MB Terengganu akui pusat salahguna wang royalti

KUALA TERENGGANU, 16 April (Hrkh) - Isu penyelewengan serta penyalahgunaan wang royalti petroleum negeri Terengganu yang sering kali dibangkitkan oleh PAS akhirnya diakui oleh Menteri Besar (MB) Terengganu, Dato' Ahmad Said

Dato' Ahmad mengakui isu royalti yang dibangkitkan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Wakaf Mempelam, Mohd Abdul Wahid Endut ada kebenarannya yang kini dalam proses rundingan serta tuntutan kembali.


Wakaf Mempelam (Abdul Wahid) ada membangkitkan mengenai royalti iaitu wang royalti dibelanjakan untuk membiayai Program Rumah Mesra Rakyat (PRMR) yang dilaksanakan oleh Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) diberi kepada kerajaan-kerajaan negeri yang lain.

"Ini memang kita (kerajaan) akui dan kita (kerajaan) telah membuat semakan-semakan dan ini merupakan sebahagian dari rundingan yang perlu kita (kerajaan) kembalikan wang ini kepangkuan negeri Terengganu,"jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika menggulung Persidangan Mesyuarat Yang Pertama Penggal Kedua Dewan Undangan Negeri (Dun) Terengganu, di Wisma Darul Iman, semalam.

Menurutnya, SPNB telah menggunakan RM873 juta wang royalti minyak Terengganu bagi melaksanakan projek perumahan di seluruh Negara.

Namun begitu, katanya dari jumlah tersebut hanya RM102 juta dibelanjakan bagi projek SPNB itu di negeri ini.

"Ini bermakna, SPNB masih berhutang dengan kita (Terengganu) sebanyak RM771 juta dan tuntutan untuk wang royalty yang dijadikan dana khas yang dibahagi ke negeri-negeri lain adalah sebanyak RM717 juta,"ujarnya.

Katanya, kerajaan negeri juga sedang berbincang bagi menuntut kembali wang royalti minyak sebanyak RM2.6 bilion yang telah digunakan oleh beberapa kementerian lain.

Menurutnya, beberapa kementerian terbabit menggunakan dana khas (royalti) dalam melaksanakan projek-projek di negeri ini termasuk pembesaran Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) dan pembinaan Lebuhraya Pantai timur (LPT).

Menteri Besar itu menjelaskan dari tahun 2000 hingga tahun 2008 kerajaan Terengganu hanya menerima wang royalti petroleum sebanyak RM6.27 bilion dari kerajaan pusat.

Katanya, jumlah wang yang sepatut diterima oleh kerajaan Terengganu dalam tempoh tersebut adalah RM15.847 bilion.

Ahmad turut mengumumkan kerajaan negeri baru menerima sebanyak RM650 juta dari jumlah yang sepatutnya diterima iaitu sebanyak RM1.394 juta sepanjang tempoh September 2008 hingga Mac 2009.

Mengapa Najib lantik semula Shabery yang rugikan Bernama TV jadi menteri?

PERDANA Menteri, Dato' Seri' Mohd Najib Tun Razak tidak sewajarnya melantik kembali Dato' Ahmad Shabery Cheek yang menyebabkan kerugian RM14 juta kepada Bernama TV ketika beliau menjadi Menteri Penerangan, lapor Intan Abdullah.

Shabery yang kini dilantik menerajui Kementerian Belia dan Sukan tidak menampakkan apa-apa reaksi untuk mengambil tanggungjawab terhadap kerugian menimpa Bernama TV.


"Ia suatu tindakan yang memalukan apabila dalam tempoh setahun sahaja Bernama TV mengalami kerugian RM14 juta," kata Ketua Penerangan PAS Pusat, Mahfuz Omar.

Tegasnya, masalah tersebut sekaligus membuktikan Menteri Penerangan ketika itu, Shabery, tidak melepasi sistem pemantauan penunjuk aras prestasi atau key performance indicator (KPI).

"Sekiranya beliau berada pada zaman pemerintahan Najib, sudah tentu beliau tidak melepasi KPI. Ini juga membuktikan bahawa Menteri Penerangan sebelum ini tidak layak, tetapi beliau dilantik semula menerajui kementerian lain," ujarnya.

Oleh yang demikian, Mahfuz yang juga ahli parlimen Pokok Sena menggesa kerajaan agar mengkaji semula kaedah dan sistem pengoperasian yang dijalankan oleh Bernama TV sehingga menyebabkan kerugian besar selain membuat semakan semula kepada pengurusan media.

"Bagaimana kerugian ini boleh berlaku sedangkan ia berada di bawah pantauan Kementerian Penerangan dan mendapat bantuan daripada kerajaan?" tegasnya.

Bagaimanapun, terdapat desas-desus yang menyatakan kerugian RM14 juta yang ditanggung oleh Bernama TV itu tidak termasuk hutang mereka pada ‘content provider’ yang membekalkan program kepada stesen tv berkenaan. Malah ada yang menyatakan, penubuhan Bernama TV mempunyai perkaitan dengan 'geng-geng tingkat 4' pada zaman Tun Abdullah Ahmad Badawi menjadi Perdana Menteri.

Difahamkan, pihak Bernama atau lebih tepat BTV Synergy telah membeli sistem operasi yang berharga jutaan ringgit. Sistem yang dimaksudkan dikenali sebagai GEEVES dan INCITE. Pihak yang menjual sistem itu mendakwa ia adalah yang terbaik dalam dunia penyiaran. Oleh kerana yakin dengan pihak yang menjual, maka BTV Synergy pun membelinya.

"Pihak yang menjual sudah tentu berkata sistem yang ditawarkan itu adalah terbaik, tetapi bagi orang yang hendak membeli, dia seharusnya menyelidiki dan membuat perbandingan dengan beberapa sistem lain untuk mendapatkan yang benar-benar tebaik. Adakah ia dilakukan oleh Bernama-TV Synergy?" tanya Mahfuz.

Belum Lawan UMNO BN Sudah Angkat Bendera Putih

Cuba baca dua berita ini. Kemudian cuba anda buat kesimpulan, apa yang tersirat di hati dua pemimpin BN ini:

i) Tindakan bekas Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang, Mohammad Fairus Khairuddin meletak jawatan sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Penanti, menunjukkan tembelang Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang lebih gemar mencari populariti politik, berbanding membantu rakyat.

Ketua Umno Bahagian Permatang Pauh, Datuk Abd Jalil Majid dalam satu kenyataan di sini, hari ini berkata tindakan wakil rakyat pembangkang berkenaan juga hanya merugikan rakyat, termasuk pembaziran wang. "Tindakan beliau (Mohammad Fairus) itu hanya akan menyusahkan dan menghampakan rakyat, selain membazirkan wang mereka
(Sumber: Berita Harian Online)

ii) Pengerusi Gerakan Pulau Pinang Datuk Dr. Teng Hock Nan berkata pilihan raya kecil yang bakal diadakan di Penanti sengaja dirancang oleh Parti Keadilan Rakyat dengan tujuan mewujudkan gelombang sokongan kepada parti itu.

“Dia sengaja mencipta ’ombak’ ini supaya PKR sentiasa di hati rakyat kerana berjaya memenangi kawasan yang ditandingi,” katanya kepada Bernama ketika mengulas peletakan jawatan Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Penanti Mohammad Fairus Khairuddin hari ini.
(Sumber: Utusan Online)

Justeru, apa kesimpulan anda terhadap dua berita dari dua akhbar kepunyaan Pemerintah itu? Seorang pemimpin dari UMNO berkata PKR hanya ingin mencari populariti dari pilihanraya kecil Penanti. Belum lagi berlawan orang itu sudah kata PKR memang lebih popular dari BN dan pilihanraya itu cuma medan untuk memperlihatkan populariti parti itu.

Seorang lagi pemimpin dari Gerakan pula berkata PKR sentiasa 'di hati rakyat' dan akan memenangi di kawasan yang akan ditandingi.

Kesimpulan dari kedua-dua kenyataan pemimpin BN itu sangat mudah: mereka telah mengangkat bendera putih sebelum masuk perang sebenar. Seperti kata Datuk Abdul Jalil, pilihanraya itu hanya akan membazirkan wang rakyat, kerana akhirnya PKR juga yang akan menang. Seperti kata Datuk Dr Teng, pilihanraya itu hanya akan menguntungkan PKR kerana "berjaya memenangi kawasan yang ditandingi"

pendikar gunung kriang


http://greenboc.blogspot.com/

Zambry Takut Dengan Kebangkitan Rakyat Perak

Kenyat aan akhbar Zambry yang membidas Setiausaha Agung PAS, YB Datuk Kamaruddin Jaafar yang mengingatkan UMNO BN bahawa peristiwa di Pataya, Thailand juga tidak mustahil akan berlaku di Malaysia sekiranya kezaliman BN tidak boleh dibendung lagi.


Zambry mengelabah dan melatah lantas terus membuat kenyataan melulu menghentam Kamaruddin Jaafar. Kenyataan balas Zambry ini menjelaskan yang mereka cukup kalut dengan kebangkitan dan perubahan pendirian politik rakyat di Perak yang telah dibuktikan di Bukit Gantang dalam pilihanraya baru-baru ini. Ini adalah kenyataan orang yang terasa ia sangat bersalah apabila menjatuhkan kerajaan PR dengan cara yang cukup tidak moral. Tindakan ini mengundang kemarahan rakyat sehingga berlaku peritsiwa di Bukit Chandan.

Tetapi belum ada dalam sejarah demontrasi aman yang dianjurkan oleh PAS dan rakyat ada unsur-unsur keganasan walaupun penunjuk perasaan sentiasa diganasi oleh FRU. Mereka tidak pernah melawan, bayangkan kalau setiap penunjuk perasaan yang jauh lebih ramai berbanding FRU, masing-masing melempar seketul batu yang agak besar atau melempar kasut atau memegang kayu bagi bertindak balas ke atas FRU. Apa akan terjadi kalau kemarahan dan kebencian rakyat pada kerajaan BN sukar dibendung ?. Justeru itu Kerajaan BN diingatkan supaya mengambil iktibar dari peristiwa yang berlaku di Thailand agar tidak merebak ke Malaysia. PAS dan pimpinan boleh bersabar walaupun di zalimi, pimpinan PAS sejak zaman Burhanuddin Hilmi lagi pernah ditangkap dan dikurung di bawah ISA. Namun PAS tetap bersikap rasional, tidak pernah menghasut rakyat supaya mengulingkan kerajaan dengan cara kekerasan, PAS cuma mempengaruhi rakyat supaya menolak BN dalam pilihanraya. Bukit Gantang bukti segala-galanya.

Setiap tunjuk perasaan, ada ketua yang akan pimpin demontrasi aman, ada ucapan-ucapan dari pemimpin parti, mereka hanya mengecam dan mengutuk, tetapi tidak ada ucapan-ucapan provokasi untuk bertindak ganas, kalau pun ada yang dibakar, bendera Israel dan Amerika yang dibakar sebagi simbolik penentangan mereka terhadap kezaliman regim Yahudi dan kuncu-kuncunya. Sekiranya ada unsur-unsur provokasi dari pihak lain yang menyelinap dalam kumpulan pendemontrasi, akan segera dingatkan oleh pimpinan supaya jangan bertindak ganas, perhimpunan ini adalah perhimpunan aman, polis bukan lawan kita, kita lawan Yahudi, lawan Israel, lawan Amerika, kita lawan kezaliman BN, kita tuntut itu dan ini.................

Kadang-kadang demontrasi sukar dikawal, sebab ada pihak lain yang menyamar untuk provok supaya berlaku rusuhan, tetapi pimpinan yang mengetuai demontrasi berjaya mengawal yang akhirnya akan berakhir dengan aman, walaupun ada semburan air, gas pemedih mata dan cortar hinggap ke kepala, namun tidak ada tindak balas dari pendemontrasi.

Datuk Kamaruddin hanya mengingatkan supaya kerajaan BN berhati-hati dalam mengendali kebangkitan rakyat, demontrasi adalah amalan biasa, mereka berdemontrasi untuk menunjuk rasa tidak puasa hati rakyat terhadap kerajaan, dalam demontrasi ada tuntutan yang terkandung dalam memorundum, itu sahaja cara yang boleh digunakan untuk suara rakyat didengari oleh kerajaan setelah berbagai cara lain digunakan.

Zambry jangan melatah, UMNO juga pernah berdemontrasi, Pemuda UMNO lebih-lebih lagi, bezanya UMNO berdemontrasi tetapi dilindungi oleh kerajaan dan polis, Pakatan Rakyat berdemontrasi tetapi dikasari oleh FRU. UMNO pernah berdemontrasi mengutuk Raja-raja Melayu dan menyokong Dr Mahathir dalam isu pindaan perlembagaan, berdemontrasi di Kelantan mengutuk tindakan Sultan Kelantan yang kononya menyokong pembangkang dalam pilihanraya 1990. Ucapan pemimpin mereka cukup biadab ketika itu terhadap Sultan Islmail. Pemuda UMNO di bawah Datuk Najib juga pernah berdemontrasi mengutuk MCA, ucapan pimpinan pemuda UMNO ketika itu berunsur perkauman, tetapi tidak ada yang ditangkap sebaliknya pimpinan Pemuda PAS pula yang ditangkap dan di ISAkan.

http://misabah.blogspot.com/

Kemerosotan ekonomi: Pemerintah perlu tunjuk teladan

Kemeros otan ekonomi dunia adalah masalah semua. Dalam menghadapi situasi ini, kebijaksanaan amat penting. Pemerintah dan rakyat perlu bergabung tenaga menghadapinya. Tidak bolehlah pemerintah (pemimpin) meminta rakyat mengubah gaya hidup termasuk berjimat cermat sedangkan dia, isteri dan keluarganya begitu boros berbelanja.


Pemerintah tidak boleh mengabaikan rakyat manakala rakyat juga perlu membuktikan sokongan kepada pemerintah yang berjiwa rakyat. Gabungan kedua-duanya, insya-Allah akan membolehkan negara menghadapi zaman sukar ini.

Persoalannya bagaimana mendapatkan kerjasama erat pemerintah-rakyat? Disebabkan cabaran manusia adalah sama sejak zaman berzaman, elok digali sejarah untuk dijadikan teladan dan sempadan. Di sini penulis mengetengahkan kisah bagaimana pemerintah Mesir, Malikul Muzafar menangani rakyat ketika dunia Islam menghadapi ancaman perang oleh tentera Mongol yang sudah pun memusnahkan Baghdad pada tahun 1253 Masihi.

Kisah Malikul Muzafar ini boleh diikuti dalam buku ‘Wahai Islamku!’ oleh Ali Muhammad Baktsir (dialih bahasa oleh Halimuddin SH) yang diterbitkan oleh Pustaka Nasional Pte Ltd Singapura.

Dalam menghadapi serangan tentera Mongol, penulis menukilkan: “ Pada suatu hari Malikul Muzafar (Quthaz) berfikir untuk mencari dana kewangan yang digunakan untuk pembiayaan Angkatan Bersenjatanya yang dapat diandalkan. Angkatan Bersenjata ini perlu diperbanyak jumlahnya, wajar dipersiapkan alat-alat persenjataannya yang lengkap. Untuk itu perlu mengumpulkan dana yang banyak dan gudang makanan wajar diisi dengan cukup dan padat untuk keperluan dan perlengkapan perang. Jika Baitulmal tidak cukup, hal ini berbahaya. Kerana itu baginda berfikir untuk memungut pajak daripada penduduk dan meminjam barang-barang daripada rakyat untuk dikumpulkan dalam gudang Baitulmal.

“Sultan segera mengadakan sidang, yang dihadiri oleh ulama-ulama, hakim-hakim, amir-amir, menteri-menteri dan orang-orang terkemuka dalam masyarakat. Dalam majlis ini hadir Syekh Abdus Salam. Di sini Sultan minta fatwa kepada ulama-ulama, apakah boleh diwajibkan kepada penduduk pajak harta benda mereka untuk perbelanjaan perang. Dalam hal ini ulama-ulama berasa takut mengeluarkan fatwanya. Kalau sekiranya mereka itu membolehkan, sudah barang tentu penduduk akan marah kepadanya. Dan sebaliknya kalau mereka itu melarang, maka Sultan pula yang akan marah. Sebab itu ulama-ulama ini saling menolak untuk dimintai fatwanya, dan sampailah kepada giliran Syekh Abdus Salam.

“Seluruh yang hadir diam, tidak seorang pun berani mengeluarkan suara. Dalam fatwanya itu beliau terang-terangan mewajibkan memungut harta amir-amir dan raja-raja dalam negara. Mereka ini disamakan dengan rakyat umum, baik dalam berpakaian mahu pun dalam membayar pajak terhadap negara. Sudah itu baru dipungut daripada rakyat umum, yang tadinya amir-amir ini tidak diperbolehkan sama sekali.

“Dalam hal ini Sultan berasa hairan, berasa bingung, mengambil harta daripada amir-amir ini sulit, tidak gampang seperti memungut daripada rakyat umum. Hal ini akan menyalakan api fitnah dalam negeri yang sulit memadaminya. Sebab itu Sultan mengutus seseorang kepada Syekh Abdus Salam untuk mengatakan bahawa sulit mengambil harta daripada amir-amir. Di samping Sultan menyarankan agar beliau berhati-hati dalam berfatwa. Memungut pajak daripada amir-amir ini akan menimbulkan risiko yang sulit untuk dipecahkan, malah belum dapat diramalkan bagaimana akibatnya nanti.

“Saranan ini ditolak oleh Syekh dengan mengatakan kepada utusan ini, “Aku tidak akan mencabut fatwaku ini untuk dipertimbangkan oleh Sultan.”

“Kata beliau selanjutnya, “Raja harus berlaku adil dan berfikir untuk kepentingan kaum Muslimin. Syekh ini bersetumpu pada pendiriannya itu, sehingga sekalian yang hadir dalam sidang itu memastikan bahawa beliau pasti akan ditangkap oleh Sultan.

“Kiranya sebaliknya yang terjadi. Mendengar pendirian tegas beliau ini, Sultan bercucuran air matanya. Lalu Sultan itu berdiri dari kerusinya datang kepada Syekh ini lalu diciumnya kepala gurunya ini seraya berkata, “Allah memberkahi kami dan juga tanah air kita Mesir yang tercinta ini. Islam betul-betul bangga dengan orang-orang yang seperti Tuan Syekh. Jangan takut mengatakan yang benar itu, sekalipun apa yang terjadi.”

Berikutan langkah Sultan yang berjiwa rakyat itu, kerjasama erat diberikan semua pihak untuk menghadapi tentera Mongol. Malah Sultan dan isterinya, Jalinar, turut sama ke medan perang. Dalam perang yang menentukan mati hidup empayar Islam itu, Jalinar terbunuh dan ketika saat hampir menghembuskan nafas terakhir di pangkuan suaminya, dia mengucapkan ‘Wahai Islamku, wahai Islamku’ (ertinya selamatkan Islam).

Sungguh terharu apabila membaca apa yang diungkapkan penulis: “…Sultan lalu duduk termenung di atas kasur, dan isterinya dicium sepuas-puasnya, air matanya bercucuran. Sayup-sayup terdengar suara Sultan, “Wahai isteriku, wahai kekasihku.” Ketika Sultan mengusap wajah isterinya ini, Jalinar membuka matanya dan menoleh kepada Sultan sambil berkata terputus-putus, “Wahai Islamku, wahai Islamku.”

“Jalinar tidak mengatakan wahai kekasihku, tapi wahai Islamku. Yang ikut menghadiri ketika rohnya keluar itu hanya dua orang iaitu dayang-dayang dan seorang doktor.

“Untuk yang terakhir Sultan mencium isterinya itu dengan air mata bercucuran, sudah itu dia bangkit dan ditinggalkannya isterinya itu dan dititipkan kepada dayang-dayang dan doktor yang merawatnya itu, dia keluar dari khemah lalu naik ke punggung kuda dan pergi ke medan pertempuran.”

Malikul Muzafar yang amat terkesan dengan kematian isterinya, begitu bersemangat di medan perang. Baginda dan angkatan Mesir akhirnya berjaya mengundurkan tentera Mongol. Inilah kemenangan penuh makna yang menyelamatkan umat Islam daripada dihancur-leburkan oleh tentera Haulako Khan yang bersemayam di Baghdad.

Sesetengah pihak menyamainya dengan perang pada zaman Nabi s.a.w. seperti Perang Qadisiyah dan Yarmuk. Perang ini dimenangi oleh tentera Muslimin kerana mereka berpegang kepada kebenaran. Semuanya, termasuk raja (pemerintah), isteri (golongan wanita), ulama dan rakyat takut kepada Allah SWT. Jika pemerintah menunjukkan teladan, insya-Allah, rakyat akan menyusulinya!

http://lanh14.blogspot.com/

Rakyat terus Tolak BN, Najib PM terakhir BN?

Keputusan pilihanraya kecil serentak pada 7hb. April, 2009 adalah kekal status quo sebagaimana yang dijangkakan dalam tulisan saya pada minggu lepas (Siasah bil: 143, 5 – 11 April, 2009) ketika pertarungan pada 7hb. April sedang rancak berjalan.

Sebagaimana yang dijangkakan, Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin berjaya mengekalkan kerusi Parlimen Bukit Gantang kepada PAS. Beliau mendapat 21,860 undi mengatasi calon BN, Ismail Shafian (mendapat : 19,071) dan calon Bebas, Kamarul Ramizu (mendapat: 62 undi) dengan majoriti 2,789. Peningkatan undi majoriti PAS berbanding dengan Pilihanraya Umum Mac, 2008 adalah sebanyak 1,223 undi.


Peratus keluar mengundi bagi pilihan raya kecil ini adalah sebanyak 75 peratus bersamaan dengan 41,626 undi daripada 55,462 pengundi berdaftar. Undi majoriti tersebut dijangka lebih tinggi jika, pilihanraya kecil tersebut dibuat pada hari tidak bekerja, Sementara calon PKR, S. Manikumar menang dengan majoriti 2,403 undi dalam Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Selambau menewaskan calon BN, S Ganesan dan 13 calon Bebas yang lain.

Undi yang diperolehi oleh calon PKR merosot sebanyak 563 undi berbanding yang diperolehi oleh V. Arumugam, calon Bebas yang kemudiannya menyertai PKR, V. Arumugam. Dalam Pilihan Raya Umum Ke-12, V. Arrumugam memperolehi 13,225 undi menewaskan calon BN, S.Krishnan yang memperolehi 10,229 undi dengan majoriti 2,362 undi. Sungguhpun begitu majoriti calon PKR, AS. Manikumar meningkat 41 undi. Semua calon Bebas hilang wang pertaruhan selepas mendapat undi tidak melebihi satu perempat daripada mereka yang keluar mengundi (70.28 peratus daripada 35,140 pengundi berdaftar).

Manakala BN mengekalkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Batang Air. Malcom Mussen Lamoh calon BN daripada Parti Rakyat Sarawak (PRS), memperoleh 3,907 undi mengalahkan calon Parti Keadilan Rakyat (PKR), Jawah Gerang (2,053 undi) dengan majoriti 1,854 undi sahaja.

Sebanyak 75.32 peratus dari 8,600 pengundi telah keluar mengundi. Undi yang diperolehi calon PKR ini merosot sebanyak 446 undi berbanding calon Parti Negara Sarawak (SNAP), Nicholas Bawing Anggat yang mendapat 2,489 undi yang hanya ketinggalan sebanyak 806 undi sahaja berbanding dengan calon BN, Dublin Unting Ingkot (mendapat: 3,295 undi).

Teori RAHMAN menjadi, Najib PM sehingga PRU ke-13

Teori RAHMAN telah selesai, sama ada secara kebetulan atau tidak. Mengikut teori RAHMAN yang tidak diketahui asal-usulnya secara jelas ini, ianya mungkin diambil dari nama Perdana Menteri yang pertama, iaitu Tunku Abdul Rahman Putra dengan huruf ‘R’ itu merujuk kepada namanya.

Manakala huruf ‘A’ yang kedua itu merujuk kepada nama Tun Abdul Razak Husin, Perdana Menteri kedua. Samaada secara kebetulan ataupun tidak, Tun Dr. Ismail, Timbalan Perdana Menteri kepada Tun Abdul Razak tidak sempat menjadi Perdana Menteri kerana meninggal lebih awal dan diganti oleh Datuk Hussein Onn sebagain Timbalan Perdana Menteri dan seterusnya menjadi Perdana Menteri ke-3 bagi memenuhi huruf ‘H’ dalam kedudukan ke-3 itu.

Begitu juga ketika Hussein Onn hendak memilih Timbalan Perdana Menteri. Beberapa nama seperti nama Tengku Razaleigh dan Tun Ghaffar Baba adalah lebih kanan daripada Tun Dr. Mahathir sendiri dari kalangan Naib-naib Presiden UMNO untuk dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Sama ada tuah atau secara kebetulan sahaja, Mahathir yang pangkal namanya dengan huruf ‘M’ yang dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri dan seterusnya dilantik sebagai Perdana Menteri keempat. Dr. Mahathir menjadi PM paling lama selama 22 tahun dengan 4 orang Timbalan Perdana Menteri bermula dengan Tun Musa Hitam, kemudiannya Tun Abdul Ghaffar Baba, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Abdullah Ahmad Badawi (sekarang Tun).

Anwar yang disebut-sebut untuk menjadi Perdana Menteri tidak bernasib baik walaupun dah memenuhi kreteria dan hampir-hampir menjadi PM jika tidak disingkirkan oleh Dr. Mahathir pada September,1998. Abdullah Ahmad Badawi bernasib baik memenuhi huruf ‘A’ keempat untuk menjadi Perdana Menteri selepas Tun Dr.Mahathir sebagai Perdana Menteri keempat.

Sepatutnya Pak Lah akan terus menerajui kerajaan sehingga mandatnya tamat. Peralihan kuasa secara tergesa-gesa oleh UMNO dan Barisan Nasional adalah sekadar bagi memperlengkapkan teori RAHMAN yang diperkatakan oleh banyak pihak sebelum ini.

Apa yang menarik minat pemerhati politik sekarang adalah pembentukan kabinet pertama Datuk Seri Najib Tun Razak. Beliau mungkin sedang membuat percaturan untuk membalas jasa Pak Lah dan juga memenangi semula kepercayaan Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Tun Dr. Mahathir mungkin mempertaruhkan Mukhriz untuk meneruskan lagenda keluarganya dalam politik sebagaimana Najib dan Hishamuddin mewarisinya dari Tun Abdul Razak dan Tun Hussein Onn.
Bagi Pak Lah, beliau tidak ada pilihan melainkan menantunya, Khairy Jamaluddin yang sekarang sudah menjadi Ketua Pemuda. Begitu juga kabinet Najib ini sudah tentu, ramai Menteri dari kem Pak Lah yang tewas dalam pemilihan UMNO baru-baru ini akan digugurkan.

Najib sudah tentu tidak mengikut jejak Pak Lah ketika mengambil alih kuasa dari Tun Dr. Mahathir dengan mengekalkan kesemua Menteri yang dilantik oleh Mahathir sebelum itu. Senarai kabinet baru yang sepatutnya diumumkan pada 8hb. April, 2009.

Saya menunggu penuh minat sama ada senarai yang akan diumum itu sama atau tidak dengan senarai yang dihantar kepada saya pada malam sebelumnya oleh seorang rakan yang mempunyai makluman dalaman berhubung nama-nama yang akan dimasukkan dan digugurkan dari kabinet Najib.

Tetapi malangnya, ianya tidak diumumkan pada hari yang telah dijadualkan kerana ada beberapa masalah dalaman yang perlu diselesaikan terlebih dahulu. Jika keputusan pilihanraya ini boleh dianggap sebagai referendum rakyat terhadap penerimaan Najib sebagai Perdana Menteri.

Dengan keputusan PR 2- BN 1, menampakkan rakyat tidak lagi berhendakkan BN. Mereka selesa dengan keadaan yang telah ada.

Jika Najib tidak berhati-hati ketika percaturan membentuk kabinetnya kali ini, tidak mustahil beliau mungkin Perdana Menteri terakhir BN sebelum diambil alih oleh pihak lain selepas pilihanraya umum ke-13 nanti.

Artikel ini disiarkan untuk Akhbar SIASAH bilangan 144 (12-16 April)

PAS yakin Najib akan pikul pelbagai krisis dalaman yang membadai Umno-BN!

PAS Wilayah Persekutuan yakin BN akan hadapi lebih banyak masalah dalaman selepas ini ekoran semakin berani pemimpin Umno dan sekutunya MIC bertindak di luar batasan kebiasaan mereka.

Menurut Timbalan Pesuruhjayanya, Ustaz Mohd Nazir Zakaria belum sempat sebulan Najib menguasai Putrajaya, pelbagai masalah dalaman melanda BN selain dari tewas di Bukit Gantang dan Bukit Selambau dalam pilihan raya kecil yang diadakan, 7 April lalu.


Mengulas mengenai 'amaran' Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin agar semua parti komponen BN tidak membuat kenyataan terbuka berhubung isu pelantikan wakil masing-masing dalam barisan kabinet baru, Nazir mempersoalkan asas perlantikan dalam kabinet yang dilihat masih mengekalkan individu yang tidak "bersih" dan telah secara terang ditolak oleh rakyat pada pilihan raya umum lepas.

Kecamukan BN makin teruk apabila di Perlis. Menteri Besarnya, Dato' Seri Dr. Isa Sabu disifatkan oleh Umno negeri sebagai "produk haram" dan di Selangor, Dato' Seri Khir Toyo pula cuba menyingkirkan Tan Sri Muhamad Muhd Taib sebagai Pengerusi Perhubungan Umno negeri apabila beliau mengalu-ngalukan Najib mengetuainya.

"DiTerengganu lagi teruk. Adun BN dari Umno 'memboikot' sidang Dun kerana membantah MBnya, Dato' Ahmad Said. Ini tentunya akan berpanjangan. Mereka tidak hormat dengan Presiden Umno yang baru mereka pilih," tegasnya.

Dalam perkembangan berkaitan, Setiausaha Agung MIC yang juga Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr S Subramaniam mengakui parti itu kecewa kerana tidak diberi sebarang tambahan jawatan dalam Kabinet, sedangkan Gerakan mendapat tambahan satu menteri, manakala MCA satu timbalan menteri.

"Apabila adanya politik perkauman, mereka akan anggap mereka adalah juara kaum India. Maka mereka akan jadi menteri. Dengan menjadi menteri, mereka beranggapan mereka boleh membantu kaum India. Tetapi menteri kabinet di Malaysia bukan khusus untuk membantu sesuatu kaum. Perkara ini gagal difahami oleh pemimpin-pemimpin BN, justeru timbul isu seperti ini," ulas Nazir lagi.

http://sanggahtoksago.blogspot.com/

Boikot DUN Terengganu Tindakan Dangkal

PEMULAUAN sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu oleh 10 wakil rakyat Barisan Nasional (Umno) minggu ini adalah tindakan dangkal dan hambar.

Ia boleh membantutkan usaha kepemimpinan baru Umno dan negara memperbaiki imej dan prestasinya.

Apa pun alasan 10 Adun BN dari Umno itu – termasuk kononnya “takut dibunuh”—ketidakcerdikan dan kecetekan pemikiran mereka sangatlah memalukan Umno.

Sepuluh Adun itu adalah itu adalah Muhammad Ramli Nuh (Tepuh), Mohd. Zawawi Ismail (Kuala Berang), Abdul Halim Jusoh (Permaisuri), Din Adam (Bukit Besi), Rosol Wahid (Ajil), Alias Abdullah (Alor Limbat), Zakaria Abdullah (Paka), Ramlan Ali (Jabi), Idris Jusoh (Jertih) dan Mohd. Pehimi Yusof (Kota Putera).

[Peringatan Penting: Komen menggunakan pengenalan anonymous TIDAK AKAN DILAYAN. Sila gunakan nama sebenar atau nama samaran. Jikalau menggunakan anonymous, sila nyatakan nama di penghujung komen. Masih ada yang tidak mematuhi syarat ini.]

Jelas bahawa 10 wakil rakyat itu tidak dapat membezakan antara pokok dan hutan, antara isu dan tindakan. Ada dua isu yang berlainan di sini.

Pertama tidak setuju dengan Menteri Besar, Ahmad Said. Tidak kiralah tidak setuju yang biasa atau tidak setuju yang teruk sehingga mahu dia digantikan. Kedua memboikot sidang DUN.

Adalah amat menyedihkan dan buruk alamatnya kepada Umno jika 10 Adun itu, termasuk bekas seorang Menteri Besar (Idris Jusoh) terlalu dangkal sehingga tidak dapat membuat perbezaan ini.

Tidak setuju dengan MB adalah isu dalaman Pentadbiran Kerajaan Terengganu dan parti Umno. Masalah ini sepatutnya diselesaikan dalam konteks pentadbiran kerajaan negeri dan Umno bukannya dengan memboikot DUN.

Memboikot DUN menjejaskan prinsip demokrasi dan konsep perwakilan yang menghubungkan wakil rakyat dengan rakyat jelata yang memilih mereka.

Dalam konteks ini, kita mahu tahu adakah rakyat jelata yang memilih mereka merestui pemberontakan mereka terhadap Ahmad Said atau setuju dengan perbuatan mereka memboikot sidang DUN?

Tindakan mereka dan reaksi Ahmad Said adalah sangat buruk dan amat memalukan.

Justeru itu, adalah tidak memadai bagi Presiden baru Umno merangkap Perdana Menteri, Mohd Najib Abdul Razak, setakat mengarahkan mereka kembali menghadiri sidang DUN.

Nasib baiklah pembangkang tidak kuat dalam DUN Terengganu. Kalau kuat, kerajaan BN boleh tumbang. Daripada 32 kerusi DUN, BN mengusai 24 kerusi dan Pas lapan.

Itu pun, menurut laporan Utusan Malaysia hari ini, ketiadaan mereka ketika sesi soal jawab pagi semalam telah membolehkan lapan Adun Pas menguasai dewan.

Walaupun 10 Adun yang dangkal itu sudah menghadiri semula persidangan DUN hari ini seperti yang dilaporkan oleh The Star Online, kes ini tidak boleh disapu ke bawah tukar begitu sahaja.

Mohd Najib dan timbalannya Muhyiddin Yassin wajib bertindak tegas mendisiplinkan para pemboikot itu dan mengatasi isu Terengganu agar imej Umno sebagai parti yang lemah dan sedang menuruni cerun ke arah kemusnahan dapat diatasi.

Kalau Ahmad Said gagal atau kurang berkesan sebagai Menteri Besar dan pemimpin Umno negeri, dia wajib beri dia tunjuk ajar dan kalau tak makan ajar, parti wajib bertindak tegas ke atasnya, termasuk menggantikan dia dengan orang lain.

Bukankah ini janji Mohd Najib melalui penilaian key performance index (KPI) dan ikrar rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan?

Mohd Najib dipetik sebagai berkata keadaan di Terengganu bukanlah “krisis yang teruk” (full-blown political crisis). Tetapi apakah beliau akan menunggu sehingga nasi menjadi bubur baru hendak bertindak tegas?

Dakwaan 10 Adun Umno yang dangkal itu bahawa nyawa mereka dalam bahaya mengingatkan kita alasan yang serupa yang diajukan oleh Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, Anwar Ibrahim, apabila dia lari berlindung di Kedutaan Turki tidak berapa lama dulu.

Janganlah pembesar politik kita, tidak kira daripada BN, PKR, Pas atau DAP, sengaja mengada-adakan alasan bagi menghalalkan tindakan mereka yang dangkal dan bacul sehingga memalukan bangsa dan negara.

Mengenai dakwaan bahawa Setiausaha Agong Pas, Kamaruddin Jaafar, membandingkan situasi di Perak dengan Negeri Thai dan berkata yang huru-hara boleh terjadi di Perak sekiranya DUN tidak dibubarkan dan pilihan raya baru diadakan, saya kurang pasti.

Tidak kiralah siapa yang membuatnya, tetapi kenyataan seperti ini seolah-olah cuba menghalalkan tindakan keingkaran sivil seperti tunjuk perasaan dan rusuhan macam yang berlaku di Kuala Kangsar Februari lepas.

Setelah lama memeras otak dan mencari petunjuk, Kerajaan PKR Selangor yang hari ini menolak surat peletakan jawatan Adun dan Exco Elizabeth Wong Keat Ping yang gambar bogelnya disebar luas oleh bekas kekasihnya, Hilmi Malik, yang juga penggiat penting PKR. Hilmi sedang dicari Polis.

Menteri Besar Selangor, Abdul Khalid Ibrahim, berkata Cik Wong akan disuruh mengekalkan jawatan Exco dan Adun Bukit Lanjan dan kembali bertugas serta merta.

Sementara itu, di Pulau Pinang pula Ketua Menteri DAP, Lim Guan Eng, berkata jawatan Timbalan Ketua Menteri (1) akan kekal kosong “untuk memberi peluang kepada Anwar menyelesaikan masalah dalaman partinya.”

Jawatan itu kosong apabila Adun PKR Penanti, Mohammad Fairus Khairuddin, meletakkan jawatan 8 April lalu setelah didakwa menerima rasuah daripada seorang pengusaha kuari di negeri itu. Dia sedang disiasat oleh Suruhanjaya Anti Rasuah Malaysia.

“Anwar tidak dapat menyetujui permintaan saya untuk membuat perakuan siapa akan mengisi kerusi Exco dan dilantik Timbalan ketua Menteri (1),” Malaysiakini memetik Guan Eng.

http://kadirjasin.blogspot.com/

Utusan Malaysia Jangan Jadi “Penyebar Perpecahan Rakyat”

Kenyataan Media
Kelab Anwar Ibrahim (AIC)
16 April 2009

Tanggal 8 Mac 2008 menyaksikan rakyat Malaysia telah meletakkan satu batu asas penting di dalam sejarah sosio-politik negara: yakni penolakan ke atas politik perkauman sempit. Ini bersesuaian sekali dengan iltizam Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj lewat Pemasyhuran Kemerdekaan yang dilafazkan beliau tatkala laungan merdeka bergema di udara pada pagi 31 Ogos 1957:

"Tanah Melayu (kini Malaysia) akan kekal menjadi sebuah negara demokrasi yang merdeka dan berdaulat serta berdasarkan kebebasan dan keadilan dan sentiasa menjaga dan mengutamakan kesejahteraan dan kesentosaan rakyatnya dan mengekalkan keamanan antara segala bangsa.."

Semangat dan roh perpaduan ini jelas sekali melangkaui sempadan ras dan agama. Integrasi sosial adalah sesuatu yang luhur dan perlu dibentuk melalui perpaduan dan persefahaman yang utuh di kalangan masyarakat Malaysia yang berbilang bangsa.

Seruan Utusan Malaysia melalui siaran 15 April 2009 antara lain menyeru agar bangsa Melayu bersatu untuk ‘berhadapan dengan bangsa lain”. Apakah rasional Utusan tergamak untuk mengeluarkan berita sedemikian rupa yang sangat tebal sentimen perkaumannya?

Kelab Anwar Ibrahim (AIC) bersetuju bahawa Melayu perlu bersatu, tetapi bersatu di dalam konteks bersama-sama bangsa lain untuk memajukan dan mengekalkan keamanan negara. AIC yakin dan percaya bahawa segenap lapisan generasi muda rakyat Malaysia menolak sama sekali unsur penyatuan hanya untuk menindas dan bersaing secara tidak adil dengan bangsa lain.

Utusan Malaysia, sebagai lidah rasmi pemerintah khususnya Umno sewajarnya bertanggungjawab untuk mengajak rakyat agar keluar daripada kepompong perkauman, sejajar dengan konsep “Satu Malaysia” yang digagaskan oleh Perdana Menteri yang baru. Tetapi adalah sangat mendukacitakan, dalam keadaan Malaysia hampir menjangkau 52 tahun kemerdekaan, Utusan Malaysia masih lagi memainkan polemik perkauman sempit sebagai modal politik murahan.

Utusan Malaysia harus mengambil iktibar sejarah Si Kitul, pencacai yang bertanggungjawab di atas kejatuhan empayar Melaka pada tahun 1511. Politik adu domba dan menyemai kebencian adalah faktor utama jatuhnya empayar terhebat Melayu satu ketika dahulu. Apakah Utusan Malaysia mahu menobatkan diri mereka selaku Si Kitul Moden?

Justeru, AIC menolak sebarang usaha menyemai benih kebencian antara kaum yang ligat dimainkan oleh mana-mana pihak sekalipun. Sudah sampai masanya muafakat antara Melayu, Cina, India, Iban, Kadazan, Bidayuh dan lain-lain bangsa dipupuk secara sihat dan segar tanpa ada elemen penindasan ke atas mana-mana bangsa mahupun agama sekali pun.

Adalah lebih wajar bagi Utusan Malaysia, selaras dengan tagline mereka iaitu “Penyebar Fikiran Rakyat” menyebarluas agenda integrasi nasional yang memupuk semangat cintakan negara melangkaui sempadan perkauman, bukannya berkelakuan sebagai “Penyebar Perpecahan Rakyat”.

Muhammad Shukri Saad
Presiden
Kelab Anwar Ibrahim (AIC)

Congrats OTK - the gall to accuse others “politically bankrupt” when MCA could garner at most 5 or 6% of the Chinese votes in Bukit Gantang by-electio

It is said that a politician who is cornered often make ferocious statements or wild allegations to cover up his weaknesses or mistakes.

This is what MCA President Datuk Seri Ong Tee Keat did in the last two days in his blog postings, accusing me on Tuesday of being “politically bankrupt” and alleging yesterday that I am behind a mysterious conspiracy to lay a trap bent on using him “to pit a particular community against certain national leaders”.

Let me advise Tee Keat to sober up and not to be so paranoid, as he is acting like children who see shadows from the trees at night and imagine monsters from noises in the closet.

I laugh at Tee Keat’s hyperbolic reaction and as expected, the MCA daily Star gave them full coverage yesterday and today while completely blacking out what I have to say.

I must however congratulate the MCA President for having the gall to accuse others of being “politically bankrupt” when MCA could garner at most five or six per cent of the Chinese votes in the Bukit Gantang by-election.

And this coming after the humiliating statement by the Minister in the Prime Minister’s Department, Datuk Seri Nazri Aziz as reported in Star on Monday that Umno must go on its own to regain the support of non-Malay voters and not depend on other Barisan Nasional component parties, as only 11% of the Chinese voters and 9% of the Indians chose Barisan in the Bukit Gantang by-election.

Shared with Gerakan’s efforts and giving MCA the benefit of the doubt as to who wielded greater influence with the Chinese voters in Bukit Gantang, saying that MCA could at most garner five or six per cent of the Chinese votes in Bukit Gantang is already being over-generous to MCA!

According to Deputy Prime Minister, Tan Sri Muhyiddin Yassin, non-Malay support for Barisan Nasional had declined by a further 50 per cent in Bukit the Gantang by-election as compared to the general election last year.

This is an abject spectacle of the “politically bankrupt” indulging in the delusion and mania of shouting that others are “politically bankrupt”!

And what rubbish is Tee Keat spouting when he blogged:

“I will not allow myself to fall into the trap set by individuals bent on using me to pit a particular community against certain national leaders.”

If he wants to allege that I am setting a trap to use him to “pit” the Malaysian Chinese against Muhyiddin, why not have the courage to spell it out clearly and openly, instead of hiding in nonsensical verbiage?

Clearly, Tee Keat cannot spell it out so clearly and directly, because such a serious allegation is not only baseless, he would be laughed at by all Malaysians, not just the Malaysian Chinese!

I had merely responded to Muhyiddin’s retrogressive, racist and offensive interview in Mingguan Malaysia about the Malaysian Chinese in the Bukit Gantang and Bukit Selambau by-elections being “ungrateful” and “unappreciative” of the Barisan Nasional as well as his subsequent statement blaming the Chinese media for twisting his words and distorting his statement out context.

As Muhyiddin had also claimed that Tee Keat as the MCA President had found nothing wrong with his statement in Mingguan Malaysia, I had asked Tee Keat whether what Muhyiddin said was true or otherwise.

If what Muhyiddin said was not true, could Tee Keat get Muhyiddin to own up that his claim that the MCA President had found nothing wrong with his Mingguan Malaysia interview was incorrect and unfounded?

Of course, if Tee Keat had in fact given such a personal assurance to Muhyiddin, it will not be open to Tee Keat to ask Muhyiddin to clarify and retract his statement.

This is probably why Tee Keat had to continue to beat around the bush in his blog, avoiding altogether Muhyiddin’s statement that Tee Keat had told the Deputy Prime Minister that there was nothing wrong in the Mingguan Malaysia interview.

Tee Keat should learn a lesson – he should not tell Muhyiddin and Umno leaders one thing in private and try to say a different thing in public.

He is bound to be caught out, as happened in this case.

Honesty is the best policy!

http://blog.limkitsiang.com/2009/04/16/congrats-otk-the-gall-to-accuse-others-%E2%80%9Cpolitically-bankrupt%E2%80%9D-when-mca-could-garner-at-most-5-or-6-of-the-chinese-votes-in-bukit-gantang-by-election/

Credit versus Debit

Credit in terms of income is what one would get for services rendered or what the layman calls salary or income or wages or revenue. It can also imply what we are able to obtain either through legal (or illegal) means. It might be in the form of a lottery ticket win or a legacy left behind from someone’s last will and testament. Alternately, it could be an undeclared payment from some sinister job or otherwise.

Debit on the other hand is how we spend or use or squander this income. Food, utility bills, licence renewals, vehicle instalments and maintenance, home mortgages, entertainment, clothing, repairs, traffic fines, donations, medication, insurance, investments, etcetera. Some might even use it to purchase male/female companionship.

The remainder is what we term as savings or what the opulent calls liquidity. So far so good. While some have positive remainders, a lot of us have negative remainders and these are usually amounts owing to the credit card companies because plastic is so easily obtainable and flashing one is not as painful as paying in cash.

In the real world where a man has to work his butt off to obtain sufficient credit to offset the debit, it is a hard ritual of waking up at some ungodly hour, getting stuck in traffic to the workplace, tolerating those higher up in the hierarchy with a smile, packing in an eatery during lunch attempting to wolf down some ungainly looking stuff impersonating as food before the allocated lunch hour is up and back into the traffic when the time is up. Five days a week, four weeks a month and twelve months a year until we have stashed enough dough for retirement.

And then there are the politicians, Boleh-Land politicians to be precise.

We see them in luxury cars as big as our master bedrooms with a professional driver, bodyguards and police outriders clearing the way for them as if they were in reality god personified.

And there are their official residences with front gates as wide as the length of our apartments and a land area probably larger than our entire block of flats.Additionally, there are their kids, driving those German or Italian marques, who spend more during one night out in town than what we make in a month.

What about the missus and the personal maids? The fine epicurean dining at posh restaurants with those unpronounceable French or Italian names? The private schools for the children, the overseas vacations, the club memberships, suits by Ferragamo, Armani and Hugo Boss for him and clothes from DKNY, YSL and Dior for her, shoes by Charles Jourdan and Tod’s, bags by LV and Gucci, umbrellas by Burberry, Rolex and Brequet watches, Mont Blanc pens, DuPont lighters and the most essential fetish of them all – “housefly eyes’” sunglasses by either D&G or Versace.

Now, how is it that their credit is so much more than ours? I did a calculation of just how much the repayments are to borrow 3 Million bucks (BLR=5.55%) for a period of 20 years and it came to $20,721.43 per month.

The reason why I used 20 years is that all banks do not usually allow a lender to exceed 65 years old before he completes his repayments.

Now that we have the bungalow loan, what about the cars? Let’s say three cars at an average half a million a piece with 10% down payment. That is a repayment of $17,000 per month for the next 108 months and a whooping $37,721.43 a month of combined repayments even if their other debit is zero i.e. they don’t drive those cars, switch on the electricity, use the tap, dine and wine, visit the quacks, pay up their insurance policies, change their clothes and their maids work for free.

I know that Boleh-Land is a rich country but do we really pay our ministers that much a month? So much that their “liquidity” additionally allows them to invest in “investments” after all those repayments? A prime minister gets less than $30K a month and I think I would not be incorrect to assume that ministers and deputy ministers get a figure less than that.

Unless my calculator works in another manner (as compared theirs), the maths just don’t add up right. Is this what the former PM terms as “money politics” as in “there is money in politics”?

When the former PM of Boleh-Land, during a time of madness (with wolves howling in the background), proposed that all politicians declare their assets as a gesture of “trust and integrity”, what he got was not wolves but these politicians howling (in rage). That was his undoing and he made more enemies with just one statement than the total number of foes he accumulated from his previous ten or fifteen lifes added together and tripled.

Now, why is it that those politicians deem it insulting? It isn’t as if they would have to personally list down everything, right? With an excessive of credit, it would have been as simple as getting the secretary to call his accountant to prepare it for his signature, but I digress. If my actual credit exceeds my legal credit, I would have probably turned into a wolf and joined in the howling bout as well.

With the setup of MACC and what-not, one would think that it would have been quite simple to identify those with more credit than what they should have. Afterall, there are such things as bank accounts and financial statements.

Oh, I completely forgot… MACC is responsible for nabbing those “in the process” of accepting additional credits ala corruption (mind you, not money politics, ok?) and not after the fact. Oops! Sorry, my mistake... for awhile then I imagined MACC being established as an independent, non-partial, apolitical organisation. My apologies.

So, where was I? Yes, the question remains why my parents did not buy up the entire rubber plantation (some forty years ago) called Bukit Bintang when they had the chance to do so at a ridiculous price of ten cents a square feet? Well, at least some good came from not buying it cause you guys (and gals) would not have had the honour of reading this if they (my parents) did.

http://mt.m2day.org/2008/content/view/20683/84/

Hakim SM Komathy gugurkan tuduhan keatas aktivis dan peguam

KUALA LUMPUR,16 APRIL (SK) - HAKIM Mahkamah Sesyen, SM Komathy hari ini mengugurkan pertuduhan keatas 7 peguam dan aktivis daripada tuduhan menyertai perhimpunan haram di Jalan Tuanku Abdul Rahman pada Disember 2007.

Dari petuduhan yang dibacakan, Komathy berkata penguguran tuduhan berkenaan adalah kerana pihak pendakwa tidak terdapat bukti dari kes prima facie.

Mengulas mengenai pembebasan ini, peguam yang didakwa, AmerHamzah Arshad menyambut baik keputusan yang dilakukan oleh hakim

Jelasnya keputusan yang dibuat adalah wajar dan adil serta menunjukan kebijaksanaan hakim yang menerima kebebasan bersuara dan hak asasi manusia.

“Keputusan yang dibuat oleh hakim adalah wajar dan adil dan menunjukan penerimaan mahkamah untuk mengiktiraf kebebasan bersuara dan hak asasi manusia,” katanya kepada Suara Keadilan di Mahkamah Jalan Duta hari ini.

Adoi, Rosmah!


Rosmah Mansor “outburst” against internet users were quite unbecoming of a soon to be FIRST LADY. Rosmah is wife to controversial Deputy Prime Minister and Defense Minister Najib Tun Razak (embroiled currently in the Altantuya murder). As Najib gets closer to the post of the country’s premiership (oh, so near yet so far!), both husband and wife have started reacting to stories in the cyber world of their alleged involvement in the case.

In “Stories about me on Internet are not true“, Rosmah says:

“When I am patient and quiet, people resort to slander. I kept quiet previously thinking that people can decide for themselves but now even ridiculous stories are being believed.

“Fitnah (Slander) is not a small sin that can be easily forgiven especially when it involves trying to bring disrepute to others,” she said.

“Don’t believe those who use deceit to get positions. They are willing to fool the community to get what they want. May Allah forgive them and may they return to the right path.”


The only problem with this news report from the STAR is that it doesn’t tell us in what context did Rosmah say these things. That would be quite unfair to her. What kind of ‘certain allegations’ were she responding too that led her to such a conclusion?

It’s a sloppy job to carry Rosmah’s rantings without first publishing the news about her husband’s respond to Raja Petra Kamaruddin’s post on Altantuya. Her husband is mulling legal action against the later for involving him in a crime he denies being linked to.

Here, let me provide a note to the soon to be FIRST LADY:

Rosmah, high profile politicians face these kind of curses every day. One has to rise above it. Frankly, it comes with the job and the status.

It happens also when a society is starved of information, so people turn to the internet and hope to get some great news.

It happens when a country does not have free media or a credible one, so we look for information on the internet.

It happens when politicians are too high and mighty that it would be impossible to ask you directly about everything.

So, when you become FIRST LADY, will you see to it that we have a free media, hmm…Rosmah?

Or like former prime minister Mahathir Mohamad who recently hosts a blog at chedet, you could start blogging, too.

In this way, we get to ask you DIRECTLY about anything and everything under the sun.

RM 45,786 wang rakyat diguna untuk 'puji' Rosmah?

KUALA LUMPUR, 15 April (Hrkh) - Demi memuji dan 'memuja' isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor, Kerajaan Negeri Sembilan didakwa membelanja sejumlah RM45,786.00 membeli iklan di sebuah akhbar arus perdana.

Iklan satu muka itu telah dibeli oleh Kerajaan Negeri Sembilan untuk 'memuja' Rosmah yang sudi melawat daerah Rembau.

Ketika ramai pihak sedang memberikan tumpuan ke Bukit Selambau, Batang Ai dan Bukit Gantang pada 7 April lalu, Rsomah telah melawat Pusat Anak Permata Negara di Chembong, Rembau.

Menurut sumber akhbar itu harga iklan untuk memuja Rosmah itu sahaja sudah berharga RM45,786.00

Demikian didedahkan Ahli Majlis Tertinggi KeADILan Badrul Hisham dalam blognya yang mengecam Kerajaan Negeri Sembilan kerana membazirkan sebegitu besar jumlah wang rakyat hanya untuk memuja dan mengambil hati isteri seorang Perdana Menteri .

"....bagaimana dengan iklan di akhbar lain?

"Itu tidak termasuk berapa perbelanjaan banner sambutan, bendera (termasuk kos pemasangan) dan lain persiapan yang dibazirkan," katanya yang juga dikenali sebagai 'Chegubard'.

Sementara itu beliau juga turut menyatakan bahawa Kerajaan Negeri Sembilan di bawah Menteri Besar yang sama pernah dilaporkan dalam Laporan Audit Negara bahawa pernah melakukan penyelewengan dengan menggunakan wang untuk rakyat miskin dan peruntukan lain untuk mengubah suai dapur rumahnya dan membuat 'banner' ucapan dan sambutan. - azm/mks._

Elli Wong: Khir, do your worst!

According to Malaysiakini's report today 15/4/09, he welcomed Elizabeth Wong's offer to continue her office and her role as the State Representative for Bukit Lanjan, and he mentioned that he will use this as a political issue to comment on the morality of Pakatan assemblypersons.

I say go for it Khir, go and dig your own grave. Your extravagance, pompousness and arrogance will confirm your date with political oblivion come the next general elections.

Not only you seem to enjoy immunity from prosecution by the MACC or the AG (that includes your wife!) you also defended your excursions to all the various Disneylands in the planet saying that 'you will pay' for all the dough paid by PNSB to finance you and your family's 'first class all the way' vacation.
The more you use Elli's issue, the more alienated will you and your racist organisation that is UMNO be from the Rakyat. You fail to understand the protection Islam accords to the individual - regardless of race, and you unashamedly announce to the world that not only are you insensitive to the suffering of Elli but you are willing to use her suffering as political mileage. Conveniently enough to divert attention from your Disneyland 'technical' travels.

I am announcing an online offer to the readers of this post. If anyone wants to buy please do let me know. I hope that by the time the next general elections begin, we can campaign house to house whilst wearing that hat. Please refer to the picture as enclosed and pick your fancy!
I will be taking the Mickey out of the son of Toyo. Let's see if that smarts!

http://puterabatu.blogspot.com/

Satu Malaysia orang sudah tahu siapa Najib!

Satu Malaysia hanyalah satu slogan semata-mata.Ianya bukanlah sesuatu yang baru untuk menyatakan penyatuan .Takanlah setelah sekian lama BN memerintah Malaysia ini, konsep penyatuan seperti itu baru nak diketengahkan. Ianya hanya menjelaskan bahawa polisi dan dasar BN selama ini gagal menyelesaikan masalah perkauman di Malaysia.

Rakyat muak dengan kata-kata sahaja. Buktikan bahawa Umno , MCA dan MIC bukan parti perkauman yang sentiasa memainkan sentimen perkauman masing-masing.

Bukankah Umno yang memainkan sentimen perkauman di Perak dengan menuduh DS Nizar sebagai pengkhianat Melayu, kuda tunggangan DAP, boneka, ikut telunjuk Cina, gadai tanah Melayu dan sebagainya.

Umno menggunakan isu pemberian tanah hak milik kekal kepada orang-orang Cina untuk membangkitkan sentimen orang-orang Melayu.Mereka menuduh orang Cina yang diberikan hak milik tanah tersebut adalah orang-orang kominis!

Apakah rakyat akan melupakan peranan Najib dalam rampasan kuasa di Perak? Di Bukit Gantang dan Bukit Selambau amat jelas menunjukan pertanda yang rakyat tidak memberikan restu mereka kepada Umno/BN.

Bahawa siapa yang memerintah negara ini adalah rakyat Malaysia demi kesejahteraan satu Malaysia.Maka kembalikanlah kuasa kepada rakyat untuk memilih siapa yang patut memerintah.

Selesaikan dahulu kemelut politik di negeri Perak yang sudah begitu lama bercelaru.Cara mudah dan terhormat dengan membubarkan DUN dan mengadakan pilihan raya yang baru.

Najib tidak perlu menonjolkan slogan tersebut hanya dengan kata-kata sahaja.Buktikan dengan perubahan ke arah konsep tersebut. Satu Malaysia, orang sudah tahu siapa Najib!


The Infamous 1Malaysia PM

Najib, son of the country’s second Prime Minister Abdul Razak Hussein, has been tainted by personal and political scandals even during his early days in the UMNO leadership.

But the latest involving the murder of a Mongolian woman in late 2006 has been the most serious allegation ever to have leveled against any Malaysian politician.

Yet, the 54-year old former defence minister has so far decided not to sue those who defamed him, even if the Malaysian courts have a unique reputation for ‘efficiency’.

The scandal has all the sleaze of a Hollywood spy drama, the only difference being that billions of dollars of Malaysian taxpayers’ money funded this true-life version. It revolves around a Mongolian woman, Altantuya Sharibu (pic), who was murdered and then her body was blown up in a jungle clearing area.

Abdul Razak Baginda, an aide to Najib Razak, was acquitted of the charge last November. Two others, members of an elite Malaysian police unit, are still waiting for what many believe is their impending acquittal despite damning evidence of their involvement and their links to Najib

Details of this involvement were exposed by the French daily Libération last month, which also gives a glimpse of the shadowy world of arms sales to developing countries like Malaysia.

French-Spanish warship manufacturer Armaris, a firm now merged with DCNS, had sold three submarines worth billions of dollars to Malaysia in 2002. But suspicion was raised when Armaris paid 114 million euros to a Malaysian “project services provider”, said to be a company owned by Baginda.

Learning this, the Mongolian woman travelled to Kuala Lumpur to claim her share of US$500,000. She was silenced in the most brutal manner, barely hours after she was bundled into a police car in front of Baginda’s house.

The connection was so clear the police had no choice but to arrest him too. In an affidavit he filed after his arrest, Baginda revealed that he had been assured by Najib through a text message, hours before his arrest that the deputy prime minister would have a word with the police chief and “the problem will be solved. Be cool.”

With the same Najib now at the threshold of power, things are not likely to get any cooler. As Crescent goes to press, the UMNO general assembly is meeting to endorse him as the next president, his being the only nomination for the position. By convention, the UMNO president becomes the prime minister.

A few days after, the ruling coalition will have to go through three by-elections in separate states, the most prominent of which is in the state of Perak, where the opposition state government recently collapsed, thanks to defections orchestrated by Najib and endorsed by the state sultan.

The action sparked rare and violent protests against the palace for agreeing to the coup, bringing up age-old questions of whether Malaysia’s ceremonial monarchs are really worth the keep.

The weeks ahead will tell whether Najib can keep his cool as things heat up

Source : Muslimedia----
http://alhusseyn51.blogspot.com/

Masa Depan Ummah ditanganmu

Dapat diperhatikan secara jelas , bagaimana dunia Islam hari ini sedang dikepong oleh musuh – musuhnya dari segenap arah . Bahkan permusuhan mereka terhadap Islam kian ketara dan mereka seperti tidak sabar lagi mahu melihat Islam ini hancur dan ummahnya musnah .

Sepanjang kembara tarbiyah , saya bersama Ustaz Zulqarnain dan Ir. Hj Khairil akan mengambil sebahagian masa untuk membincangkan apakah langkah dan bagaimana pula tindakan yang mesti diambil oleh kita selaku seorang muslim bagi mempertahankan Islam dan membantu ummat ini kembali bangkit bersama Izzah Islam .


Saya juga mengharapkan agar pemuda – pemuda Islam tidak memandang remeh akan perkara ini jauh sekali memandang sepi ke arahnya tanpa sebarang reaksi , sedang ummah sangat memerlukan sentuhan pemuda Islam bagi menyelamatkan mereka dan generasi yang mendatang.

Pemuda mestilah peka dan sensitive malah bersikap responsive terhadap pergerakkan musuh yang mungkin sukar dikesan oleh orang awam justeru mereka sering berselindung disebalik peraturan , undang – undang , Ngo , pergerakan kebajikan , hak asasi , kebebasan media dan seumpamanya .

Pemuda jangan lengah untuk bingkas menjawab segala tohmahan yang dilemparkan kepada Islam dan jangan sekali – kali lena di saat musuh bertubi arus mengarahkan serangan pemikiran kepada ummat Islam .

Pemuda sewajarnya bersatu dan jangan sekali – kali pecah hati dan retak solidarity dalam mengumpul segala upaya dan kekuatan berhadapan dengan ancaman musuh yang datang dengan perancangan rapi serta sistematik .

ANTARA TAKTIK MUSUH ISLAM

Marhum Abu A’ala Al Maududi rhm. Pernah menyebut di dalam bukunya yang berjudul Tanggungjawab Pemuda Islam Hari ini , bahawa musuh – musuh Islam begitu licik mengatur strategi untuk melemahkan Islam dan ummatnya . Antara taktik mereka ialah :

PERTAMA :

Merombak sistem pelajaran dan pendidikan adalah antara menjadi tujuan penjajahan . Setiap kali berjaya menguasai sesebuah negara Islam, mereka biasanya terus menghapuskan sistem pelajaran dan pendidikan kita jika mereka mampu. Atau mereka akan jadikan orang-orang yang berkelulusan menurut sistem pelajaran kita tidak ubah seperti barang yang tidak berharga dan seperti suatu benda yang hanya layak ditempatkan di dalam tong sampah.

KEDUA :

Menukar dan menghapus bahasa tempatan umat Islam dengan mengunakan cara yang halus. Mereka tidak akan membiarkan bahasa umat Islam yang telah ditawan itu mempunyai nilai yang tinggi. Mereka singkirkan bahasa-bahasa itu agar tidak digunakan dalam bidang pelajaran dan pendidikan.

Mereka juga tidak akan mengekalkan bahasa tempatan sebagai bahasa rasmi dalam sektor pentadbiran negara. Mereka kuatkuasakan bahasa mereka menjadi bahasa rasmi di dalam urusan pendidikan dan pentadbiran negara sebagai pengganti bahasa yang telah dimusnahkan itu. Taktik-taktik yang kotor itu telah pun diamalkan dalam negara-negara Islam oleh semua penjajah barat seperti Belanda, Inggeris, Perancis dan Itali. Begitu juga Russia dan China. Seolah-olah mereka semua telah mengadakan persetujuan bersama dalam mengunakan taktik ini.

KETIGA :

Membentuk angkatan baru yang buta (jahil) Islam. Penjajah barat telah mencipta dalam negara-negara Islam melalui cara yang amat halus suatu generasi baru yang jahil tentang Islam yang suci. Mereka ini jahil tentang asas utama akidah, syariat, sejarah Islam yang agong dan tamaddun mereka yang hebat.

Ini hanyalah satu sudut, manakala sudut lain pula generasi ini telah dicelup aliran pemikiran nya sehingga caracara berfikir dan pandangan mereka terhadap perilaku sesuatu itu mengikut kacamata materialisma barat. Dari generasi yang berhaluan barat ini tumbuh pula generasi baru yang lain, yang sudah dapat dipastikan generasi yang belakang ini akan lebih lemah lagi pegangannya terhadap ajaran Islam dibandingkan dengan generasi sebelumnya.

Mereka lebih kuat dalam mempertahankan tamaddun barat, lebih cinta kepada kebudayan barat dan lebih yakin terhadap falsafah barat yang berkaitan dengan kehidupan manusia.

DI ANTARA KEWAJIPAN PEMUDA ISLAM

ِِAnda semua mestilah benar-benar menjadi muslim , baik dari segi ilmu pengetahuan mahupun dari segi fikiran.

Juga agar anda benar-benar menjadi muslim dari segi hati dan perasaan, supaya anda mendapat sebesar-besar habuan daripada kemampuan yang cukup lengkap dan berada di dalam kelengkapan yang pasti untuk melaksanakan kerja kemasyarakatan di zaman sekarang yang sesuai dengan perundangan dan ajaran Islam.

Anda semua mesti segera memperbetulkan budipekerti yang telah menyeleweng, memperbaiki adat yang telah rosak sehingga anda dapat memperlihatkan perkara secara praktikal bagi Islam seperti mana datuk nenek kita telah memperlihatkannya pada masa lampau.

Hendaklah anda semua mengetahui bahawa percanggahan antara perkataan dengan amalan itu akan menuumbuhkan bibit-bibit nifaq dalam jiwa. Ia akan menghilangkan kepercayaan.

Sesungguhnya kejayaan akan bergantung kepada kejujuran dan niat anda, benar di dalam keazaman dan keselarasan di antara amalan anda dengan perkataan anda. Sesungguhnya seseorang yang berkata apa yang ia tidak lakukan akan mendatangkan kemudaratan besar terhadap dakwahnya.

Firman Allah :

يَاأَيُهَا الَّذِینَ آَمَنُوا لِمَ تَقُولُونَ مَا لا تَفْعَلُونَ *
كَبُرَ مَقْتًا عِنْدَ اللَّهِ أَنْ تَقُولُوا مَا لَا تَفْعَلُونَ

Maksudnya : Wahai orang-orang yang beriman ! Mengapa kamu berkata barang yang kamu tidak buat. Besarlah kemurkaan di sisi Allah bahawa kamu berkata barang yang kamu tidak buat. ( Surah Al-Sof : 2-3 )

Janganlah anda merasa sayang untuk mencurahkan segala apa yang anda mampu melalui fikiran dan tenaga bekerja yang Allah kurniakan kepada anda untuk berdakwah.

Samada dengan tulisan atau dengan ucapan. Hendaklah anda mengkaji asas-asas tamaddun barat dan mengkritik serta membezakan di antara asas yang silap dengan yang betul. Anda perlu dapat membebaskan fikiran dan jiwa orang Islam dari meniru orang-orang barat.

Anda hendaklah mampu menghancurkan berhala-berhala dan teori-teori barat kerana teori ini telah banyak menipu segolongan orang-orang Islam sejak zaman berzaman. Ini hanyalah satu sudut, manakala sudut yang lain pula hendaklah anda bertugas menyusun dan membentangkan undang-undang Islam yang bersangkutan dengan kehidupan manusia dengan cara-cara yang paling munasabah dan mudah dalam mempraktikan supaya dapat menarik dan meyakinkan generasi baru bahawa undang-undang Islam itu adalah betul dan baik.

Anda hendaklah mampu meyakinkan mereka bahawa jika mereka mengamalkan sistem Islam mereka bukan sahaja akan maju ke depan, malah mereka akan mendahului bangsa lain dalam semua cabang kehidupan.

Sesungguhnya makin luas daerah kegiatan kerja anda dan makin betul dengan manhaj Islam maka makin bertambah banyaklah bilangan pendakwah, bilangan pendokongnya dan bilangan orang yang berpengaruh dengannya di dalam tiap perjuangan hidup.

Dan tugas anda ini hendaklah diteruskan untuk jangka masa yang panjang hingga tiba suatu hari, di mana akan lahir kumpulan manusia yang ramai, yang beriman dengan tugas dakwah dan bergabung di bawah panji dakwah Islamiyyah.

Kumpulan ini sangat kita perlukan untuk mengikat bangunan negara di atas tiang-tiang seri yang berlandaskan Islam. Termasuk di dalam perkara sia-sia sekiranya kita mengira bahawa perubahan Islam secara lengkap dan sempurna boleh wujud dengan tidak didahuluinya oleh persiapan yang cukup. Jika di takdirkan perkara itu berhasil juga dengan tiada persiapan yang cukup lengkap maka perkara itu tidak akan tahan lama dan terasnya tidak akan bertapak kukuh di bumi.

Hendaklah anda gabungkan tiap-tiap orang yang berminat dengan dakwah Islamiyah kepada usrah dan kumpulan anda.

Hendaklah anda menyusun orang-orang yang ada di kalangan mereka dalam satu jemaah yang kuat, yang mempunyai disiplin yang kukuh dan mempunyai perlembagaan yang utuh hingga kelemahan dan kelonglaian tidak boleh menyelit dicelah-celah barisan anda.

Sesungguhnya semata-mata membentuk jemaah di kalangan manusia yang telah bersetuju dengan dasar tertentu tanpa ada penyusunan yang licin, kukuh dan segala gerak kerjanya di tolak oleh perasaan taat dan patuh, maka itu adalah pekerjaan yang cacat tidak akan membuahkan natijah. Ini telah dibuktikan oleh pengalaman dan pengajaran yang telah lepas. Orang yang berpengalaman sahaja dapat menjelaskan kepada anda.

Begitu juga anda mesti bekerja keras menyebar dakwah di kalangan orang orang awam hingga anda boleh menyingkap kabus kejahilan mereka.

Anda jadikanlah mereka itu terang benderang mengenai agama mereka, sehingga mereka dapat membezakan di antara yang buruk dari yang baik.

Demikian juga anda mesti bekerja keras memperbaiki budi pekerti mereka, meninggikan taraf pemikiran dan fahaman mereka terhadap Islam supaya mereka dapat berdiri tegak dan teguh dalam menghadapi serangan ideologi, seruan kepada maksiat dan kefasikan yang sedang bermaharaja lela di negeri-negari Islam, dengan dibantu dan dokongan dari kerajaan yang telah rosak.

Ini adalah penting kerana :

Bumi yang rakyatnya telah mempertuhankan syahwat dan kelazatan hidup tidak boleh menjadi bumi yang baik untuk dibangunkan negara Islam,

Bila lahirnya sikap pura-pura dan merebaknya kejahatan yang menyeluruh di kalangan umum manusia, mustahillah untuk dibangunkan dasar dan undang-undang Islam di kalangan para pendusta, pengkhianat dan orangorang fasik. Sejauh mana mereka boleh hidup dengan dasar dan sistem kafir maka sejauh itulah mereka tidak boleh hidup dengan dasar dan sistem Islam.

Jangan anda cuba membangun dasar-dasar Islam di atas asas yang tidak sihat, di atas tiang seri yang lemah dan di atas tunjang yang bergoyang.

Anda mesti bersabar dahulu di dalam masalah ini, kerana matlamat yang mahu kita capai itu ialah matlamat yang besar, yang bertujuan membaiki nilai-nilai kemanusiaan, memberikan fahaman kepada manusia dan mengembalikan mereka ke kandang Islam sesudah mereka berada di dalam kemurtadan sejak beberapa lama. Kerja-kerja yang baik seperti ini memerlukan keteguhan dan kesabaran dan pemikiran yang matang.

Anda pasti menghayung langkah kedepan dan tiap langkah mesti berwaspada, bijaksana dan berhati-hati. Dan jangan anda terlalu cepat menghayung langkah baru sebelum anda mengulangi hasil langkahan anda dahulu serta menganalisa natijahnya : Adakah langkahan itu berjalan di atas jalan yang telah digariskan, adakah ia memberi natijah yang diharapkan.

Antara hakikat yang mesti diterima ialah gopoh gapah itu adalah suatu perkara yang tidak selamat akibatnya. Contohnya

- kita menyertai di dalam suatu kementerian yang tidak betul dan tidak beriman dengan dengan dasar-dasar kita

- Harapan kita menyertai di dalam kementerian itu akan memberi suatu langkah yang boleh mendekati kepada tujuan-tujuan kita. Tetapi itu adalah perkara yang salah kerana pengalaman lalu membuktikan bahawa usaha yang seumpama ini tidak akan membuahkan natijah yang baik, kerana orang yang memegang teraju pemerintahan, merekalah yang menetapkan polisi pemerintahan dalam dan luar negerinya dan menyelenggarakan polisi pemerintahan itu berdasarkan kepentingan dan nafsu mereka.

Penyertaan kita bersama mereka dengan membawa tujuan yang baik, bersih dan mulia terpaksa berganding bahu dengan mereka dan terpaksa menyesuaikan dengan perjalanan mereka. Ini memberi erti bahawa pada akhirnya kita akan jadi trompet dan alat mainan di tangan mereka, yang boleh mereka lakukan terhadap kita mengikut sesuka hati mereka.


http://episodeperjuangan.blogspot.com/

SERUAN BERSATU DALAM BERDAKWAH - JAKIM BIAR IKHLAS

Ambuyat writes " Apabila JAKIM menganjurkan MUZAKARAH GURU-GURU AGAMA SABAH 2009 pada 7 hingga 9 April yang baru lalu saya cuma nak kata jangan sampai jadi ibarat orang selalu kata: “Cakap tak serupa bikin” apabila buat-buat tak tahu, buat-buat pekak dan buat-buat buta terhadap senario politik tanah air yang jelas sekali melakukan sebaliknya atau sesuatu yang KONTRA dan sangat bertentangan dengan dakwah Islamiyah seperti menentang hudud dan sebagainya.

Tak payahlah saya hurai panjang lebar benda ini…. Nanti ada yang kata cerita dah BASI malu jer nanti. Memadailah nak tanya… selama ini sejauh mana JAKIM telah menjalankan peranannya dalam MISI & VISI Dakwahnya? Atau hanya menjadi “Syaitan Bisu” bila cuba memilih-milih perkara yang hanya sesuai dengan rentak kerajaan sahaja baru mahu diperjuangkan (ini bukan saya seorang yang kata - ramai orang kata).

Sejauh mana JAKIM bersifat ikhlas mengajak pelbagai agensi badan berkanun dan Ngo’s untuk berjalan seiring, berganding bahu dalam memartabatkan Islam sebagai Ad-Din? Kemana perginya JAKIM ketika rakyat bermandi air asid dan menyedut asap gas pemedih mata apabila memperjuangkan keadilan (Islam) menuntut kebersihan dalam PRU oleh gabungan yang mengelarkan diri mereka sebagai BERSIH sebelum PRU12 yang lalu? Apakah JAKIM menganggap memperjuangkan “Keadilan dalam PRU” sebagai tidak bercirikan Islam?

Kalau isu BERSIH dan PPSMI dikira sebagai tidak ada sangkut paut dengan perjuangan JAKIM, apa pulak JAKIM nak jawab di hadapan Allah SWT mengenai program Tv3 yang dikatakan oleh Sahibus-Samahah Mufti Negeri Perak Darul-Ridhwan Datuk Hj. Harussani sebagai program yang melalaikan umat Islam dan melarang (mengharamkan) umat Islam menyertainya iaitu “Sure HEBOH”. Bila dikatakan bahawa program hiburan seperti itu telah menyebabkan remaja kita hancur (dikatakan) oleh semua pihak yang prihatin terhadap akhlak muda-mudi remaja kita, JAKIM hanya buat-buat pekak, buat-buat buta dan menjadi “Syaitan Bisu” semata-mata.

Apabila gejala sosial meningkat dikalangan remaja, JAKIM (seolah-olah) turut bersetuju mempersalahkan Ibu-Bapa dan juga Guru sebagai gagal mendidik dan hanya makan gaji buta. Saya mengajak semua golongan “Da’i” agar IKHLAS dalam melaksanakan perintah Allah SWT, bukan kerana yang lain melainkan kerana Allah SWT semata-mata. Janganlah kita hanya pandai menuding jari mempersalahkan golongan itu dan ini apabila kita merasa kurang berkesan atau gagal menepati sasaran dalam agenda atau program dakwah yang kita laksanakan.

Tapi saya cuma nak kata…. JAKIM yang berperanan sebagai “Lidah Kerajaan” dalam arena dakwah nasional mestilah bertindak ikhlas dalam mempastikan kerajaan yang memerintah berjalan sesuai dengan kehendak Islam. JAKIM adalah agensi kerajaan yang diharapkan dapat memberi nasihat dan panduan yang benar-benar menepati syarak terhadap para pemimpin kerajaan, khasnya dalam menjaga keharmonian agama dalam tindak-tanduk kerajaan dan juga rakyat jelata. JAKIM jangan berharap kepada agensi lain untuk membuat teguran dan nasihat kerana mereka boleh dianggap tidak benar dan mempunyai motif-motif tertentu oleh pihak kerajaan. Sebaliknya apa yang telah disepakati oleh agensi-agensi dakwah dalam apa yang disebut sebagai “Wahdatul Fikri” dalam MUZAKARAH yang telah dan akan diadakan hendaklah disampaikan kepihak berwajib tanpa dibayangi oleh sifat takut, jauh sekali kerana ingin mengampu kerajaan.

Suka saya nak katakan di sini bahawa apa yang berlaku sekarang ialah, Ibu-Bapa dan guru ibarat menyiram dan membaja tanaman (anak-didik) dipihak sebelah kanan (Ashabul Yamin) pada masa yang sama di pihak yang lain iaitu media massa nampaknya menuangkan racun (merosak anak-didik) dengan hiburan melampau serta promosi meluas terhadap pelbagai perkara negatif oleh golongan ini (Ashabus Syimal). Pendek kata di rumah sekian pengajaran yang disemai oleh Ibu-Bapa di tambah dengan pendidikan yang diajar oleh guru di sekolah, namun di antara keduanya (selain dari di rumah dan sekolah) sekian banyak kemungkaran yang melambai-lambai anak-anak kita untuk masuk terjebak ke dalam gejala mungkar yang dihalalkan operasinya oleh kerajaan. Mana dia dakwaan yang mengatakan bahawa dengan menyambut dan meraikan acara-acara keagamaan yang kita amalkan selama ini membawa kesan posotif dalam meningkatkan syiar Islam ? Ramai yang bersetuju mengatakan bahawa semuanya gagal apabila pihak Ashabus Syimal mendendangkan agenda yang kontra.

Akhir sekali, marilah kita mengikhlaskan “Wahdatul Fikri” yang kita muzakarahkan ini untuk kita sampaikan dan laksanakan bukan sahaja untuk rakyat jelata tetapi yang lebih penting lagi ialah kepada para pemimpin negara dan kerajaan itu sendiri. Barulah kita layak bergelar sebagai “Khaira Ummah dan Khalifah” dan negara kita akan mendapat gelaran sebagai “Baldatun Thoiyibatun wa Rabbun Ghafur” Insya Allah. Ketahuilah bahawa apa yang saya sampaikan ini bagaikan satu bahan letupan yang tertambat dibadan saya namun hanya KEIKHLASAN itulah yang membuatkan saya menyampaikannya hanya kerana Allah SWT. Semoga Allah SWT menggolongkan kita dalam kalangan hamba-hambaNYA yang “Solehin, Muttaqin dan Mukhlisin” Amin ya Rabbal alamin!Sekian terima(lah) kasih,Abdinabu@Ambuyat

BOLA SEPAK KELANTAN OH BOLA SEPAK KELANTAN


Bola sepak Kelantan sering mengundang kontroversi, baik di padang atau luar padang. Manakala prestasi pasukan negeri juga sering turun naik. Namun akhir-akhir ini sejak pasukan bolasepak Kelantan berubah teraju pemimpin, banyak kemajuan telah dicapai.

Dulu sewaktu dipimpin oleh pemimpin lama, pasukan Kelantan merosot permainannya dan sering kalah kepada pasukan lain. Kemerosotan ini menyebabkan pasukan Kelantan jatuh ke division bawah. Pada masa itu rakyat Kelantan malu untuk bercakap pasal bola sepak dan tidak berminat untuk mengunjungi stadium menyaksi perlawanan bola sepak antara pasukan Kelantan dengan pasukan luar.

Mengikut sejarah, ramai pemain-pemain bola sepak kelahiran Kelantan yang telah menempa nama di peringkat nasional dan mewakili negara dalam pertandingan antarabangsa. Nama-nama seperti Hamid Ramli, Hashim Mustafa, Kamaruddin Mohd Nor dan Afendi Hamzah pernah mengharumkan nama negara dalam bola sepak. Sekarang pun ramai pemain kelahiran Kelantan yang mewakili kelab dan negeri- negeri dalam liga tempatan.

Sejak Annuar Musa menerajui KAFA, pasukan bolasepak Kelantan telah berubah. Kini pasukan Kelantan berada dalam senarai 3 pasukan terbaik dalam liga Premier. Pasukan-pasukan lain sentiasa menghormati dan memandang tinggi keupayaan pasukan Kelantan apabila mereka bermain dalam perlawanan- perlawanan liga tempatan. Rakyat Kelantan sangat bangga dengan pasukan mereka. Tidak kira orang PAS atau UMNO apabila pasukan Kelantan menentang pasukan lain, mereka akan bersatu menyokong. Stadium yang boleh muat 20 ribu penonton melimpah keluar.

Tidak dinafikan kejayaan dan kemajuan yang dicapai oleh pasukan Kelantan sekarang adalah hasil daripada kepimpinan baru KAFA yang diterajui oleh Annuar Musa. Beliau telah berjaya mencungkil dan mengilap bakat-bakat baru anak-anak muda Kelantan. Beliau juga berjaya membawa masuk beberapa orang pemain yang berkeliber dari negeri lain untuk bermain dengan pasukan Kelantan.

Baik juga kekalahan Annuar dalam pilihanraya umum lalu. Bakat Annuar nampaknya lebih terserlah dalam bidang pengurusan bola sepak berbanding politik. Selepas ini mungkin lebih baik Annuar bersara daripada bidang politik dengan menumpukan lebih masa kepada memajukan bola sepak. Mula-mula bola sepak Kelantan, kemudian bola sepak peringkat nasional. Apatah lagi bola sepak negara sekarang berada dalam keadaan terumbang-ambing.

Kalaupun Annuar bersara daripada politik, elok diberi jawatan pengerusi mana-mana agensi kerajaan untuk beliau gunakan sebagai platform untuk memajukan bola sepak. Sekarang beliau diberi jawatan pengerusi KADA, dapatlah beliau menggunakan kemudahan KADA untuk kepentingan bola sepak Kelantan. Peruntukan yang diterima oleh KADA untuk memajukan sektor pertanian boleh digunakan untuk membeli pemain-pemain handal. Bangunan KADA di Kg Chicha, Kubang Kerian telah pun diubah suai dijadikan pejabat KAFA. Dapatlah pegawai-pegawai KAFA dan pemain-pemain berehat dan berkarokeo.

Namun baru-baru ini berlaku suatu peristiwa yang malang kepada pasukan bola sepak Kelantan yang mencalar imej KAFA dan negeri Kelantan. Peminat-peminat bola sepak Kelantan dikatakan telah melakukan rusuhan kerana kecewa dengan kekalahan pasukan mereka dengan pasukan pelawat, Negeri Sembilan. Ekoran daripada itu mereka telah membakar trak polis, memecah cermin kereta dan bergaduh.

Mengikut kawan-kawan yang datang menyaksikan perlawanan tersebut, rusuhan itu berlaku berpunca daripada tindakan pihak polis yang telah menangkap seorang penonton kanak-kanak yang membakar mercun dan polis telah memperlakukan tindakan yang tidak wajar. Peminat Kelantan juga tidak berpuas hati dengan tindakan pihak keselamatan yang menghalang peniaga-peniaga membawa masuk air ke stadium melalui tali. Jadi punca rusuhan itu bukan semata-mata kerana kecewa dengan kekalahan pasukan mereka atau penjaga gawang Halim Napi yang mengkasari pemain pelawat.

Dalam pada itu ada kawan-kawan yang memberitahu mengenai suasana dalam Stadium Sultan Mohammad ke 4 semasa perlawanan bola sepak berlangsung. Segelintir peminat Kelantan sangat fanatik, mereka akan memaki hamun dengan kata-kata kesat jika mereka merasakan keputusan pengadil tidak adil atau pemain lawan bermain kasar. Mereka juga akan berpaling tadah dengan memaki hamun pasukan mereka jika pemain tidak bermain dengan baik.

Kemudian mereka akan melontar dengan objek-objek tertentu apa saja yang ada di tangan termasuklah air botol atau selipar dan kasut pun ke bawah atau ke padang. Objek itu jika sampai ke padang terkenalah sasarannya dan jika tidak sampai akan terkena penonton lain. Oleh itu jika kita tidak tahan mendengar caci maki dan hamun atau takut terkena selipar melayang lebih baik cari tempat duduk berbumbung atau tempat yang tidak strategik.

Keadaan-keadaan inilah yang sebenar menjadi punca rusuhan. Sikap dan perangai segelintir peminat bola sepak Kelantan yang sangat fanatik. Peminat ini datang ke stadium bukan untuk menikmati permainan bola sepak tetapi untuk berseronok membuat bising, memaki hamun dan mengacau orang lain. Selepas itu apabila pihak keselamatan mengambil tindakan mereka akan merusuh. Mereka akan puas apabila melakukan perkara tersebut.

Setengah orang mengatakan perkara ini berlaku kerana peminat-peminat bola sepak Kelantan sangat fanatik. Dan semangat fanatik, melakukan rusuhan dan kekacauan adalah faktor genetik. Seawal tahun 60-an dan 70-an orang Kelantan sudah fanatik dengan bola sepak. Dalam perlawanan bola sepak pada ketika itu boleh dikatakan kerap berlaku pergaduhan antara pemain dalam padang dan antara peminat di luar padang. Begitu juga peristiwa membakar bas pelawat menjadi kebiasaan di Kelantan.

Di saat peminat bola sepak mula datang membanjiri stadium, FAM seharusnya membuat keputusan yang bijak bagi menangani bola sepak Kelantan. Memindahkan perlawanan dari Stadium di Kota Baharu ke Stadium Nasional, Bukit Jalil menyebabkan kantung KAFA akan merosot. Bagaimana KAFA akan membayar gaji pemain jika pendapatan kurang. Mengambil peruntukan kerajaan kepada KADA untuk membayar gaji pemain menyebabkan petani pula teraniaya. Tentunya FAM dapat memikirkan langkah yang lain untuk menghukum pasukan Kelantan tanpa membunuh bola sepak Kelantan. Lagi pun rusuhan itu dilakukan oleh segelintir peminat sahaja.

Sebab itu kita alu-alukan langkah Presiden KAFA, Annuar Musa menarik balik hasratnya ingin menarik pasukan Kelantan daripada bertanding dalam liga bola sepak Malaysia. Kita faham Annuar kecewa dengan cara FAM menghukum pasukan Kelantan. Masih banyak lagi ruang untuk memulihkan keadaan ini. Kerajaan Kelantan juga perlu membantu untuk mengatasi kemelut ini. Lupakan fanatik kepartian demi untuk bola sepak Kelantan.

Rayuan Terakhir Yang Meloyakan

usinwafer writes "Rayuan Terakhir Yang Meloyakan.."
Terbaca juga aku hari akhbar Utusan Meloya yang sentiasa ada di reading area tempat kerja aku...


Dari jauh sudah kelihatan tajuk utama akhbar tersebut dan ianya membuatkan aku tersenyum-senyum seorang diri..dalam fikiran aku bila masa pula Utusan Melayu nie bertukar menjadi komik cerita lawak...Melayu mana yang masih tidur..melayu UMNO mungkin laa... apalah rasionalnya memaparkan tajuk "BANGKITLAH MELAYU"...apakah tak cukup lagi dengan "MELAYU MUDAH LUPA"...alahai terasa hinanya aku apabila memegang akhbar tersebut ketika aku dikelilingi pemuda cina dan india yang turut sama berada di reading area itu..

Punca aku tersenyum-senyum seorang diri adalah disebabkan aku sudah dapat ramal apa yang akan tertulis dibawah tajuk utama itu namun sedikit hampa laporan penuh berada dimuka kedua.."kenapa ualasan penuh dimuka kedua..bukankah ianya tajuk utama..?...dah berbogel satu negara lepas tue cuba tutup anu dengan daun kari...

Sah memang tepat ramalan aku setelah selesai membaca semua laporan berita tersebut serta komen-komen "orang" yang memberi komen...lantas aku terbayang sejenak pertemuan dengan 2 orang melayu baru-baru ini selepas pilihanraya kecil yg berlangsunf di 2 bukit 1 batang....

Melayu 1- menceritakan bahawa sekarang penentu keputusan pilihanraya terletak di tangan kaum bukan melayu.."bahaya oooo.."katanya."Cuba tengok sekarang kaum bukan melayu dah cuba-cuba minta jawatan TPM..dulu tak ada pon..dah la ekonomi pon dah depa pegang..kuasa politik pun cuba nak control..alamat lepas nie kita jadi macam singapura la.."sambungnya lagi...

"Itula pasal..dulu masa pilihanraya 1999 undi popular org melayu berpihak kepada PAS..UMNO/BN diselamatkan oleh kaum bukan melayu..kemudian dibuat pula persempadanan semula kawasan pilihanraya dan menyaksikan pertambahan undi kaum bukan melayu di semua kawasan DUN dan Parlimen..so la nie terpaksa la terima..bukan sahaja melayu bahkan bukan melayu pun dah sokong pembangkang..nasib la.." balas aku..

"Memang pun.." dia mengiyakan apa yang aku kata.."aku ingat lepas nie nk join pembangkang..aku dulu penah sain borang UMNO.."sambungnya lagi...dalam hati aku berkata rupa-rupanya dia nie ahli UMNO...

"Tapi jangan risau pasal nasib melayu.PAS ada..dia akan bela tak kira melayu ka bukan melayu ka.."aku menambah lagi...

"Ala..PAS pon sama ja dengan UMNO..cuba tengok kat kedah nie...banyak projek bukan dapat pon kat org PAS(melayu)..dapat kat geng-geng tu jugak(bukan melayu).."dakwanya lagi...

Begitulah ceritanya serba sikit yang amat risaukan melayu apabila UMNO kehilangan banyak sokongan org melayu sendiri...dalam hatinya dapat aku merumuskan begini; dia masih tebal dengan pendirian bahawa hanya UMNO sahaja yang dapat membela melayu..padahal dah 50 tahun lebih apa yang melayu dapat..sedangkan PAS yang cuba membela nasib tak kira melayu atau bukan melayu didalam masa xsampai pun 5 tahun sudah dinilai sebagai gagal...

Melayu 2-menceritakan kebimbangan yang sama dengan melayu 1 tadi..namun agak berlainan melayu 2 ini...dia bukanlah UMNO sejati tetapi Ultramelayu( 3 Line) sejati.."Semua org berkata bukan melayu akan minta jawatan TPM,tengoklah dalam kabinet baru ada pertambahan utk bukan melayu.Ini semua sebab nk minta bukan melayu akan kembali menyokong BN atas alasan banyak jawatan utk bukan melayu dalam kabinet.."katanya padaku dengan panjang lebar.."Depa nie semakin melampau" sambungnya lagi dlm nada keras..

"Jangan risau..kita ada Perlembagaan dan Undang-undang..dah termaktub bahawa "Hak Keistimewaan Melayu,Raja-Raja Melayu dan juga Kontark Sosial tidak boleh dipinda sesuka hati..hak-hak ini adalah benteng terakhir bangsa melayu.."aku cuba menyabarkanya..

"Perlembagaan pon ikut acuan British..bahaya juga..nanti puak-puak nie akan mengadap Ratu dan suruh pindaa Perlembagaan..depa bole buat suma tue.."sambungnya lagi dengan nada tidak berpuas hati dengan kenyataan aku..

"Sabar..kita masih ada lagi Pakatan rakyat..berilah peluang untuk mereka buktikan..PAS adalah penentu dan bukanya DAP atau PKR....PKR akan menjadi jambatan utk PAS dan DAP...DAP akan menjadi sokongan kepada PAS dan PKR..masing2 ada peranan utk membawa "Harapan Baru Malaysia"..membela setiap kaum tidak mengira bangsa dan agama...(terbukti di Kelantan).

Mengikut dari apa yang berlaku pada dua pertemuan tersebut dan berita Utusan Meloya maka dapat disini saya huraikan bahawa UMNO akan terus menerus memainkan isu "Bangkitlah Melayu" apabila kehilangan sokongan melayu kepadanya...mereka lupa merekalah yang menjadi puncanya ...MELAYU UMNO MEMANG MUDAH LUPA...

Hati-hatilah jika berdepan dengan orang sebegini..jangan memarahi atau memulaukan mereka..salurkan info yang tepat dan berfakta..mereka ini setiap hari didedahkan dengan informasi berunsur provokasi agar membenci bukan melayu..apabila melayu terus membenci bukan melayu dan bukan melayu membenci melayu..UMNO lah akan bangun kononya Pendekar Melayu dan parti-parti komponennya akan bangun kononya Pelindung Bukan Melayu..sejarah telah membuktikan siapa UMNO/BN sebelum ini?..janganlah kita mudah terperdaya dakyah lapuk dan hapak seperti ini lagi...

UMNO/BN dahulu ada dua ranting tempat mereka bergantung hidup...kini kedua-dua ranting telah hilang..kini UMNO/BN tergapai-gapai dengan suara "Satu Malaysia" yang berkumandang diseluruh negara...namun amat malang sekali suara itu ibarat katak khatulistiwa memanggil salji....anjing menyalak everest...confirm salji xturun..Everest xruntuh selagi xkiamat..hanya kiamatnya UMNO/BN menanti detik dan waktu menjelang 2011...-apadianie.blogspot.com

K'jaan S'gor kekalkan jawatan Eli

Kerajaan negeri Selangor memutuskan untuk mengekalkan jawatan Elizabeth Wong sebagai exco kerajaan negeri dan ADUN Bukit Lanjan.

Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, jika beliau menerima tawaran itu, Elizabeth diminta kembali daripada cuti dan meneruskan perkhidmatannya mulai esok.

Katanya, keputusan itu wajar dan adil setelah mengambil pandangan semua pihak dan siasatan polis berhubung kes berkenaan yang juga gagal membuat keputusan yang muktamad.

Elizabeth menawarkan diri untuk meletakkan jawatan exco pelancongan, pengguna dan alam sekitar Selangor dan ADUN Bukit Lanjan pada 17 Februari lalu ekoran tersebarnya gambar separuh bogelnya kepada umum.

Khalid juga mengucapkan terima kasih kepada Sultan Selangor kerana membuat keputusan tidak campur tangan dalam politik dan memberi kepercayaan kepada kerajaan negeri untuk membuat keputusan.

Menurutnya, keputusan tersebut dibuat selepas dibincangkan dalam mesyuarat exco pagi ini.

Katanya, Pakatan Rakyat memandang serius isu moral dan isu peribadi.

Sehubungan itu, katanya, Pakatan akan memastikan kepimpinannya menjunjung prinsip itu.

"Jika ada bukti-bukti kukuh, kita tidak akan beragak-agak mengambil tindakan yang sewajarnya.

"Namun demikian pendirian ini juga harus diimbangi dengan prinsip menghormati hak peribadi seseoarang.

"Dan kerajaan negeri amat serius mempertahankan hak ini," katanya dalam sidang akhbar di pejabat hari ini.

Khalid berkata, beliau telah memaklumkan kepada Sultan Selangor pagi tadi mengenai keputusan kerajaan negeri untuk mengekalkan jawatan Elizabeth sebagai exco negeri dan ADUN Bukit Lanjan.

Beliau juga ditanya sama ada Elizabeth ada memberi tanda-tanda akan menerima tawaran tersebut.

"Beliau perlu menerima tawaran tersebut sebelum esok," kata Khalid sambil menambah: "Anda datanglah esok".

Ditanya sama ada ianya keputusan exco kerajaan negeri atau PKR negeri, Khalid menegaskan bahawa ia adalah keputusan kerajaan negeri.

Ditanya sama ada keputusan ini bermakna kerajaan negeri tidak menganggapnya sebagai satu isu moral, Khalid berkata: "Iya, isu moral, tetapi tidak ada kenyataan yang paling sahih. Seseorang itu dianggap tidak bersalah selagi tidak dibuktikan."

Ditanya mengapa keputusan ini berbeza dengan kes yang berlaku di Pulau Pinang yang membabitkan ADUN PKR penanti, Mohammad Fairus Khairuddin yang meletak jawatan walaupun masih dalam siasatan.

Khalid berkata perkara itu berbeza kerana Fairus meletakkan jawatan secara sukarela.

"Elizabeth juga turut menawarkan diri untuk meletak jawatan, jadi kita melihatnya sebagai mangsa dan menawarkan (jawatannya) kembali," katanya.

Sementara itu, Elizabeth pula akan mengeluarkan kenyataan sama ada beliau menerima atau tidak tawaran tersebut.

Sumber

Kami 'DERHAKA' tapi kalau hangpa pulak.. Nak kata apa..??

Dengar ceritanya puak-puak UMNO di Terangganu nak ikut Datuk Seri Nizar ‘pohon derhaka’. Meraka nak derhaka sebab nak buat undi tak percaya pada Mentri Besar Terengganu yang dipilih oleh istana Terengganu menggantikan Datuk Seri Idris Jusoh tahun lepas.

Desas-desus ini sampai membuatkan Mentri Besar Datuk Ahmad Said beri amaran kepada sesiapa yang nak buat usul undi tak percaya.


Tiba-tiba pula, hari ini dilaporkan bahawa sepuluh orang ADUN Barisan Nasional sudah memboikut DUN Terengganu kerana kononnya menerima ugutan bunuh. Mereka kata meraka diugut sebab dipercayai hendak membuang Datuk Ahmad Said.

Nampaknya UMNO masih berpecah. Luka tahun lalu sudah bernanah kembali. Ingatkan semuanya sudah berakhir dengan perlantikan Datuk Ahmad Said, rupanya tidak. Ingatkan UMNO sudah bersatu dengan adanya saf pimpinan UMNO yang baru dan kemasukan semula Tun Mahathir, rupanya tidak. UMNO masih UMNO. Masih berpuak-puak, berkelompok-kelompok dan berdendam.

Apa-apa hal pun, nampak gayanya kumpulan Datuk Seri Idris sudah berpatah arang dengan kumpulan Datuk Ahmad Said. UMNO Terengganu nampak retak menanti belah. Mengapa kumpulan Datuk Seri Idris tak suka Datuk Ahmad kita semua boleh agak. Tetapi tidaklah jelas mengapa parti yang kononnya membela Melayu dan raja-rajanya sanggup untuk memikirkan untuk ‘membuang’ Mentri Besar lantikan istana Terengganu. Bukankah seperti yang mereka laung-laungkan sebelum ini, membantah raja-raja Melayu itu derhaka namanya?

Saya akan tercari-cari geng-geng Pemuda UMNO yang akan berdemonstrasi dengan semangat yang berkobar-kobar. Saya harap akan dianjurkan sekali lagi perhimpunan menyokong Sultan di PWTC dan di seluruh negara. Lilit kuning dengan slogan “DAULAT TUANKU” itu jangan dibuang, dilit semula di kepala!

Saya juga akan tengok samada blogger-blogger yang dahulunya begitu pro-monarki dalam isu di Perak akan membuat pula gambar dengan tulisan “DAULAT TUANKU” di hadapan bendera Terengganu kemudian papar di blog masing-masing.

Ayuh, Melayu UMNO yang dahulu berlagak pembela, institusi raja-raja memerlukan pembelaan kamu sekali lagi. Ayuh, PERKASA yang kononnya mempertahankan kepentingan orang Melayu, berdemonstrasilah menunjukkan kemarahan anda.

Kalau marah pada YB Karpal, kenalah marah juga pada geng Datuk Idris Jusoh. Kalau marah pada Datuk Seri Nizar, kenalah marah pada Datuk Rasol Wahid. Kalau marah dengan Pakatan Rakyat di Perak, kenalah marah dengan Barisan Nasional di Terengganu.

Ataupun kalau UMNO buat kira boleh?
http://refleksiminda.wordpress.com

Melayu Sarawak, Bidayuh Kecewa Dengan Perwakilan Dalam Kabinet

KUCHING, 14 April (Bernama) -- Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), tunjang Barisan Nasional (BN) Sarawak, melahirkan kekecewaannya berhubung perwakilan Melayu Sarawak dalam Kabinet persekutuan.

Meskipun mengharapkan lebih ramai anak Sarawak dilantik ke peringkat persekutuan, Timbalan Presiden PBB Datuk Amar Abang Johari Tun Openg bagaimanapun melihat perkara itu dari sudut positif.

Ini kerana, katanya dalam senarai Kabinet yang diumumkan pada 9 April lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melantik wakil Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal sebagai Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, yang akan memberikan pemahaman yang lebih baik mengenai keperluan kawasan pedalaman di Sabah dan Sarawak.

"Ia hak mutlak Perdana Menteri, kita perlu terima," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan surat tawaran rumah kos rendah di bawah program "Rumah Mesra Rakyat" kepada 24 penerima hari ini.

Abang Johari yang juga Menteri Perumahan Negeri berkata lazimnya seorang ahli politik Melayu daripada PBB akan diberi jawatan menteri penuh tetapi dalam Kabinet yang diumumkan itu, tiada seorang pun yang dilantik.

Wakil PBB dalam Kabinet persekutuan adalah Naib Presiden kanannya yang juga Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Douglas Uggah Embas, Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi merangkap Ketua Pemuda PBB Fadillah Yusof, Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Rohani Abdul Karim dan Timbalan Menteri Pelancongan Datuk Seri Sulaiman Abdul Taib.

Selain PBB, wakil lain Sarawak dalam Kabinet persekutuan adalah seorang menteri dan dua timbalan menteri daripada Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) dan dua timbalan menteri masing-masing daripada Parti Rakyat Sarawak (PRS) serta Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP).

Sumber

Semua Adun BN hadiri sidang Dun hari ini

KUALA TERENGGANU, 15 April: Semua Adun BN yang memboikot sidang Dun Terengganu semalam menyertai sidang hari ini.

Dipercayai, tindakan ini ekoran arahan dari Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam yang meminta mereka supaya menyertai sidang Dun.

Semalam, 10 Adun BN termasuk bekas MB, Datuk Seri Idris Jusoh memboikot sidang Dun dan mengadakan sidang akhbar di sebuah hotel berdekatan.

Tiga dari mereka mendakwa menerima SMS ugutan dari Pejabat MB Terengganu.

Namun, langkah tidak menyertai sidang berlanjutan hingga petang kecuali Idris yang menyertai sidang pada sessi petang kira-kira jam 3.20 petang.

Berita lanjut menyusul

Sumber

Perak: Nizar bukan menghadap, dijemput Sultan Perak

PETALING JAYA: Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, beliau tidak menghadap Sultan Perak, Sultan Azlan Shah pada 19 April ini sebaliknya beliau diundang menghadiri majlis sambutan ulang tahun hari keputeraan baginda.


"Saya dijemput oleh Sultan menghadiri majlis (ulang tahun hari keputeraan)...seperti ahli-ahli politik lain (di Perak), saya dijemput, bukan (sesuatu yang) istimewa," kata beliau ketika dihubungi sebentar tadi.


Desas-desus sebelum ini menyebut beliau akan menghadap Sultan Azlan pada tarikh tersebut.

Pada 7 April lalu, Nizar memenangi pilihan raya kecil kerusi Parlimen Bukit Gantang dengan menewaskan calon Barisan Nasional dan Bebas.

Bekas Menteri Besar itu juga Ahli Dewan Undangan Negeri Pasir Panjang.

Selepas memenangi kerusi Parlimen Bukit Gantang, yang dilihat oleh Pakatan Rakyat sebagai referendum rakyat berhubung isu krisis politik Perak, Nizar meminta diadakan pilihan raya baru negeri dengan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN).

Sidang DUN bawah pokok awal Mac juga meluluskan usul sedemikian dan telah dipersembahkan untuk perkenan Sultan Perak.

iklan

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 . |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.