beberapa kali agar suatu hari nanti (akhirat) seksa yang diterima adalah adil dan abadi. Kalau hanya sekali buat kesalahan dan terus ditimpa hukuman maka tidaklah Allah itu Maha Pengampun dan Maha Penyayang. Beri petunjuk dan peluang kepada dua jalan: buat baik dan buat jahat.

Seperkara lagi, bagi golongan baik tugasan mereka adalah beriman dan beramal saleh termasuk memberi peringatan dan khabar gembira. Mereka tidak ditugaskan untuk memaksa perubahan. Petunjuk dan perubahan manusia adalah milik Pencipta.

Rumusannya, peluang untuk bertaubat diberi berkali-kali agar kembali ke pangkal jalan. Jika tidak, seksaan di sana adalah adil, berpatutan dan abadi. Oleh itu, jangan berduka atas kesenangan mereka. Doakan mereka berubah kerana di sana amalan sudah tidak diterima. Itulah keadilan Ilahi. - lanh

Yang Pelik Tapi Menarik Tentang Kerajaan Perpaduan UMNO-PAS.

Oleh Jebat Sarawak

Tidak sah rasanya dalam situasi politik sekarang ni andaikata pengikut politik tidak membicarakan soal Kerajaan Perpaduan umNO-PAS ini. Isu ni semakin menjadi panas, panas dan semakin panas. Kalau bukan kerana melibatkan umNO pastinya isu ni tidak mempunyai apa-apa maknanya pun. Tapi kerana yang terlibat dalam Kerajaan Perpaduan ini adalah umNO maka ianya perlu dipanas-panaskan lagi


Nah! Sekarang ni apa yang berlaku pada PAS ? Berpadukah atau bercelaru ? Tidak siapa yang mempu mentafsir perkara ini dengan jelas.
Namun jika mahu memberi persepsi atau gambaran, jelas kepada kita bahawa PAS sekarang ni sedang bergolak. Mungkin sesetengah pihak sanggup mengatakan bahawa PAS kini sedang mengalami proses perpecahan.
Percanggahan pendapat cuba ditafsirkan oleh sesetengah pihak sebagai perpecahan dalam pimpinan PAS. Yang jelas siapa yang galak memainkan isu ini ?
Jawapannya mudah sahaja. Pemimpin-pemimpin umNO, Media-media umNO, penulis-penulis umNO dan penyokong-penyokong umNO. Tidak lupa juga musuh dalam selimut PAS sendiri.
Golongan-golongan ini mudah dikenali dengan melihat kepada kenyataan, tayangan serta tulisan di arus media kini. Samada media arus perdana ataupun media alternatif melalui capaian intenet sekarang ni. Dan semestinya golongan yang semakin bersemangat untuk terus memperkatakan isu ni adalah pemimpin-pemimpin umNO. Ya pemimpin-pemimpin umNO berhak untuk membicarakan terus isu ni kerana ia melibatkan umNO secara langsung. Mana-mana pihak tidak boleh mempertikaikan perkara ini.
Kini rakyat disajikan dan ditayangkan dengan dua fenomena yang berbeza antara PAS dan umNO dalam membicarakan soal ini. PAS dilihat semakin bertahan manakala umNO semakin galak menyerang. Melihat kepada perkembangan politik mutakhir nampaknya inilah satu-satunya peluang untuk umNO memenangi perjuangan melawan PAS atau signifikannya melawan Pakatan Rakyat.
Peluang kemenangan ni nampak begitu cerah untuk umNO sehingga mereka kini semakin berani membicarakan soal kerajaan Perpaduan ini. Manakala di pihak PAS pula terpaksa berhempas pulas mempertahankan pendirian mereka sehingga seakan nampak pasti ada korban di pihak PAS. Kalau tak terkorban pun pasti ada pemimpin PAS yang akan cedera. Cuma rakyat hanya mampu untuk melihat isu ini.
Dan apa yang jelas kepada rakyat dan pemimpin-pemimpin PAS adalah sikap sebenar yang ada pada umNO. Bagaimanapun umNO cuba berselindung di sebalik isu ini, identiti dan niat serta halatuju perjuangan umNO terhadap PAS ni akan nampak juga. Ya bagi mereka yang mengenali umNO ni tidak susah mentafsir niat umNO ni. Nampak, cuba tengok betul-betul. Pasti nampak. Kalau tak nampak maka tulisan ini akan cuba sedaya mungkin cuba menampakkan niat umNO itu.
Melihat situasi yang timbul di dalam pimpinan PAS hari ini kelihatannya umNO semakin ikhlas dengan niat mereka Ya memang mereka katakan niat mereka ikhlas tapi benarkan begitu ? Di mana keikhlasannya?Satu perkara pelik tentang keikhlasan umNO dalam Kerajaan Perpaduan ni.
Semakin umNO menampakkan keikhlasannya semakin teruk PAS jadinya. Semakin umNO memperbesar-besarkan isu ni semakin parah PAS dibuatnya. Semakin pemimpin umNO dekat kepada pemimpin-pemimpin PAS semakin jauh jadinya persaudaraan PAS ni.
Di pihak umNO pula semakin PAS mendiamkan diri semakin rancak mereka bercakap isu ini. Semakin PAS nampak bercelaru semakin galak mereka memainkan isu ini. Semakin PAS terseksa semakin hebat mereka menekankan isu ni. Apa yang ditunjukkan atau dimahukan oleh umNO, PAS semakin terdesak, tersesak dan tidak mustahil akhirnya nazak seperti mereka juga. Pelikkan ?
Bagaimana pula ada pemimpin PAS yang menyatakan bahawa umNO ni rakan penyelamat mereka ? Apakah ini sikap yang dikatakan rakan, sahabat atau teman ? Tak tahulah pulak, cuba fikir-fikirkanlah.
Yang peliknya juga kenapa keikhlasan dan kebaikan yang umNO war-warkan dalam isu ini semakin menjejaskan populariti dan keyakinan rakyat pada PAS. Kenapa kebaikan umNO ni seakan membawa musibah kepada PAS ? Ya kini seakan-akan PAS nampak berpuak-puak pula jadinya. Kebaikan yang cuba dilakukan oleh umNO ni mendatangkan keburukan kepada PAS pulak.
Kalau gabungan PAS dengan PKR dan DAP selama ni semakin menguatkan dan mengukuhkan kedudukan PAS, mengapa pula begini jadinya nilai perpaduan PAS dengan umNO. Rasa-rasanya belum ada pemimpin PKR dan DAP yang terdesak dengan isu ni. Yang nampak terdesak sekarang ni adalah PAS. Dulu tanpa isu ni PAS nampak begitu elegan sekali. Wajah pemikiran pemimpin-pemimpin PAS begitu rasional sekali. Tapi bila bab cuba Kerajaan Perpaduan dengan umNO ni nampak yang sehati sejiwa pemikiran PAS ni berbeza-beza pulak. Adakah perkara baik seperti ini seakan-akan menimbulkan malapetaka buat PAS. Sedangkan rakan mereka tadi umNO nampak semakin baik dan bertenaga pula.
Ni lah yang menggambarkan sebenarnya niat umNO mahu membesarkan isu Kerajaan Perpaduan ni. umNO dah lama tahu bahawa inilah senjata yang cukup ampuh untuk mereka menjahanamkan PAS. Dan segalanya nampak terserlah kini. Yang jelas niat baik umNO untuk meneruskan Kerajaan Perpaduan ni akan menghancurkan PAS. PAS akan rugi manakala umNO akan untung. PAS akan binasa umNO akan perkasa.
Dengan kata lain tidak ada niat ikhlas yang ada pada hati jiwa umNO ni untuk berpadu dengan PAS. Yang ada hanyalah niat untuk menghancurkan PAS. Bila PAS hancur maka kuasa umNO kembali kuat. Apa yang ditunjukkan dalam Kerajaan Perpaduan ni seolah-olah, PAS seumpama sepohon durian yang lebat buah serta rendang pohonnya cuba menanam pokok Ara umNO di pohon mereka. Pokok Ara akan tumbuh subur merimbun dengan akar besar membelit manakala pokok durian akan mati kekeringan.
Rasa-rasanya belum tertafsir dalam nilai persahabatan yang dikatakan baik itu membawa keburukan kepada mana-mana pihak melainkan ada niat busuk disebaliknya. Kerana perkara baik jika dilakukan dengan niat yang tidak baik maka buruk jadinya. Kenapa pengabungan PAS dengan PKR dan DAP menciptakan perpaduan yang begitu kukuh dan utuh sekali. Kebaikan kepada PAS dalam Pakatan Rakyat ni begitu mendatangkan faedah dan manfaat besar sekali kepada PAS. Tapi perpaduan umNO-PAS ni membawa kemudaratan kepada PAS ? Tak masuk akal kebaikan yang umNO lagukan dalam Kerajaan Perpaduan ini menimbulkan keburukan pada PAS seperti waktu ini. Pasti ada niat buruk disebalik Kerajaan Perpaduan ni !
Kepada mana-mana pihak yang terus menyokong usaha ni pasti nampak niatnya. Yang menyokong dalam isu ni semuanya adalah kroni-kroni umNO yang selama ini telah ditarbiyahkan oleh umNO bahawa PAS adalah musuh umNO. Kekuatan PAS adalah malapetaka besar buat umNO. Justeru itu jika mereka mahu umNO terus hidup maka mereka haruslah menghancurkan seterusnya menjahanankan PAS. Buatlah apa saja demi sasaran ini. Kalau sebelum ni melalui cara by hook or by crook semakin berjaya menguatkan PAS kini cara lebih efisen lagi digunakan.
Dalam istilah perjuangan pernah menyatakan ; Sekiranya kamu tidak mampu mengalahkan musuh kamu dengan cara berlawan dengan mereka maka hendaklah kamu menggunakan cara berbaik-baik dengan mereka. Nescaya kamu akan mampu menggalahkan musuh kamu itu.
Kepada seluruh organisasi PAS sedarlah, insaflah bahawa sesungguhnya umNO itu adalah musuh kamu yang nyata. Perkuatkanlah saf-saf perjuangan di kalangan pemimpin-pemimpin kamu dalam menentang umNO ni agar segala tentera bawahan kamu yakin bahawa PAS adalah Pembela Bangsa dan Negara.
Perpaduan PAS adalah atas dasar Agama Islam bukannya atas prinsip perjuangan parti. Renungkanlah dan lihatlah bagaimana lagaknya pemimpin-pemimpin umNO membicarakan isu ni pada arus perdana. Mereka kini tersenyum megah bila menyebut Kerajaan Perpaduan ni di media umNO. Wajah pemimpin-pemimpin umNO begitu berseri-seri bersolekkan Kerajaan Perpaduan ni. Sedangkan di pihak PAS waktu ini pemimpin-pemimpin PAS kesakitan menanggung derita. Anak-anak kebinggungan melihat kesakitan ayah mereka.
Bangkitlah PAS dengan segera kerana Manek Urai sedang menunggu kamu. Maruah PAS lebih penting dan cukup berharga buat rakyat di Manek Urai. Rakyat Malaysia sedang menungghu reputasi PAS di Manek Urai. Sejarah-sejarah kegemilangan PAS dan Pakatan Rakyat dalam setiap PRK di Semenanjung menunjukkan betapa kukuh dan teguhnya gabungan PAS dan Pakatan Rakyat. Aura kekuatan ni semakin terasa bayunya di Sabah dan Sarawak.
Justeru itu musnahkanlah segala jerat yang terpasang oleh umNO ni. Jika terjerat sekalipun waktu ini maka kumpulkan segala kekuatan dan tenaga PAS secara keseluruhannya dengan niat perjuangan suci PAS, tarik nafas panjang-panjang, sentakkan jerat itu biar terputus dari ikatan. Biarlah sakit asal jangan mati.
Rakan-rakan doktor dari PKR dan DAP sedia mengubati. Merekalah rakan dan teman sejati untuk mengukuhkan perjuangan PAS. Yakin dan percayalah bahawa dengan niat para penyokong ikhlas yang berada di segenap tempat merentasi warna kulit dan bangsa maka PAS akan akan mampu pulih dari kecederaan ini.
Yang penting.......kuburkan Kerajaan Perpaduan dengan umNO ni di Manek Urai. Buktikan dan tegaskan kepada rakyat bahawa PAS adalah satu-satu pilihan bangsa melayu yang benar-benar membela dan menjaga hak mereka. Tidak akan ada istilah Kerajaan Perpaduan PAS-umNO. Jika melayu benar-benar ikhlas membela hak dan bangsa Melayu maka PAS adalah pilihannya. Ini kerana PAS adalah parti yang lebih komplit daripada umNO. Bezanya hanya satu umNO masih berkuasa dan kuasa PAS tidak diiktiraf oleh umNO.
Insya Allah jika kuasa PAS diiktiraf oleh rakyat maka PAS akan membuktikan bahawa dasar perjuangan PAS mampu mengangkat dan memartabatkan bangsa melayu dan Islam itu ke tahap yang lebih gemilang.
Ayuh! Buktikan ketelusan dan kehebatan PAS kepada rakyat. Allahhu Akbar, Allahhu Akbar, Allahhu Akbar.

sumber: detikdaily

PAS umum calon Manek Urai 26 Jun

KUALA LUMPUR, 20 Jun (Hrkh) - PAS akan mengisytiharkan calonnya untuk pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai pada 26 Jun ini bersama-sama pimpinan Pakatan Rakyat.

Penasihat Jentera Operasi Pilihan Raya Manek Urai, Dato' Wan Rahim Wan Abdullah berkata, pengumuman itu akan dibuat di Manek Urai berdekatan dengan rumah Allahyarham Ismail Yaakub atau lebih mesra di kenali sebagai Pak Su Wei.

Ditanya sama ada calon yang akan dimumkan itu memiliki ciri-ciri seperti Allahyarham Ismail, Wan Rahim berkata pemimpin seperti beliau sukar diganti dan tidak boleh ditandingi.

Bagaimanapun, beliau yakin calon yang akan diumumkan nanti akan diterima oleh pengundi di Manek Urai.

Sementara itu, Wan Rahim menggesa SPR mengarahkan majikan-majikan supaya membenarkan pekerja mengambil cuti pada hari mengundi 14 Julai nanti.

Keadaan ini katanya berpunca daripada SPR sendiri yang sengaja menetapkan hari pengundian pada hari bekerja.

"Kita betul-betul mengharapkan SPR memberi arahan kepada majikan bagi memberikan cuti satu hari," tegasnya ketika dihubungi.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan pilihan raya kecil itu pada 14 Julai ini dan penamaan calon pada 6 Julai.

Kerusi DUN Manek Urai kosong selepas penyandangnya, Ismail Yaakob, 60, dari PAS meninggal dunia pada 22 Mei lalu kerana masalah kesihatan.

Beliau memenangi Dun Manek Urai buat pertama kali pada pilihan raya umum 1986 dan mengekalkannya untuk lima penggal berturut-turut.

DUN Manek Urai terletak dalam kawasan Parlimen Kuala Krai yang juga disandang oleh PAS. - mns_

Isu perpaduan terpulang pada Presiden - Ustaz Azizan

ALOR SETAR, 20 Jun (Hrkh) - "Alhamdulillah...(sambil menadah kedua belah tangan) baru dia tau PAS ikhlas? Lama dah ikhlas, tapi depa (mereka) yang tak ikhlas dengan kami!," demikian reaksi spontan Menteri Besar, Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak ketika diminta wartawan mengulas kenyataan Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak bahawa PAS ikhlas untuk berbincang mengenai Kerajaan Perpaduan.

Dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri di Wisma Darul Aman, di sini 17 Jun lalu, Ustaz Azizan bagaimanapun enggan memberikan kenyataan lanjut berhubung polemik tersebut.

"Kerajaan Perpaduan ni yang bercakap Presiden (PAS), biar dialah selesai, saya ni orang bawah saja. Saya tiada komitmen apa pun. Perpaduan baguslah... semua berpakat! Dengan DAP, PAS, Umno, Gerakan, MCA kita pakat dok sekali semua, perpaduanlah macam tu agaknya atau macam lain? Saya tak tahu, nak cakap macam mana?

"Kalau kita dah jelas konsep itu bolehlah beri komen. Mungkin perpaduan ni semua parti duduk bersama dan menggerakkan negeri bersama...mungkin! Perpaduan macam sekarang PAS, DAP, KeADILan itu perpaduan juga, kerajaan juga. Perpaduan peringkat BN macam MCA, MIC, Gerakan, Umno dan lain-lain, (itu) perpaduan juga.

"Kalau semua perpaduan tak bagus juga, tak ada pembangkang. Pembangkang mesti ada. Kalau tak ada pembangkang kita tak tahu mana kerja betul mana tidak betul, semacam semua. Kalau pun salah tak ada siapa tegur kita, pembangkang perlu. Kalau semua bersatu tak betullah, tak ada maknalah. Tak ada dalam dunia satu kerajaan saja memerintah tak ada parti pembangkang. Mesti ada pembangkang barulah demokrasi itu hidup," ujarnya sekadar menyatakan pandangan.

Oleh itu beliau berharap agar pihak media menunggu penjelasan dari Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang sendiri.

"Lagipun dalam PAS tak semua sokong. Masa muktamar hari tu pun banyak pandangan-pandangan yang tak merestuai tentang apa yang dikatakan perpaduan kerana orang tidak jelas apa itu perpaduan, nak buat orang tak tahu.

"Tapi orang merestui Hadi untuk berunding dengan sesiapa sahaja. Sebagai parti politik, sebagai kerajaan kita boleh berbincang dengan sesiapa sahaja. Kita dengarlah, kita setuju belum tahu lagi. Perundingan itu menunjukkan keterbukaan kita.

"Saya tidak mahu kata 'yes or no' sebab saya bukan orang yang melontarkan idea. Tetapi ingatan saya masa muktamar baru ni dia (Presiden) cakap dia bersedia untuk berunding dengan sesiapa sahaja, itu 'good'. Tok Guru Nik Aziz pun berunding dengan Lee Kuan Yew," ujarnya menerangkan keterbukaan PAS itu. - mns_

Media baru bakal pengaruhi pengundi Manek Urai

KUALA LUMPUR, 20 Jun (Hrkh) - Pensyarah Program Sains Politik, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Madya Ghazali Mayudin tidak menolak kemungkinan kehadiran media baru seperti internet dan blog secara tidak langsung boleh mempengaruhi pengundi di Manek Urai walaupun kawasan tersebut adalah kawasan luar bandar.

Beliau berpandangan, mungkin terdapat pengundi muda yang telah berhijrah ke bandar dan mempunyai akses terhadap internet dan maklumat yang diperolehi melalui media baru ini seterusnya akan disampaikan kepada ibu bapa atau penduduk di Manek Urai.

Bagaimanapun katanya, pendekatan peribadi seperti mencula undi dari rumah ke rumah yang dilakukan oleh parti-parti yang bertanding boleh menjadi efektif jika mengenai tempat dan sasarannya dalam mempengaruhi pengundi terutama golongan yang masih mencari-cari parti mana yang harus diundi.

"Pendekatan tersebut saya kira lebih berkesan dalam konteks pilihan raya kecil Manek Urai ini. Parti-parti yang bertanding mempunyai ruang yang kuat kerana dalam tidak mempunyai pilihan raya di tempat lain pada waktu ini.

"Sebagai contoh jika parti A menggunakan pendekatan peribadi dari rumah ke rumah, parti B juga harus berbuat demikian. Jika tidak, kempen secara langsung tidak akan berkesan," katanya sewaktu dihubungi Harakahdaily.

Dalam pada itu katanya, dalam menghadapi pilihan raya kecil, kehadiran media dan penyampaian maklumat akan memberi kesan kepada pengundi-pengundi yang belum tetap pendirian terhadap sesuatu parti atau 'atas pagar'.

Jelasnya, dalam mana-mana pilihan raya, akan ada golongan ini. Justeru katanya, golongan ini perlu diyakinkan dengan perjuangan dan matlamat parti agar mereka boleh mengundi kepada parti yang berkenaan.

Sama ada media ini memainkan peranan yang penting dalam sesuatu pilihan raya, beliau berpandangan, ia bergantung kepada golongan mana yang disasarkan oleh media terbabit.

"Sebagai contoh jika sasaran media itu kepada golongan penyokong kuat PAS, apa sahaja propaganda yang disampaikan oleh media arus perdana mungkin pengaruhnya sangat kurang terhadap mereka. Ini kerana mereka telah mempunyai pendirian yang tetap.

"Tetapi bagi golongan yang masih terumbang ambing dan masih berkira-kira parti mana yang mereka perlu undi, peranan media ini betul-betul mempengaruhi mereka," katanya. - mns_

Ustaz Fathi Yakan: Ulama tarbiyah terkenal kembali ke rahmatullah

Saya menerima berita sedih mengenai pemergian Ustaz Dr. Fathi Yakan menerusi kiriman SMS dari sahabat ikhwan di Beirut pada pagi Ahad lepas.

Beliau yang lahir pada tahun 1933 wafat pada usia 76 tahun setelah lama mengalami keuzuran. Beliau adalah ulama terkenal serata dunia dan juga merupakan antara penggerak awal gerakan Islam Ikhwan Muslimin di dunia Arab.

Beliau juga adalah merupakan satu-satunya pimpinan Ikhwan Muslimin yang amat rapat dengan pimpinan PAS. Dari Al-marhum Dato' Fadzil Nor kepada Dato' Sri Haji Abdul Hadi Awang kesemuanya banyak merujuk dan menerima tunjuk ajar dari 'Sheikhul Tarbiyah' yang agung ini.

Malah bagi setiap pimpinan PAS yang berkunjung ke Syria atau Lubnan tidak pernah melepaskan peluang untuk menziarahi beliau. Dari situlah kami diberi nasihat dan tunjuk ajar melalui pengalaman serta ilmu tarbiyah dan politik yang mendalam yang ada pada beliau.

Sifat rendah diri, sentiasa menghormati tetamu serta tidak pernah kedekut berkongsi ilmu dan pengalaman menjadikan hubungan kami amat rapat dengan beliau.

Sheikh Fathi juga telah beberapa kali berkunjung ke Malaysia dan menjadi tetamu khas PAS. Malah sepatutnya beliau sekali lagi menjadi tetamu PAS di Muktamar yang diadakan di Ipoh, Perak pada tahun lepas.

Walaupun semua persiapan telah di buat termasuk tempahan tikat kapalterbang, namun di saat akhir saya sendiri menerima panggilan telefon dari beliau yang menyatakan keuzuran untuk bersama di Muktamar PAS.

Ya, bila disebut sahaja nama Ustaz Fathi Yakan kepada masyarakat Malaysia maka akan teringat kita kepada puluhan buku-buku yang dikarang beliau dan yang paling terkenal adalah buku 'Apa Ertnya Saya Menganut Islam', 'Islam dan Cabaran Kini' serta 'Tuntutan Dakwah dan Pendakwah'.

Ulama terkenal ini amat disegani dan dihormati di seluruh pelusuk dunia kerana penulisan serta pemikiran beliau yang tajam dan bersifat semasa.

Beliau telah mengarang berpuluh-puluh buah kitab mengenai dakwah dan gerakan Islam dan ianya tersebar luas di serata dunia dan di terjemah dalam pelbagai bahasa termasuk bahasa Melayu, bahasa Cina serta bahasa Tamil. Sungguh besar jasanya dalam mewarnai dunia harakah islamiyyah

Masih lagi segar di ingatan kenangan manis sewaktu saya bersama Presiden PAS, Dato' Seri Haji Abdul Hadi Awang berkunjung ke pejabat beliau di kota Tripoli di Selatan Lubnan setahun yang lalu.

Pejabat yang terletak di pinggir bandar Tripoli itu juga merupakan sebahagian daripada kampus Universiti Jinnan yang telah dibangunkan oleh beliau bersama isterinya sejak lebih daripada 15 tahun.

Kini universiti Jinnan berdiri tersergam indah dan telah berjaya menghasilkan ribuan graduan dari serata pelusuk dunia. Ustaz Fathi Yakan sewaktu kami berkunjung ke pejabat beliau dikelilingi oleh ratusan kitab-kitab dan buku-buku yang ditulis serta dirujuk oleh beliau setiap waktu.

Dalam pertemuan bersama Ustaz Fathi Yakan, beliau telah mengingatkan tentang tuntutan perjuangan serta cabaran yang sedang dihadapi oleh umat Islam serta dunia Islam.

Bagi Ustaz Fathi musuh-musuh Islam kini sedang meletakkan Islam �dikandang orang salah� dan sentiasa mencari peluang untuk menghancurkan Islam dan kebangkitannya dengan apa cara sekalipun. Bagi beliau perkembangan yang sedang berlaku kini merupakan satu cabaran yang besar yang perlu ditanggapi oleh seluruh umat Islam dengan penuh kesabaran dan berhemah.

Ustaz Fathi juga mengingatkan umat islam bahawa musuh-musuh Islam tidak akan sedikitpun berdiam dengan perkembangan kesdedaran dan kebangkitan Islam yang sedang berlaku di seluruh dunia Islam.

Cabaran dan kebangkitan Islam di Palestin, Iraq. Afghanistan dan seluruh dunia Islam merupakan cabaran yang besar yang perlu dihadapi dengan penuh berhati-hati.

Sementara itu semasa berbincang soal politik dalaman Lubnan Ustaz Fathi Yakan menceritakan tentang percubaan Kuasa Besar Amerika Syarikat serta sekutu terdekatnya Zionis Israel yang berusaha untuk mengujudkan ketegangan dan perpecahan berlandaskan mazhab terutama di antara kelompok penduduk Sunni dan Syiah.

Namun demikian beliau menegaskan bahawa percubaan ini berjaya digagalkan kerana gerakan Islam di Lubnan telah bersatu menentang konspirasi jahat ini tanpa mengira mazhab.

Beliau dengan tegas menyatakan sokongan terbuka kepada gerakan pembebasan Hizbullah yang berjuang menentang penjajahan serta kekejaman zionis Israel. Apa jua percubaan untuk memecahbelahkan umat Islam serta rakyat Lubnan akan terus disanggah oleh umat Islam Lubnan sendiri.

Bagi Ustaz Fathi, situasi di Lubnan sekarang ini berada dalam keadaan yang amat kritikal. Pergolakan politik yang berterusan terutamanya di antaranya gerakan Hizbullah dan kerajaan pimpinan Perdana Menteri Fuad Sinora tidak menampakkan jalan penyelesaian.

Beliau mengingatkan akan bahaya campurtangan kuasa-kuasa besar terutamanya Amerika Syarikat, Perancis serta sekutunya dalam politik dalaman Lubnan.

Apabila ditanya kenapakah beliau secara terbuka memberi sokongan kepada Hizbullah, Ustaz Fathi Yakan dengan tegas menyatakan bahawa, "kita bukan berhadapan dengan soal-soal yang remeh-temeh yang boleh memecahbelahkan umat islam sendiri tetapi kita berhadapan dengan musuh yang lebih besar iaitu Amerika Syarikat dan Zionis Israel yang sentiasa melakukan kezaliman terhadap umat islam di serata dunia."

Bagi beliau Hizbullah adalah sebahagian dari perjuangan Umat Islam menentang musuh yang besar ini. Beliau juga menegaskan bahawa penyelesaian kepada konflik politik Lubnan adalah dengan tidak membenarkan penglibatan mana-mana kuasa asing luar untuk turut campurtangan dalam menentukan masa depan politik Lubnan.

Perbincangan kami juga berkisar tentang persoalan konflik dunia Islam di bumi Palestin. Ustaz Fathi menyatakan bahawa gerakan Hamas yang menang dan berkuasa secara demokrasi sehingga kini tidak diberikan pengiktirafan sewajarnya oleh dunia Barat.

Malah mereka terus ditekan dengan pelbagai bentuk sekatan politik dan ekonomi yang tidak berperikemanusiaan terutamanya terhadap penduduk Palestin yang menderita kekurangan makanan harian dan bahan perubatan.

Begitu juga usaha yang dilakukan bagi menyatukan kepimpinan politik Palestin tanpa mengira parti dan kelompok dengan membentuk sebuah �kerajaan kesatuan� masih tidak di diiktiraf oleh Kuasa Besar Barat terutamanya Amerika Syarikat dan sekutunya.

Gerakan Hamas terus dilabelkan sebagai sebuah pertubuhan terroris serta pengganas walaupun mereka terlibat dan mendapat sokongan daripada rakyat melalui sistem demokrasi yang disanjung oleh kuasa barat sendiri.

Begitu juga dengan situasi terkini di Iraq. Ustaz Fathi melahirkan kesedihan beliau terhadap apa yang sedang berlaku di mana setiap hari ratusan rakyat yang terbunuh secara kejam akibat daripada penjajahan tentera Amerika dan sekutunya.

Yang lebih membimbangkan beliau lagi adalah usaha memecahbelahkan penduduk Iraq berlandaskan mazhab. Ini adalah diadu-dombakan dengan perancangan rapi yang dilakukan oleh penjajah Amerika Syarikat dan sekutunya Zionis Israel yang menghantar ratusan agen-agen Mossad untuk beroperasi di Irak.

Ustaz Fathi Yakan dengan tegas membantah serta mengutuk keras sebarang bentuk pertembungan dan pembunuhan berlandaskan fahaman mazhab yang sempit. Bagi beliau apa yang penting bagi rakyat Iraq adalah untuk berjuang bagi menghalau tentera-tentera penjajah dari bumi mereka sendiri.

Begitu juga usaha penguasaan tentera penjajah untuk membolot kekayaan hasil minyak Iraq perlu disekat dengan apa cara sekalipun. Bagi Ustaz Fathi Yakan, penyelesaian di Iraq adalah dengan mendesak tentera penjajah segera berundur dari bumi Iraq secara terhormat dan pemimpin-pemimpin politik dan pemimpin masyarakat Iraq perlu kembali bersatu di atas landasan Islam yang sebenarnya.

Ustaz Fathi Yakan juga menyentuh tentang konflik yang sedang berlaku di Afghanistan dan juga di Chechenya. Sehingga kini ribuan umat Islam menjadi mangsa kepada kekejaman kuasa-kuasa besar yang angkuh.

Ini semua berlaku dalam suasana dunia Barat bercakap soal demokrasi, hak asasi manusia dan keadilan tetapi di waktu yang sama mereka sendirilah yang sedang membunuh demokrasi di negara-negara Islam dengan melakukan pelbagai bentuk ketidakadilan dan bersikap �double standard� apabila berhadapan dengan dunia islam.

Ustaz Fathi mengingatkan umat Islam agar sentiasa berwaspada dengan perancangan musuh-musuh Islam ini. Mereka kini dengan begitu mudah diatas nama �menghapus pengganas� dan �mengwujudkan keamanan� mereka seolah-olah di beri lesen menangkap dan membunuh mana-mana individu di serata dunia.

Di akhir pertemuan, Ustaz Fathi Yakan juga mengingatkan kami akan tiga cabaran besar yang dihadapi oleh gerakan Islam di serata dunia.

Pertamanya adalah cabaran dalam bentuk global di mana dunia Islam kini diserang dengan pelbagai tuduhan dan ancaman dengan meletakkan Islam dikandang orang salah.

Keduanya gerakan Islam di serata dunia akan terus ditekan tanpa mengira balas kasihan walaupun mereka menyerlahkan sikap yang sederhana serta terlibat secara terbuka dalam kancah politik dan demokrasi.

Ketiganya pertembungan yang sedang berlaku kini di antara gerakan Islam dan kuasa-kuasa barat bukan hanya pertembungan pemikiran tapi ianya lebih merupakan pertembungan tamadun yang amat mencabar.

Dr. Fathi Yakan juga mengingatkan agar setiap aktivis Islam sentiasa bersabar menghadapi ujian yang besar ini. Persiapan yang mendalam perlu dilakukan oleh semua aktivis Islam bagi menghadapi situasi baru ini.

Bagi beliau hanya dengan keimanan yang mendalam, persiapan ilmu yang cukup serta pengorbanan yang besar sahaja yang akan menjamin kemenangan serta masa depan gerakan Islam.

Ya, kenangan bersama Ustaz Fathi Yakan masih segar diingatan kami. Saya dapat mendengar nasihat-nasihat bernas dari seorang tokoh yang disegani di serata dunia.

Walaupun pada waktu itu beliau terlalu uzur tetapi masih terus bersemangat untuk berjuang menegakkan kebenaran Islam terutamanya melalui tulisan penanya yang tajam serta bernas.

Inilah peribadi seorang muraabi serta sheikh tarbiyah yang dirujuk oleh seluruh dunia Islam sehingga kini. Sifat rendah diri dan tawaduknya amat jelas sehingga terkesan kepada kami sehingga kini.

Semoga sheikh yang kami sayangi ini ditempatkan bersama para syuhadah. Selamat tinggal ya Sheikh. Al-Fatihah! - mks.

sumber: harakahdaily

Sarawak parliamentarians under fire

Saturday, 13 June 2009
Joseph Tawie (Malaysiakini News)

Sarawak Barisan Nasional parliamentarians have been accused of neglecting their duties when they failed to speak up for the welfare and the interests of the local people in the state.
MCPX

dominique ng interview 010606 gesturing"If they have any honour or self-respect they should resign. If not they should be sacked by the people.

"We elected our members of parliament to represent us vigorously in Parliament," said Padungan state assemblyperson, Dominique Ng.

The people of Sarawak have nothing to be happy about, he said, adding: "Despite being the richest state in terms of natural resources, we are the least developed and have the poorest people in Malaysia.

"We were not so bad comparatively at independence, but 47 years on, instead of progressing forward, we have steadily fallen backward due largely in part to non-performing BN members of parliament who have failed miserably in their solemn duties to make our voices heard at the federal level," said Ng, who is Sarawak's PKR leader.

He said that they have even failed to raise the issue of the five per cent oil royalty. It was only by electing Pakatan Rakyat parliamentarians that the state has any hope of increasing it to 20 per cent as promised by the PKR de facto leader Anwar Ibrahim himself.

"It is now the national policy of PKR," he said.

The non-performance of Sarawak's MPs was revealed by the deputy speaker of Dewan Rakyat, Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

source: Inside Sarawak

Senarai barisan kepimpinan Pemuda PAS 2009-2011

KUALA LUMPUR, 16 Jun (Hrkh) - Ketua Pemuda PAS yang baru, Ustaz Nasrudin Hj Hasan telah mengumumkan keseluruhan barisan kepimpinan pemuda PAS pusat sesi 2009-2011 ketika sidang media di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut kira-kira pukul 11.00 pagi tadi.

Berikut merupakan senarai tersebut:

Ketua : Ustaz Nasrudin Hassan Tantawi
Timbalan Ketua : Ustaz Azman Shafawi Abd Rani
Naib Ketua : Ahmad Sabki Yusof

Setiausaha : Kamaruzaman Mohamad
Penolong Setiausaha : Khairul Faizi Ahmad Kamil
Bendahari : Mohd Adram Musa
Ketua Penerangan : Suhaizan Kaiat
Pengarah Pilihan Raya : YB Firdaus Jaafar

Ahli Jawatankuasa dipilih
1 Ustaz Riduan Mohd Nor
2 Ustaz Nik Mohd Abduh Nik Abdul Aziz
3 Ustaz Nazri Chik
4 YB Nasir Zakaria
5 Ustaz Kamal Shaari
6 Abdullah Karim
7 Dr Raja Ahmad Iskandar Raja Yaakub

Ahli Jawatankuasa dilantik
1 Zuraidin Abdullah
2 Sanusi Mohd Nor
3 Zamakhshari Muhammad
4 Anuar Ali
5 Yusainee Yahya
6 Mohd Sani Hamzan
7 Wan Sukhairi Abdullah
8 Dr. Mohd Zohdi Marzuki
9 Mohd Nazri Din
10 Mohd Fuad Othman
_
sumber: harakahdaily

Buktikan PAS guna pendekatan samseng di Manek Urai - Pemuda PAS

KUALA LUMPUR, 16 Jun (Hrkh) - Ketua Pemuda PAS Pusat, Ustaz Nasruddin Hasan Tantawi mencabar Pemuda BN Kelantan supaya mengemukakan bukti yang mengatakan bahawa PAS menggunakan pendekatan politik samseng dalam kempen di pilihan raya kecil Dun Manek Urai.

"Saya mencabar Pemuda BN Kelantan agar mengemukakan bukti bagi menyatakan bahawa PAs menggunakan kaedah politik samseng pada pilihan raya kecil Dun Manek Urai," ujarnya pada sidang media Pemuda PAS di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut pagi ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Ketua Pemuda BN Kelantan, Annuar Sufian yang mendakwa kandungan ceramah pemimpin PAS yang sanggup 'bertumpah darah' untuk memenangi Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai sebagai satu pendekatan politik samseng.

Ini kerana menurutnya, pada kebiasaan sesuatu pilihan raya kecil diadakan Umno akan mencetuskan provokasi dan mengeruhkan keadaan.

"Kebiasaannya seperti yang kita semua sedia maklum, provokasi ini dicetuskan pihak Umno-BN malah tuduhan itu sendiri mencerminkan Umno itulah yang samseng," katanya.

Nasruddin juga menyelar dakwaan Pemuda BN kelantan yang menuduh Pemuda PAS menggunakan pendekatan samseng sebagai suatu tuduhan yang liar dan jahat.

"Ia merupakan satu tuduhan yang liar, jahat dan tidak masuk akal," ujarnya lagi.

Dalam pada itu, ketika diminta mengulas mengenai kesan isu kerajaan perpaduan ketika kempen pilihan raya kecil itu, beliau menganggap ianya tidak menjadi kerisauan kepada parti.

"Perbezaan pendapat antara pimpinan bukanlah menjadi isu yang merisaukan kerana masing-masing adalah berasaskan hujah dan ianya diraikan.

"Malah terdapat mekanisme untuk menyelesaikan perbezaan ini menerusi muzakarah di peringkat dalaman," katanya lagi.

Walau bagaimanapun, beliau menganggap media turut menjadi punca mengeruhkan keadaan dengan eksploitasi yang dilakukan bagi memecah belahkan parti. - mns _

Al Fatihah Untuk Pejuang Islam Ustaz Fathi Yakan


"AlFadhil Ustaz Fathi Yakan telah meninggalkan kita pada Sabtu 13 Jun (1933 - 2009), pd usia 76tahun. Jasanya sangat besar dalam mewarnai dunia harakah islamiyyah. Semoga beliau ditempatkan bersama para syuhada'

Kitab karangannya yang tersohor Apa Erti Saya Menganut Islam (atau lebih popular dengan panggilan 'Maza Yakni') menjadi rujukan kebanyakan usrah pelbagai wadah. Penulisannya yang tersusun rapi menyemai kefahaman yang jitu tentang definisi seorang penganut Islam yang benar-benar berperibadi Muslim.

Dr. Fathi Yakan ialah ulama' dan pendakwah Islam yang terkemuka. Berkelulusan Ph.D. dalam Bahasa Arab dan Pengajian Islam, beliau merupakan antara penggerak awal gerakan Islam sekitar tahun 1950.

Beliau juga merupakan Setiausaha Agung Al-Jamaa Al-Islamia Lubnan sehingga beliau memenangi kerusi Parlimen di Lubnan. Beliau ialah aktivis utama dalam arena politik, kelihatan paling jelas semasa pilihanraya pada tahun 1996.-Al-Fatihah-

Sumber : style="color:#6600cc;">Ilham Najmi">http://www.pasjohorbahru.com/Ilham%20Najmi"> style="color:#6600cc;">Ilham Najmi

http://lutfimj2006.blogspot.com/
"

AHLI JAWATANKUASA KERJA PAS PUSAT & PESURUHJAYA PAS NEGERI-NEGERI/WILAYAH PERSEKUTUAN SESI 2009 � 2011

Presiden
DATO' SERI TUAN GURU ABDUL HADI AWANG

Timbalan Presiden
USTAZ NASHARUDIN MAT ISA

Naib Presiden
DATO' USTAZ TUAN IBRAHIM TUAN MAN
SALAHUDDIN AYUB
DATO' MAHFUZ OMAR

Ketua Dewan Ulama
DATO' USTAZ HARUN TAIB

Ketua Dewan Pemuda
USTAZ NASRUDIN HASSAN TANTAWI

Ketua Dewan Muslimat
USTAZAH NURIDAH MOHD SALLEH

Setiausaha Agung
DATO' MUSTAFA ALI

Ketua Penerangan
USTAZ IDRIS AHMAD

Bendahari
DR MOHD HATTA RAMLI

Ketua Pengarah Pilihan Raya
DATO' USTAZ ABDUL HALIM ABDUL RAHMAN

Ahli Jawatankuasa
DATO' SERI IR. MOHAMAD NIZAR JAMALUDDIN

DATO' KAMARUDDIN JAFFAR

DATO' SERI USTAZ AZIZAN ABD RAZAK

DATO' DR HAJI HASAN MOHD ALI

USTAZ ABDUL GHANI SAMSUDDIN

DATO' USTAZ ABU BAKAR CHIK

MOHAMED HANIPA MAIDIN

DATO' IR AMIRUDDIN HAMZAH

DR LO' LO' MOHAMAD GHAZALI

USTAZ ABDUL GHANI ABDUL RAHMAN

DR DZULKEFLY AHMAD

DR SYED AZMAN SYED AHMAD NAWAWI

USTAZ HASHIM JASIN

MAZLAN ALIMAN

USTAZ TAIB AZAMUDDIN MD. TAIB

DR MUJAHID YUSOF RAWA

DATO' HUSAM MUSA

MOHAMAD SABU

MOHD ANUAR TAHIR

ASMUNI AWI

MOHAMAD TAUFEK ABDUL GHANI

DR SITI MARIAH MAHMUD

WAN UBAIDAH WAN OMAR

AHMAD DULLAH

Pesuruhjaya PAS Negeri
PERLIS : USTAZ HASHIM JASIN

KEDAH : DATO' SERI USTAZ AZIZAN ABDUL RAZAK

PULAU PINANG : USTAZ MOHD SALLEH MAN

PERAK : USTAZ ABU BAKAR HUSIN

KELANTAN : TUAN GURU DATO' NIK ABDUL AZIZ NIK MAT

TERENGGANU : USTAZ HARUN TAIB

PAHANG : DATO' USTAZ TUAN IBRAHIM TUAN MAN

SELANGOR : DATO' DR HASAN MOHD ALI

W. PERSEKUTUAN : MOHAMAD NOOR MOHAMAD

NEGERI SEMBILAN : ZULKEFLY MOHAMAD OMAR

MELAKA : USTAZ ABDUL GHANI ABDUL RAHMAN

JOHOR : DATO' DR MAHFODZ MOHAMED

SABAH : MUHAMAD ABDULLAH

SARAWAK : USTAZ OSMAN MUSTAPHA

- tajdid _

sumber: harakahdaily

Pemuda PAS desak wajibkan mata pelajaran agama

KUALA LUMPUR, 14 Jun (Hrkh) - Dewan Pemuda PAS Pusat mendesak agar kerajaan mewajibkan mata pelajaran agama berbanding bahasa Inggeris dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Ketuanya, Ustaz Nashruddin Hassan menegaskan perkara itu sebagai respons terhadap cadangan pihak kerajaan untuk mewajibkan semua pelajar lulus bahasa Inggeris dalam peperiksaan SPM.

Beliau menjelaskan dalam keadaan masyarakat yang semakin hilang arah, mata pelajaran agama lebih penting kerana ia dapat mengisi jiwa dengan ilmu-ilmu kerohanian.

"Jika kerajaan mewajibkan pelajar SPM lulus bahasa Inggeris bermakna mereka wajib belajar bahasa Inggeris. Dalam soal ini Pemuda PAS berpendapat lebih wajar jika mata pelajaran Agama diwajibkan untuk belajar dan lulus dalam SPM.

"Tiada gunanya jika ramai pelajar yang mahir berbahasa Inggeris atau memperolehi markah tinggi tetapi akhlak dan moral mereka rendah," tegas beliau.

Negara-negara lain, jelas Nasruddin lagi, boleh maju dalam semua bidang tanpa mewajibkan pelajar-pelajar mereka lulus dalam bahasa Inggeris. Tetapi pencapaian mereka jauh lebih baik.

Beliau berpendapat Kementerian Pelajaran sewajarnya menyelesaikan terlebih dahulu isu PPSMI yang ditentang oleh banyak pihak dan rakyat di negara ini.

"Kerajaan sepatutnya peka dengan tuntutan rakyat bukannya menambahkan lagi bebanan mereka dengan cadang terbaru ini.

"Mewajibkan kelulusan bahasa Inggeris dalam SPM akan memberikan tekanan kepada pelajar-pelajar terutama pelajar di luar bandar,"katanya.

Mereka jelasnya, akan menjadi mangsa dasar ini seperti sengsaranya mereka dengan dasar PPSMI yang terpaksa dilalui.

Namun begitu, Nasruddin menegaskan Pemuda PAS tidak menentang usaha untuk memastikan pelajar menguasai bahasa Inggeris atau mempelajari bahasa lain tetapi perlu mengutamakan bahasa ibunda terlebih dahulu.

"Kami menyokong usaha untuk memastikan pelajar menuntut ilmu atau menguasai bahasa lain tetapi ia tidak seharusnya ke peringkat meminggirkan bahasa Melayu dan agama Islam," jelas beliau.

Justeru, tegas beliau, Pemuda PAS tidak bersetuju cadangan mewajibkan pelajar lulus bahasa Inggeris dalam peperiksaan SPM dan konsisten mendesak kerajaan memansuhkan PPSMI. - mks._

sumber: harakahdaily

PAS mahu Majlis Fatwa siasat SIS!

KUALA LUMPUR, 14 Jun (Hrkh) - PAS tetap bertegas supaya Majlis Fatwa Kebangsaan melakukan penyiasatan terperinci ke atas pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Sisters In Islam (SIS) dan mengharamkannya jika bertentangan dengan syariat Islam.

Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menjelaskan, SIS bukannya NGO Islam malah ahlinya juga tidak mampu untuk memperkata atau membahaskan isu-isu mengenai Islam berdasarkan ilmu.

Beliau menegaskan, PAS pernah berunding dan menegur pandangan SIS yang bercanggah dengan Islam tetapi usaha itu tidak dipedulikan.

"Kita telah menghantar (Ahli Jawatankuasa PAS Pusat) Dr Mariah Mahmood menyertai majlis anjuran SIS dan menegur pandangan mereka yang bercanggah dengan Islam. Tetapi mereka sentiasa beri pandangan bukan daripada ilmu mereka.

"Adalah tak wajar seorang yang bukan nelayan cakap mengenai nelayan, orang dari Somalia kita suruh cakap tentang angkasa lepas, nak cakap mengenai angkasa lepas mestilah orang dari NASA (Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan), kalau tanya tentang lanun dan rompakan bolehlah dia jawab," katanya.

Beliau menyatakan demikian kepada media sejurus selepas tamatnya Mesyuarat Jawatan Kuasa PAS Pusat kali pertama bagi penggal 2009-2011, di Pejabat Agung PAS, dekat sini baru-baru ini.

Muktamar PAS Ke-55 baru-baru ini, telah menerima tanpa bahas usul PAS Kawasan Shah Alam supaya Majlis Fatwa Kebangsaan membuat penyelidikan ke atas SIS yang didakwa membawa aliran Islam liberal dan mengharamkannya jika terbukti bertentangan dengan syariat Islam.

Ditanya adakah pendirian itu akan 'mencederakan' persepsi masyarakat bukan Islam kepada PAS, Abdul Hadi menegaskan: "Yang 'mencederakan' ialah SIS sendiri, orang tahu dia bercakap tanpa ilmu."

"Itu saya tidak tahu, yang saya beritahu adalah pandangan PAS," tegas beliau ketika memberi reaksi pakatan pembangkang yang dikatakan kurang bersetuju dengan usul yang telah diluluskan itu.

Ustaz Hadi menjelaskan, usul yang dihantar kepada jawatankuasa usul parti itu 'bukanlah versi terakhir tetapi yang belum dipinda'.

Usul itu, katanya, datang dari Dewan Muslimat PAS kawasan. Tetapi oleh kerana kesuntukan masa dan tergesa-gesa, ia tidak dibahaskan dalam mesyuarat kawasan dan terus dihantar ke Pusat. - mks. _

sumber: harakahdaily

iklan

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 . |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.