Proton MPV : Tempahan dan Ulasan Hukum

" Cuma apa yang mendorong saya menulis artikel ini adalah pertanyaan dan laporan dari orang ramai yang samapai kepada saya mengatakan kereta MPV baru Proton ini sudah boleh ditempah, sedangkan harganya belum diputuskan. Ramai yang bertanya hukum kepada saya.

Proton MPV : Tempahan dan Ulasan Hukum

Oleh

Zaharuddin Abd Rahman

http://www.zaharuddin.net/Proton Exora, itulah nama bagi kenderaan baru proton, sebuah MPV. Info berkenaan kenderaan ini sudah lama saya ketahui dari vendor-vendor Proton, reka bentuknya juga banyak disebar di sana sini. Walaupun belum rasmi bentuk terakhirnya. cumanya masalah semakin membesar apabila terdapat dua bentuk proton mpv yang disebarkan.

PENGALAMAN SAYA DAN PROTON

Pengalaman saya mempunyai kereta. Dua kali saya membeli kereta proton dan kedua-duanya brand new car iaitu proton wira berwarna putih dan Proton Perdana V6 berwarna biru kehitaman. Saya membeli proton baru atas nasihat ramai rakan yang menggunakan proton used car atau second hand dan bergantung kepada nasib kata mereka. Iaitu jika bernasib baik, kereta second hand yang dibeli tiada banyak masalah besar, jika tidak akan habislah wang dan waktu kita untuknya.

Hasilnya, saya membeli kereta proton baru dengan harapan tinggi agar sekurang-kurangnya 3 tahun pertama menggunakannya tidak akan dijengah oleh sebarang masalah berat. Saya juga amat menjaga servis.

Setakat ingatan saya, Alhamdulillah kedua-dua proton yang saya miliki ini tidak begitu mendukacitakan, tiada masalah besar dan prestasi ok walaupun kualiti secara keseluruhannya kurang berbadning jenama Toyota, Honda dan lainnya. Cuma saya masih ingat bagaimana proton perdana saya mempunyai masalah aircond yang tidak sejuk sedangkan ia dalam tempoh jaminan. Apabila dibawa ke ejen proton servis mereka mengarahkan saya untuk pergi ke vendor aircond proton sendiri. Agak terkejut apabila mereka menyatakan bahawa satu bahagian dalam aircond yang saya dah tak ingat namanya, terdapat sedikit rumput dan daun kecil., menunjukkan ia pernah di'usik'. Lalu specialist bertanya sama ada saya atau mana-mana mekanik pernah membuak dna memperbaikinya.

Saya jawab tidak kerana memang tidak pernah, malah bahagian yang ditunjukkan juga adalah amat dalam dan tidak boleh dicapai oleh tangan biasa.

Dari situlah, baru saya ketahui saya menjadi mangsa membeli proton perdana baru tetapi ada kemungkinan telah terpakai atau terlalu lama disimpan. Hal ini semakin kuat mengganggu minda saya apabila ketika saya memasang tint di cermin, pakar di kedai tinted shop mengatakan tint asal di kereta Perdana saya sudah lama terpasang, sukar ditanggalkan dan ini menunjukkan kereta ini sudah lama walaupun saya beli brand new.

Itulah salah satu pengalaman sakit hati bersama Proton yang masih saya ingati. Saya yakin terlalu ramai yang mempunyai masalah yang lebih dahsyat dan kronik namun dalam maki hamun pengguna Proton, mereka masih setia mengguna dan membelinya. Banyak sebab dan bukan maskud saya untuk menghuraikannya di sini.

PROTON MPV DAN JUALAN PRA PELANCARAN

Bulan februari 2009, Proton MPV muncul, di kesempatan ini saya ingin mengucapkan tahniah kepada Proton Holdings atas pengeluaran kereta baru ini dan tidak dinafikan bentuknya boleh dipuji, tetapi kualiti lain masih belum diketahui.

Cuma apa yang mendorong saya menulis artikel ini adalah pertanyaan dan laporan dari orang ramai yang sampai kepada saya mengatakan kereta MPV baru Proton ini sudah boleh ditempah, sedangkan harganya belum diputuskan. Ramai yang bertanya hukum kepada saya.

Sebelum saya memberikan ulasan, saya cuba mencari pengesahan pertanyaan ini. Namun tidak saya jumpai tawaran tempahan dibuka di web rasmi Proton Holdings iaitu http://www.proton.com/ dan http://www.proton-edar.com.my/

Namun saya jumpainya di dalam laporan berita berikut :-
Exora dapat sambutan hangat

PETALING JAYA 21 Feb. - Kenderaan belum siap. Rupa bentuk fizikalnya pun tidak diketahui umum tetapi tempahan sudah mula diterima.

Sambutan rakyat Malaysia terhadap kenderaan pelbagai guna (MPV) Proton Exora, hasil tangan tempatan ini sememangnya menakjubkan.

Menurut Pengarah Urusan Proton Holdings Bhd. (Proton), Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir, pihaknya mengunjurkan 4,000 hingga 5,000 tempahan menjelang pelancaran Proton Exora pada April ini.

‘‘Pada hari ini, kami menerima tempahan 15 hingga 20 buah MPV di cawangan ini,'' katanya pada Majlis Pra Pelancaran Tempahan Proton Exora di bilik pameran Proton di Mutiara Damansara hari ini.

Bagaimanapun, Syed Zainal berkata, pihaknya belum dapat menyatakan jumlah sebenar tempahan yang diterima di seluruh negara.

Tetapi jika cawangan di tempat lain juga menerima angka tempahan yang sama, ia sudah pun melebihi unjuran kerana Proton mempunyai 300 bilik pameran di seluruh negara.

Beliau berkata, setakat ini ramai orang telah datang bertanyakan mengenai Proton Exora

SUMBER

Jelas dari berita di atas dan lain-lain berita yang boleh kita temui dari pelbagai web berIta nasional. Tempahan sudah dibuat sedangkan subject matter atau kereta itu masih belum diketahui bentuk sebenar luar dalam, harga tepat dan macam-macam lagi.

Hukum asal bagi setiap pembelian sebegini adalah HARAM disebabkan wujudnya gharar atau uncertainty harga, bentuk dan ciri specific kereta tersebut. Pembelian ini boleh dikategorikan sebagai Istisna' iaitu pembelian sesuatu barangan yang akan disiapkan oleh penjual melalui proses perkilangan dan pembuatan.

Beirkut adalah beberapa syarat utama secara ringkas yang mesti dijaga dalam jual beli bentuk tempahan baranagn pembuatan ini :

1) Kemestian menjelaskan sifat-sifat barang yang diingini dengan jelas.

2) Menetapkan tempoh siap pembuatan sama ada panjang atau pendeknya. Kecuali mazhab Hanafi tidak mensyaratkan sebarang tempoh tertentu, kerana itu adalah syarat dalam jualan as-Salam. [1]

3) Sebelum pembuat memulakan kerja, status aqad adalah ghayru lazim ( boleh dibatalkan oleh sebelah pihak walau tanpa persetujuan yang lain), namun setelah kerja tamat sebelum diberikan kepada penempah, aqad telah bertukar menjadi lazim (hanya boleh dibatal dengan persetujuan kedua belah pihak). Adapun, jika hasil kerja pembuat berbeza dengan perincian sifat yang ditempah, penempah boleh memilih sama ada untuk meneruskannya. Keputusan Akademi Fiqh OIC dan Majlis Syariah Majis Perakauan dan Kewangan Islam sedunia memutuskan bahawa istisna adalah aqad lazim. [2]

4) Harus penempah (pembeli) mengenakan denda dalam bentuk kewangan ke atas pembuat sekiranya ia gagal menyerahkan barang yang dijanjikan dalam masa yang ditetapkan. [3]

Keperluan mengetahui dengan jelas harga, tempoh serahan dan lain-lainya diadaptasi dari hadis Nabi s.a.w dalam hal jualan as-salam

من أسلف فليسلف في كيل معلوم , أو وزن معلوم إلى أجل معلوم

Barangsiapa yang membeli secara serahan barangan tangguh (as-Salam), hendaklah ia menetapkan timbangan, beratnya dan tempoh masa dengan jelas. (Riwayat al-Bukhari)Namun demikian, hukum mungkin berubah dalam beberapa keadaan tempahan, iaitu:-

1- Tempahan tanpa sebarang bayaran. Ia harus atau dibenarkan menurut hukum kerana ia ibarat janji satu pihak untuk memeterai kontrak istisna sahaja.

2- Tempahan dibuat dengan bayaran namun pembeli boleh menarik balik. Iaitu jika harga tepat dikeluarkan, pembeli boleh menarik balik tempahan tanpa denda jika mereka tidak selesa dengan kualiti, bentuk dan harga terakhir kereta itu. Jika tempahan yang dibuat dengan sifat sebegini, ia mungkin boleh menjadi harus akibat kuantiti gharar yang mengecil bagi pihak pembeli, manakala gharar yang berlaku di pihak Proton adalah masih kecil selagi mereka belum memulakan proses pembuatan.

3- Tempahan dibuat tetapi harga kereta diberikan secara range iaitu dari RM 70,000 ke RM 80,000. Ia masih dikira gharar yang besar. Justeru, ia masih jatuh dalam hokum haram kerana bercanggah dengan syarat istisna dan salam yang ditentukan oleh Nabi s.a.w.

Kesimpulan.

Sebaiknya pihak proton tidak terlalu tergesa-gesa untuk membuka tempahan kecuali setelah pelancaran mempamerkan kereta contoh di showroom proton edar dan harga tepat bagi setiap kapasiti enjin. Masalah semakin mendalam apabila gamabr yang disebarkan awam mempamerkan dua bentuk proton. Kita bimbang ada yang menyangka proton MPV dalam bentuk futuristik di atas tetapi apabila dilancarkan, bentuk pertama yang keluar.

Tanpa dipenuhi kedua syarat ini, pengurusan Proton dikira telah dan sedang melakukan penjualan kereta dengan kaedah dan cara yang bercanggah dengan Shariah. Kecualilah jika tempahan adalah dalam dua bentuk yang dijelaskan di atas. Apa yang jelas dari web proton, BOOKING FEE SEBANYAK RM 1000 adalah Non refundable ( tidak boleh dipulangkan kembali) dan dengan jelas juga dimaklumkan di dalam terms & conditions:


Accessories and packages are subject to change without prior notice.Ertinya : Semua aksesori dan kackage kereta adalah tertakluk kepada perubahan TANPA SEBARANG NOTIS.

Jika inilah keadaannya, anadatentu dapat mengagak apa hukumnya?SekianZaharuddin Abd Rahman

26 Feb 2009

http://www.zaharuddin.net/

Ziarah ke Madain Salleh@ Kota Nabi Salleh

"Madain Salleh

Salam, baru-baru ni sahabat ana ada pergi ziarah ke Madain Salleh iaitu kota-kota Nabi Salleh di Al Ula. Al Ula adalah tempat bersejarah dizaman Nabi Salleh mereka membina rumah dan bangunan didalam bukit-bukit batu. Jaraknya antara Madinah dan Al Ula ini sejauh lebih kurang 400km, dan penjalanan mengambil masa lebih kurang 4 jamMasyaAllah.. Kecanggihan teknology ketika itu. Salah satu dari pintu utama bangunan atau rumah-rumah di kota ini.Detail click here...

Sila Baca Ini: Bagaimana Pemuda Umno Menipu


Sekiranya butiran yang terdapat dalam berita ini adalah benar dan betul !!!

Sila baca apa yang dikatakan oleh Pemuda UMNO ini

“ 12 ketua Pemuda Umno bahagian dari Selangor bersama 10 penyokong pergi ke bangunan Parlimen kerana ada temujanji makan tengahari dengan seorang timbalan menteri “


“ Bagaimanapun, ketika berjalan pulang, mereka terserempak dengan Karpal yang sedang masuk ke dalam dewan dari bangunan pentadbiran Parlimen “

“ Mereka berdua menerpa kita, kita terpa mereka tetapi tidak sempat bertumbuk kerana dileraikan. Tetapi mereka yang mengasari kita, bukan kita yang mengasari mereka,"

Ulas Sikit

Sudah dibaca kan ?
Sekarang bagaimana pendapat anda ?
Apa yang anda faham mengenai cerita dari Pemuda UMNO ini ?
Adakah kenyataan mereka ini boleh dipercayai ?
Adakah 12 Ketua pemuda dan 10 penyokong ini mempunyai tujuan seperti yang dinyatakan , iaitu meraikan jamuan makan tengahari dengan seorang timbalan menteri ?
Adakah anda mempercayai rombongan 12 Ketua pemuda dan 10 penyokong ni bukan bertujuan untuk menyerang dengan Karpal Singh ?
Catatan

Prof agak payah untuk mempercayai apa saja yang dikatakan oleh pemuda umno ni. Sejarah tidak pernah mengesahkan pemuda umno adalah bersih dari segala jenis pembohongan , penipuan dan segala sifat – sifat keji dan kasar serta ganas.

Belum pernah dijumpai sejak merdeka pemuda umno ni bersih , samada dalam keperibadiannya , tingkahlakunya , wataknya ,dan perbuatannya

Islam Hadhari yang dipelopori oleh Pak Lah tidak mengharamkan penganut – penganut umat umno berbohong , menipu dan bercakap dusta.

Bagaimana dalam kedaaan tersepit , kerana terzahir sudah dengan sangat jelas , bukan saja raja , sultan dan istana umno perkudakan , lapangan di parlimen juga diceroboh oleh umno , khususnya kumpulan ‘celaka’ dan samseng pemuda umno ni.

Tercatatlah sudah satu lagi sejarah kejahatan , kebobrokan dan keganasan oleh pemuda umno , di hati rakyat Malaysia.

KJ Kata Karpal Penipu
KJ kata karpal penipu , tetapi sebenarnya pemuda umno lah penipu

Sikit Lagi
Sekarang ni disalahkan pulak MP dari Pakatan Rakyat. Ini lah yang dikatakan perumpamaan , " orang lain makan nangka , orang lain pulak terkena getah "
pandai sungguh pemuda umno ni membersihkan diri mereka. Tahniah lah !!!!!!

Cerita asal

Pemuda Celaka Aktif Semula?

(Bulan Penuh 2012) - Puluhan Pemuda dari parti perkauman Thoghut UMNO menyambut bulan kelahiran Nabi Muhammad s.a.w dengan cara tersendiri di bangunan Parlimen. Yang pasti, kaedah ini tidak pernah dijumpai dalam sejarah semasa Abu Jahal dan Abu Lahab masih hidup.

Ketika Karpal Singh men'celaka'kan Pemuda Umno di Dewan Rakyat, saya tertunggu-tunggu juga untuk melihat golongan yang celaka itu muncul. Makbul juga harapan apabila sekonyong-konyong Karpal Singh dikepung oleh kira-kira 30 Pemuda Thoghut Umno yang mengaku 'CELAKA'. Yang paling celaka rupanya dari Gombak dan PJ.

Adakah ini bermaksud Pemuda-pemuda Thoghut Umno dari bahagian-bahagian lain di Malaysia tidak mengaku celaka? Harap semuanya keluar mencari Karpal Singh dan melaung-laungkan 'maruah diri' mereka. Senanglah rakyat nak mengenal golongan yang 'celaka' dalam politik Malaysia.

Saya orang lama, banyak sudah saya saksi dan dengar mengenai keganasan puak-puak celaka ini zaman-berzaman. Apakah selepas ini pemuda-pemuda celaka dari parti thoghut UMNO akan melakukan pembunuhan demi menyelamatkan kuasa politik yang sedang terlorot dari tangan mereka? Adakah mereka akan mengganas sebagaimana bapak-bapak dan datok-datok mereka dahulu atas nama gerak gempur? Satu pembunuhan akan berlaku di Parlimen?

Speaker Dewan Negara kata mereka ini BODOH dan TIDAK BERTAMADUN. - Anak Bulan.

Melayu Terluka.....?????

"Berita Kaki. .Buletin@Bernama, 8.00 malam, 27/2/2009 "MALAYS HURT BY KARPAL's CURSE" SAYS REEZAL MERICAN

Aku cuma nak tau dia ni 100% Melayu ker...? Nama ada Merican lagi. Mungkin AMERICAN tak...? Berapa banyak orang Melayu yang dia interview, terluka dengan tuduhan Karpal tu..? AKU LEBIH TERLUKA BILA NAMA ALLAH BOLIH DIGUNAKAN OLIH KRISTIAN, TAPI PEMUDA UMNO SIKIT PUN TAK AMBIL TAHU."

Allah dan Kristian

"KUALA LUMPUR: The Catholic Herald magazine is permitted to use the word Allah provided the publication clearly states the words “For Christians only” in its masthead.

Herald editor Father Lawrence Andrew said this was stated in the recently gazetted Internal Security Act signed by the Home Minister Datuk Seri Syed Hamid Albar on Feb 16.

“The next edition of the Herald will contain the word Allah, and we will print the words “For Christians only” on the masthead so as not to contravene the Act,” he said.

It is learnt the Act also forbids the use of the words Kaabah, solat and baitullah. Meanwhile, the Home Ministry’s Quran Publication Control and Text Division secretary Che Din Yusoh confirmed the content of the gazetted Act. The High Court will today hear the mention of the case about the use of the word Allah in the Herald.

The Archbishop of Kuala Lumpur, who is the plaintiff, had applied for a judicial review of a Home Ministry directive last year forbidding the Herald publisher from using the word Allah as a synonym for “God.” The plaintiff’s counsel Porres Royan had argued that the directive was unlawful and that the word was not exclusive to Islam.

On Dec 5, the publisher filed a writ of summons in the Kuala Lumpur High Court to seek a declaration on the use of the word. The other respondents were the Home Ministry, the Government and the state Islamic Councils of the Federal Territory, Terengganu, Penang, Selangor, Kedah, Johor, Malacca and the Malaysia Chinese Muslim Association. "

Sivakumar Hero Hindustan Kita


Itulah Sivakumar, Speaker Dewan Undangan (DUN) Perak yang tegas, konsisten, dan berani. Jerat yang dipasang oleh Najib terlepas pula kepada Sivakumar menyebabkan kerajaan haram BN Perak tidak kukuh.

Kehadiran Sivakumar di saat akhir menewaskan 'penyangak-penyangak' persis seorang hero dalam filem hindustan atau lebih terkenal dengan istilah 'Bollywood'


Setelah Nizar ditendang BN, Nizar percaya ia tidak mampu bangkit seorang diri bagi menyelamatkan Perak dari terus dicabuli. Atas sebab itu, seluruh adun dari Pakatan Rakyat bersatu dan menyusun cara yang nyilu sekali untuk mengembalikan kuasa rakyat.

Zambry, MB haram ini yang disebut-sebut juga sebagai 'mamak' masih tidak berpuas hati dengan tindakan Sivakumar menggantung diri dan konco-konconya. Maka mereka bertindak pada 3 Mac 2009 nanti untuk merempuh dewan undangan negeri ketika semua adun yang sah sedang mengadakan sidang tergempar.

Segagah manakah Zambry ini? Jika mereka benar-benar tekad untuk merempuh sidang dewan, maka wajib ada FRU untuk menghalang mereka. Sebagaimana FRU yang menghalang rakyat Perak beberapa minggu lalu, maka begitu jualah terhadap Zambry dan konco-konconya. Tetapi, berat rasa hati untuk mempercayai FRU akan tunggu di depan dewan negeri bagi mengahalang Zambry sebab polis ini sentiasa kamcing dengan mereka.

Pedulilah apa pun, FRU mesti turun halang mereka yang tidak dibenarkan masuk ke dalam dewan ini. Kerana itu perintah Speaker DUN. Siapakah Speaker DUN itu? Sekali lagi diingatkan dia ialah Sivakumar.

Sivakumar telah menetapkan tarikhnya, dan dua usul paling penting akan dipanjangkan. Pertama ialah mengesahkan jawatan MB buat Nizar dan kedua membubarkan DUN. Kedua-dua usul ini sangat besar impak dan momentumnya pada negeri dan negara. Semuanya ini tidak akan berlaku jika katak-katak itu tidak melompat.

Sivakumar datang pada saat akhir bagi menyelamatkan keadaan. Biasalah seorang hero hindustan pada awalnya akan kalah serta ditangkap oleh polis-polis Bombay yang sudah dimakan suap. Selepas itu, dia keluar dari kekalutan itu untuk menyelamatkan orang-orang kampungnya dari dianiaya dan dizalimi. Akhirnya, hero berjaya dan pergi menemui kedua-dua mak ayah mereka meminta restu. Ayo ma, ayo pa....!

lawati www.sujudterakhir.blogspot.com
"

Eli: Strategi & Percaturan Peringkat Tertinggi – Polis/UMNO vs MB S'gor

Pada peringkat ini , boleh lah dikatakan nasi sudah menjadi bubur. Malah sudah ada yang berani berkata , nasi sudah menjadi kerak dan hangit , dah tak boleh makan dah, bagi kat ayam pun tak dipatuknya.

Nak buat macam mana ???
Ini semua silap percaturan Khir Toyo dan Bahagian Perang Saraf UMNO belaka. Kena lah terima akibatnya.


Perancangan untuk menggulingkan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor sudah hancur.
Siapa yang harus perlu dipersalahkan ?
Khir ?
Mat Taib ?
atau kedua – duanya ?

Imbasan
Ia nya tercetus pada 15hb febuari 2009 lepas. Disusuli dengan EXCO terbabit membuat laporan polis

Nampak macam pihak Polis agak cekap , kerana keesokan hari nya sudah ada kenyataan daripada Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, ACP Arjunaidi Mohamed , iaitu Polis kenalpasti dalang di sebalik gambar bogel exco . itupun kalau betul suratkhabar ni.

Pada hari yang sama juga Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Syed Hamid Albar , dari kerajaan umno telah membuat kenyataan berikut Biar polis siasat dulu kes gambar bogel exco

Katanya lagi , kejadian itu tidak akan berlaku sekiranya PKR menyemak latar belakang setiap calon yang akan bertanding bagi kerusi Dewan Undangan Negeri dan Parlimen.

“Saya fikir PKR dia banyak orang-orang yang bermasalah. Biar dia selesaikan masalah. Saya berpendapat dia layak membuat aduan (polis) dan kemudian polis akan siasat.

Anda mungkin fikir dalam rumah anda sendiri, gambar bogel atau apa saja, tapi anda pastikan orang ramai tidak mendapatnya,”

Nampaknya si Syed ini komen dan ulas dari sudut politik pulak. Sepatutnya dia ulas sebagai seorang menteri. Begitulah betapa tidak sabarnya puak – puak umno ni membuat satu – satu kerja.

Sementara itu kes ini dipindahkan dari Polis Selangor ke Polis Kuala Lumpur dengan dibantu oleh Ibu Pejabat Polis Bukit Aman. Polis KL ambil alih siasatan gambar bogel

Tidaklah diketahui apa alasan yang munasabah dan justifikasi yang tepat mengenainya.

Hanya Ketua Polis Selangor , Ketua Polis Kuala Lumpur , Ketua Polis Negara dan juga mungkin Presiden UMNO , yang juga Perdana Menteri dan Timbalan Presiden UMNO merangkap Timbalan Perdana Menteri yang tahu hal yang sebenarnya , niat yang tersirat disebalik yang tersurat.
Jangan sekali – kali membuat andai dan tanggapan yang salah mengenainya.

Menteri Besar Selangor
Sementera itu , Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim telah menghadap Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj berhubung isu peletakkan jawatan Elizabeth Wong sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan Exco Kerajaan Negeri berikutan tersebarnya gambar separuh bogel ADUN tersebut. Ada info lanjut dalam ini

Hasil dari pertemuan tersebut Sultan Selangor tolak campur tangan dan menyerahkan Kes Elizabeth kepada MB .
Berikut adalah kenyataan penuh DYMM Sultan Selangor

Sementara itu Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata , Sebarang keputusan untuk menerima tawaran Elizabeth Wong yang mahu melepaskan jawatan Exco dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Lanjan yang disandangnya hanya akan dibuat selepas pihak polis selesai membuat siasatan.

Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, sehingga tempoh tersebut Elizabeth diberikan cuti

Di sinilah ‘kes’ ini memasuki fasa baru. Taktik , strategi dan modus operandi kedua – dua pihak serta percaturan – percaturan tersendiri yang akan memberikan satu pihak di hadapan dan pihak kedua terpaksa menurut saja lah.

Terbaru Polis menyatakan tidak pasti tempoh selesai siasatan kes ini .
Polis tidak dapat memastikan tempoh sebenar yang diperlukan bagi menyelesaikan siasatan kes Exco Selangor, Elizabeth Wong, kerana lelaki yang sedang dicari bagi membantu masih berada di luar negara, kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan

Kesilapan UMNO : Melantik Khir Toyo dan Mat Taib sebagai Pengarah Operasi Projek Eli

Kedua – dua orang ini , sekiranya benar ada desas – desus menyebut sebagai individu yang dipercayai terlibat secara langsung dalam ‘kes’ ini , tidak pun terbukti sebagai seorang pengurus atau pentadbir yang cekap , malah sebagai pakar strategi yang bagus.

Selangor , walaupun pernah diurus oleh kedua – duanya membangun dengan pesat , bukan kerana kecekapan mereka mentadbir negeri.

Malah ianya disebabkan oleh kedudukannya di Lembah Kelang , sudah tidak dapat dipilih tempat yang paling sesuai untuk kerajaan pusat menempatkan hampir 100% pelaburan asing , melainkan di situ.

Apa Sudahnya Selepas Ini

i]
Kecekapan team MB dan Pakatan Rakyat

Apa yang dapat direnung , seperti kata DSAI “semakin direnung , hati berdetik detak” , kes ini bukanlah kejadian biasa. Ianya amat luar biasa.

Mempunyai kepentingan yang bernilai tinggi kepada UMNO. Begitu juga untuk Pakatan Rakyat kini , khususnya di Selangor , ianya bagai “pucuk dicita , ulam mendatang” , mahupun juga betul seperti kata pujanga “orang mengantuk disorongkan bantal”.

Kejayaannya banyak bergantung kepada samada MB dan team Pakatan Rakyat dapat menangani nya dengan penuh berhemah atau tidak. Pokoknya di sini.

ii]
Polis dan Team UMNO

Kena lah pihak Polis menunjukkan tahap profesionalisma yang betul , sesuai dengan slogannya Cepat , Mesra dan Betul. Betul ke moto polis ni ???

Kalau selama ini , dalam hampir 100% kes , pihak polis diperalatkan sebegitu rupa oleh UMNO.
Now , sebarang keputusan yang dibuat akan memberikan implikasi yang besar kepada pihak Polis dan UMNO. MB Selangor , rakyat Selangor dan Pakatan Rakyat menunggu dengan penuh minat apa – apa saja percaturan yang sedang dibuat oleh Polis dan UMNO kini.

Kalau ada niat di hati polis , khususnya KPN untuk membersihkan nama polis , yang masih buruk dan semakin buruk ari hari ke hari , beliau boleh mengarahkan pegawai - pegawai bawahan nya mengendalikan 'kes' dengan dengan jujur , ikhlas dan penuh tanggungjawab.

Nota terakhir
Hari ini pihak polis membuat kenyataan ini pulak. Baca dalam ini
Now ia sudah dan sedang memasuki satu fasa baru. Bukan calang – calang yang boleh mengendalikannya.

Nampaknya makin menarik episode – episode berikutnya ini , kerana pihak polis mesti menyelesaikannya samada cepat atau lambat , keputusannya positif atau negative , memihak kepada umno & khir atau MB & Pakatan Rakyat , semuanya ditunggu dan dinanti dengan penuh minat

Akhirnya , ‘peristiwa’ ini yang telah dicetuskan oleh pihak – pihak tertentu ini sudah pasti akan memberikan satu impak yang sangat besar , khususnya kepada kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor , dan juga salah satu ramuan penting yang tentu mempengaruhi kejayaan atau kegagalan untuk mengambil alih Putrajaya

Di mana Khir sekarang ni ???
Dah 3,4 hari tak nampak muka , bayang pun tak ada !!!

Derhaka, Maksiat Di Bolehkan?

"
Assalamualaikum ..... Bila kita perhatikan sejak mutakhir ini,kita di kejutkan dengan isu derhaka di media-media..Betul derhaka,suatu perbuatan yang keji dan dilarang, tetapi bila dikaji sebenarnya memang boleh derhaka pada sesiapa sekalipun kecuali kepada ALLAH dan RasulNYA..

Tetapi sekiranya mereka berdegil dan mahu derhaka juga pada ALLAH dan RasulNYA, boleh juga, kalau nak tau bacalah sampai habis, jangan cepat-cepat menghukum, Lain kali setiap cerita @ berita mesti dikenalpasti dan di nilai kesemua ceritanya, ini tidak ucapan 1jam tapi yang dikeluarkan 10 saat, baruah betullah...... jom layan pas tu baru komen ye....


Pada suatu hari Ibrahim bin Adham didatangi oleh seorang lelaki yang gemar melakukan maksiat. Lelaki tersebut bernama Jahdar bin Rabi'ah. Ia meminta nasehat kepada Ibrahim agar ia dapat menghentikan perbuatan maksiatnya.Ia berkata, "Ya Aba Ishak, aku ini seorang yang suka melakukan perbuatan maksiat. Tolong berikan aku nasihat dan cara yang terbaik untuk menghentikannya!"Setelah merenung sejenak, Ibrahim berkata, "Jika kau mampu melaksanakan lima syarat yang ku berikan, Maka kau boleh melakukan maksiat."Tentu saja dengan penuh rasa keinginan nak tahu . Jahdar kembali bertanya, "Apakah syarat-syarat itu, ya Aba Ishak?"

SYARAT PERTAMA:

Jika engkau melaksanakan atau melakukan perbuatan maksiat, janganlah kau memakan Rezeki Allah," ucap Ibrahim.Mendengar ituJahdar mengernyitkan dahinya lalu berkata, "Lalu dari mana Aku Mahu makan? Bukankah segala sesuatu yang berada di bumi ini adalah rezeki Allah?"

"Benar," jawab Ibrahim dengan tegas. "Bila engkau telah mengetahuinya, masih pantaskah engkau memakan rezeki-Nya, sementara Kau terus-menerus melakukan maksiat dan melanggar perintah-perintahnya?""Baiklah," jawab Jahdar tampak menyerah. "

SYARAT KEDUA:

Kemudian apa syarat yang kedua?""Kalau kau bermaksiat kepada Allah, janganlah kau tinggal di bumi-Nya," kata Ibrahim lebih tegas lagi.Syarat kedua membuat Jahdar lagi terkejut. ".Syarat ini lebih hebat lagi. Lalu aku harus tinggal di mana? Bukankah bumi dengan segala isinya ini milik Allah?"

"Benar wahai hamba Allah. Karena itu, pikirkanlah baik-baik, apakah kau masih pantas memakan rezeki-Nya dan tinggal di bumi-Nya, sementara kau terus berbuat maksiat?" tanya Ibrahim."Kau benar Aba Ishak," ucap Jahdar kemudian. "Lalu apa syarat ketiga?" tanya Jahdar.

SYARAT KETIGA:

"Kalau kau masih bermaksiat kepada Allah, tetapi masih ingin memakan rezeki-Nya dan tinggal di bumi-Nya, maka carilah tempat tersembunyi yang tak terlihat olehNya."Syarat ini membuat lelaki itu terperanjat. "Ya Aba Ishak, nasihat macam mana ini? Mana mungkin Allah tidak melihat kita?"

"Bagus! Kalau kau yakin Allah selalu melihat kita, tetapi kau masih terus memakan rezeki-Nya, tinggal di bumi-Nya, dan terus melakukan maksiat kepada-Nya, pantaskah kau melakukan semua itu?" tanya Ibrahin kepada Jahdar yang masih tampak bingung dan terperanjat. Semua ucapan itu membuat Jahdar bin Rabi'ah tidak terkata dan membenarkannya."Baiklah, ya Aba Ishak, lalu katakan sekarang apa syarat keempat?"

SYARAT KEEMPAT:

"Jika malaikat maut hendak mencabut nyawamu, katakanlah kepadanya bahwa engkau belum mahu mati sebelum bertaubat dan melakukan amal saleh." Jahdar termenung. Tampaknya ia mulai menyedari semua perbuatan yang dilakukannya selama ini. Ia kemudian berkata, "Tidak mungkin... tidak mungkin semua itu aku lakukan."

"Wahai hamba Allah, bila kau tidak sanggup mengundurkan hari kematianmu, lalu dengan cara apa kau dapat menghindari kemurkaan Allah?" Tanpa banyak komentar lagi, ia bertanya syarat yang kelima, yang merupakan syarat terakhir. Ibrahim bin Adham untuk kesekian kalinya memberi nasihat kepada lelaki itu.

SYARAT KELIMA:

"Yang terakhir, bila malaikat Zabaniyah hendak menggiringmu ke neraka di hari kiamat nanti, janganlah kau ikut bersama dengannya dan menjauhinya!"

Lelaki itu nampaknya tidak sanggup lagi mendengar nasihatnya. Ia menangis penuh penyesalan dan keinsafan. dia berkata sudah pasti malaikat tidak akan membiarkan aku menolak keputusannya.Dengan wajah penuh sesal ia berkata, "Cukup…cukup ya Aba Ishak! Jangan kau teruskan lagi. Aku tidak sanggup lagi mendengarnya. Aku berjanji, mulai saat ini aku akan beristighfar dan bertaubat nasuha kepada Allah."

Jahdar memang menepati janjinya. Sejak pertemuannya dengan Ibrahim bin Adham, ia benar-benar berubah. Ia mulai menjalankan ibadah dan semua perintah-perintah Allah dengan baik dan khusyu'.

Amacam....puas hati,ingat setiap yang ALLAH ciptakan ini bukan Mak Bapak kita yang punya,kadang-kadang kita lupa,SO saya mintak ampun dari ALLAH yang baik Datang dari ALLAH Subhanahu Wataala dan yang buruk itu datang dari UMNO dan Syaitan Laknatullah.

Nantikan Artikel akan datang lebih panas lagi ikhlas dari sembah_derhaka (yang bermaksud mohon berlainan pendapat)kalau ada teguran leh email hijau78@yahoo.com

Pemuda UMNO tak boleh tahan kena provoke


" Pemuda UMNO tidak dapat mengawal kemarahan akibat diprovokasi oleh Karpal Singh dengan perkataan Karpal yang menghina Pemuda UMNO dengan memberi gelaran seperti "celaka", "gangster" dan "mafia" menurut Dato' Hishamudin mengenai peristiwa Karpal Singh diserang di perkarangan Parlimen semalam.

"Apa yg berlaku semalam membuktikan (apa yang boleh berlaku) bila emosi kemarahan tak dapat dibendung, dan dalam keadaan seperti itu lebih mudah untuk membakar semangat supaya semuanya huru hara, daripada membendung keadaan," katanya kepada kepada pemberita selepas mendengar ucapan bertajuk "Belia untuk Keamanan Dunia" oleh Raja Muda Perak Raja Dr Nazrin Shah di Persidangan Belia Antarabangsa mengenai Keganasan di sini.

Semalam perkarangan bangunan Parlimen kecoh apabila sekumpulan Pemuda Umno berhimpun untuk menuntut anggota Parlimen Bukit Gelugor itu memohon maaf kerana menggunakan perkataan "celaka" terhadap mereka pada satu perbahasan persidangan Dewan Rakyat, keadaan bertambah kecoh apabila beberapa orang Anggota Parlimen masuk campur, membawa kepada insiden tolak menolak sesama mereka.

Biasalah nama pun Pemuda, "tak boleh tahan". Bayangkan kalau pemuda dari PAS yang membuat begitu kepada Ahli Parlimen BN....confirm 15 minit pertama di Buletin Pertama TV3 beserta ulasan-ulasan hebat dari penganalisis politik dan menjadi headline di Berita Harian dan Utusan.

Sebelum ini Karpal Singh menuduh Pemuda UMNO bertanggungjawab terhadap surat ugutan bersama dua butir peluru yang ditujukan kepadanya. Karpal Singh ni pun jangan main tuduh-tuduh. Walau pun Pemuda UMNO yang menyokong kuat PPSMI akan tetapi mengikut juga perumpamaan Bahasa Melayu “Kerana Pulut Santan Binasa, Kerana Mulut Badan BINASA”.

Apakah Pemuda UMNO yang menyerang dengan fizikal yang akan diambil tindakan atau Karpal Singh yang lemah fizikal tetapi menyerang menggunakan mulut laser itu pula akan dikena tindakan?

Akibat tindakan Pemuda UMNO yang tidak dapat bertahan tersebut memberi kesan secara tidak langsung kepada BN. Tak pasal-pasal menambahkan lagi modal Pakatan Rakyat dalam kempen dan pilihanraya 2 bukit yang tak lama lagi.Huhu..

Politik Malaysia semakin huru hara, ibarat pilihanraya sepanjang tahun. Dah memang orang politik, kerjanya pun full time berpolitik. Hari ini orang belah sana cakap macam tu salah, esok lusa dia buat perkara yang sama. Begitu juga orang yang di sebelah sini. Jangan sampai sibuk berpolitik sampaikan masalah rakyat yang diwakili di letak prioriti no 11 dah la.

Untuk kita orang biasa ni, isu-isu hangat politik ni cukuplah sekadar lihat , dengar dan gelak-gelak dah la. Kerja macam biasa. Bak kata Melodi "tingkatkan produktiviti kurangkan kontroversi". Sekarang ni ekonomi tak menentu, kalau kena buang kerja sendrik tanggunglah. Diaorang sibuk berpolitik.

Jangan sampai jadi macam Thailand dah la. Orang ni menang yang lagi satu tunjuk perasaan, yang lagi sebelah menang yang lagi satu tunjuk perasaan. Semua kerja tak menjadi. Yang jadi mangsa - rakyat juga.

http://isuhangat.blogspot.com

Melayu kongsi kuasa atau rebut kuasa?

"Masih belum terlambat untuk melayu berubah.Melayu hadhari ker,melayu glokal ker, melayu asli ker, melayu mudah lupa ker. Asalnya tetap melayu.

Jika dulu melayu bandar yg rosak sikit akhlaknya tapi sekarang melayu kampung apa kurangnya. Realiti sekarang melayu bandar dan kampung ada yg rosak malah ada yg bertambah baik akhlaknya. Kesimpulan melayu seadanya berbagai rasa dan citarasa. ok.titik.

Apa kata melayu Umno jaga negara,melayu Pas jaga Agama,Melayu Keadilan jaga kedaulatan negara,melayu asli jaga kepribumiannya.
Faham x?

Melayu Umno bangunkan negara,melayu Pas pantau dari segi agama,bleh atau tidak ikut lunas agama yg Melayu Umno bangunkan Negara.Melayu keadilan checking and make it justice for all of malaysian.Melayu asli tengok kebaikan bersama buat kaum2 pribumi satu malaysia.
Boleh ka kongsi kuasa mcm ni.Xderlah rugi melayu satu malaysia.

Bukan satu melayu nak jaga semua.Jaga semua tu yg x boleh buat semua.Melepas semua.hampa faham ka?

Kalau semua melayu ada bahagian tugas masing2 kan senang kerja.
Semua dapat rasa.semua jadi kuat belaka.
Yang pandai bangunkan negara buatlah kerja.Yng pandai jaga agama jagalah syiar kita.yg lain tu buat kerja ikut la tugas sedia ada..hampa faham ka?

Senang macam ni la..Ulama dan umara sama rata.
respek ler satu sama lain.
Hang buat kerja tanya kawan lagi sorang,boleh ka?kalau boleh buat la,Klu x boleh jgn buat bg boleh.Tu cari pasai..Pandai buat kereta x kan nak buat rumah.Respek ler bidang masing2.Hampa faham ka?

Klu buat2 x faham jadi lagu ni la.
Riuh,gaduh,sampai semua kena ikut sama.rakyat biasa sampai raja pun ikut sama.

Hampa faham ka?

Last2 mcm ni la..Gaduh sampai bila2.
Badan letih,apa pun xdapat.Yg rugi, kita. mcm aku la..

Last,makin meluat tengok drama.jgn harap kekai lama.Hampa tunggu la.

Undi nanti tau la nak bagi sapa."

aku baru sedar

"salam sejahtera semua......

saya seorang penyokong umno pada suatu ketika dulu, tetapi kenapa dengan secara tiba - tiba saya diperkenalkan dgn kawan - kawan mengenai bagaimanakah untuk mendapatkan maklumat - maklumat senario politik masa kini dengan memperkenalkan tvantara....tvpas dan tranungkite.

ternyata selama ini saya serta rakyat malaysia telah dibutakan oleh media masa tajaan umno. segala apa yg di dengar,dilihat dan dibaca oleh kita adalah bohong. saya bagi sedikit contoh:-

a.penyumbang tabung gaza hanyalah umno, tapi sumbangan tabung gaza
daripada pas tidak pernah pun di siarkan di mana - mana media masa.

b.yang berhujah membela rakyat di dewan parlimen hanyalah umno, tapi bila ahli pakatan rakyat berhujah dah tak dengar suara.

inilah kerja umno selama ini yang nampak macam manusia tapi perangai macam iblis.

saya yang baru mengenali politik pun tahu umno adalah parti yang tidak bertamadun.

thanks.....
by. akubukanumno

Takhta kekal di tangan rakyat


" Elok kita memiliki buku ni yang disusun oleh Abu Bakar Hamzah

Petikan dari buku tersebut:
1. orang yang bertanggungjawab kepada allah di yaumil masyar nanti ialah alim ulamak yang tugasnya memberi nasihat kepada takhta dan istana. tetapi gagal menjalankan tugasnya dan gagal melaksanakan tanggungjawabnya semata-mata kerana gaji dan kedudukan - sultan azlan shah.2. ``...bagaimanapun kedudukan ini telah bertukar apabila kerajaan barisan nasional membuat pindaan perlembagaan yang menyenyuh tentang kuasa seri paduka baginda yang dipertuan agong dan duli2 yang maha mulia raja raja melayu. dalam usaha meminda perlembagaan itu pehak bn telah mengadakan pelbagai rapat umum diseluruh negara untuk mempengaruhi rakyat untuk menyokong pindaan tersebut ... - antara istana dan politik (watan 8.11/90/4)

3. "kalau rakyat yakin dan tahu apa yg diperkatakan mereka wajar berbuat demikian tanpa rasa bimbang dan takut. apa yg dilarang perlembagaan ialah jika seseorang cuba menghapuskan sistem raja berlembagaan yg diamalkan dinegara ini" - tidak salah tegur raja: (allahyarham tun ghafar baba (berita harian 10.11.91/1)

4. 4 resolusi mengenai istana - 10.11.91
* menubuhkan satu jawatankuasa untuk menyiasat dan menyenaraikan semua harta, tanah dan projek yg telah diluluskan kepada raja secara langsung atau melalui Kapitan Cina.
* meminta presiden umno supaya bertindak tegas atau memecat mana-mana exco atau wakil rakyat yg hipokrit dan bermuka-muka yg terlibat menghasut raja-raja untuk kepentingan diri sendiri
* meminda perlembagaan supaya kuasa mutlak melantik menteri besar, ahli mesyuarat kerajaan negeri, setiausaha kerajaan, penasihat undang-undang dan pegawai kewangan negeri adalah dalam bidang kuasa pucuk pimpinan parti yang memerintah
* supaya perhimpunan agung umno memberi mandat penuh kepada datuk seri dr mahathir dalam menghadapi dan mengatasi isu raja-raja ini secara umumnya sama ada menerusi pindaan perlembagaan dan segala langkah yang perlu --- ms 99

5. sampai bila krisis dengan istana - utusan malaysia 17.2.92/1

6. istana kena terima nasihat pm, mb - utusan malaysia 18.2.92/1

(nak tahu lebih lanjut sila cari buku tersebut....nanti dapat apa yg tersurat dan tersirat)
"

Sejarah Umno khianat Raja-raja Melayu tidak boleh dipadamkan - MB Kedah

ALOR SETAR, 27 Feb (Hrkh) - Menteri Besar Kedah, Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak menyifatkan Umno kini cuba menjadi jaguh kononnya mempertahankan Raja-raja Melayu dan cuba menggambarkan PAS sebagai menentang sedangkan Umno mempunyai sejarah pengkhianatan mereka kepada Raja-raja Melayu.

Terbaru, dalam laporan Buletin Utama TV3 pada 25 Februari lalu, Setiausaha Pemuda Umno Kedah, Haris Che Mat mengumumkan untuk membuat laporan polis terhadap seorang Exco Kerajaan Negeri Kedah dengan tuduhan menghina Tuanku Sultan Kedah berdasarkan satu surat layang.

Sehubungan itu, Ustaz Azizan selaku Pesuruhjaya PAS Kedah mencabar Pemuda Umno berkenaan untuk mengemukakan bukti dan sekiranya gagal mereka akan berhadapan dengan saman yang akan dikemukakan.

"Mereka cuba nak jadi 'hero' dan 'champion', nak buat laporan polis nak heret Exco-exco kita. Kalau perkara ini tidak betul, kita akan saman TV3 dan saman Pemuda Umno.

"Ini bukan sahaja tohmahan yang cuba melaga-lagakan kita dengan Raja-raja Melayu atau Tuanku Sultan Kedah yang kita kasihi, tetapi cuba memberikan imej yang buruk kepada PAS dalam konteks politik dan perjuangan bangsa dan negara. Mereka jangan main-main!" tegasnya semasa berceramah merasmikan Ekspo Pertanian Dan Produk Halal anjuran PAS Kawasan Pokok Sena di Kompleks PAS Kawasan Pokok Sena, di sini baru-baru ini.

Sebaliknya tegas beliau, Exco yang berkenaan akan diberhentikan sekiranya terbukti menghina Raja-raja.

Menurut Ustaz Azizan, usaha pihak-pihak tertentu untuk menjatuhkan Kerajaan Pakatan Rakyat di Kedah telah lama dilakukan termasuk menggunakan nama istana seperti juga krisis yang dicipta di Perak dengan menggambarkan PAS sebagai jahat dan menentang Raja-raja.

Bagaimanapun katanya, sebagaimana 31 Ogos 1957 adalah Hari Kemerdekaan Negara yang tidak boleh dipadam sejarah, begitu jugalah sejarah pengkhianatan Umno kepada Raja-raja Melayu juga tidak boleh dipadamkan sejarah.

Menyentuh mengenai Pilihan Raya Kecil Bukit Selambau, tegas beliau, Pakatan Rakyat Kedah tidak bimbang bahkan bersedia menghadapi 'Pilihan Raya Besar' iaitu pilihan raya seluruh negeri Kedah.

Beliau secara sinis turut mempersoalkan sumber kewangan Umno hingga sanggup menawarkan wang berjumlah RM5 juta untuk mempengaruhi Adun Kulim, Lim Soo Nee melompat parti sebagaimana didakwa Dato' Seri Anwar Ibrahim dalam Parlimen baru-baru ini.

"Awat (Apa) Umno ni kaya mana? Umno ni kaya sangat ka? Kalau tak ambil duit rakyat, tak ambil duit anak syarikat kerajaan, tak ambil hutang balak, nak cari duit mana? Tapi mereka telah menyalahgunakan kuasa.

"Hal inilah yang rakyat tak mau kepada mereka. Maka mereka cuba membuat pelbagai fitnah untuk menghilangkan keyakinan rakyat kepada kita," tegasnya yang turut mengaku telah mempunyai banyak butiran penyelewengan Kerajaan Barisan Nasional sebelum ini selain penyiasatan-penyiasatan lain juga masih dijalankan.

Menurut beliau, Kerajaan Pakatan Rakyat berusaha membuktikan bahawa telah mentadbir secara lebih baik daripada Barisan Nasional. "Kita cuba memberi keyakinan kepada rakyat bahawa zaman takut, zaman menindas, zaman ugutan, zaman mematikan dasar demokrasi dan perlembagaan negara, telah berlalu," ujarnya.

Katanya, Kerajaan Negeri juga mempunyai hubungan yang baik dengan Tuanku Sultan Kedah dan menyifatkan baginda sebagai Sultan yang sentiasa bersama dan mengutamakan rakyat.

Jelas Ustaz Azizan lagi, beliau sebagai Menteri Besar juga setiap minggu mengadakan pertemuan dengan Tuanku Sultan Kedah melaporkan perkembangan semasa negeri.

"Tuanku tahu apa yang kita buat dan sering memberi nasihat kepada kita. Bagaimana mungkin kita derhaka kepada Raja? Tetapi mereka (Umno) cuba melaga-lagakan kita dengan Raja. Sebab itu saya tidak berapa seronok bila ada pihak-pihak yang nak heret Istana nak bergaduh dengan kita dalam hal ini.

"Insya-Allah saya sudah arah Exco yang dituduh ini berjumpa saya dan Setiausaha Kerajaan Negeri. Saya (akan) memanggil orang yang buat cakap fitnah yang kata kita menghina Raja-raja, kita akan bersemuka dan selesaikan dengan cepat," tegas beliau sambil mengungkap dalil al-Quran mengenai azab api neraka terhadap mereka yang mengadakan fitnah.

Beliau turut menyeru agar pihak-pihak tersebut agar segera bertaubat dan menghentikan cakap-cakap bohong.

Turut menyampaikan ceramah pada majlis tersebut ialah Yang Dipertua PAS Kawasan Pokok Sena, Dato' Mahfuz Omar dan Ahli Majlis Tertinggi KeADILan, Saifuddin Nasution. - azm/mks._

Iran slams Obama gov't at U.N., says U.S. must change

UNITED NATIONS, Feb 27 (Reuters) - Iran went on the offensive against the Obama administration on Thursday, accusing Washington's new U.N. ambassador of making the "same tired" accusations against Iran as the Bush administration.

In a speech to the Security Council during a session on Iraq, U.S. envoy Susan Rice reiterated charges of Iranian support for terrorism and attempts to develop nuclear weapons, saying the United States sought an end to both policies.

"It is unfortunate that, yet again, we are hearing the same tired, unwarranted and groundless allegations that used to be unjustifiably and futilely repeated by the previous administration," Iran's envoy Mohammad Khazaee said in a letter to the council's president, Japanese Ambassador Yukio Takasu.

"Instead of raising allegations against others, the United States had better take concrete and meaningful steps in correcting its past wrong policies and practices vis-a-vis other nations, including the Islamic Republic of Iran."

Khazaee's remarks were among the most critical of the new U.S. administration by a senior Iranian official. Iran is not in the Security Council and no Iranian official attended the meeting at which Rice spoke.

The comments on Iran by Rice, who sits in the cabinet of President Barack Obama, were made almost in passing during a periodic Security Council review of U.N. activities in Iraq.

U.S. policy "will seek an end to Iran's ambition to acquire an illicit nuclear capacity and its support for terrorism," Rice told the 15 council members.

Obama, Rice and Secretary of State Hillary Clinton have said repeatedly that Washington would use all tools, including direct talks, to deal with Iran's nuclear program, which Tehran says is for peaceful purposes.

Iran has reacted cautiously, saying it was open to fair talks while demanding fundamental changes in U.S. policy.

"NEW COURSE" ON IRAQ

Tehran often criticized the administration of former U.S. President George W. Bush, which labeled Iran a member of an "axis of evil" with North Korea and pre-war Iraq, but has toned down its rhetoric since Obama took office five weeks ago.

Although a senior U.S. official sat at a negotiating table with an Iranian official in Geneva last year, the Bush administration balked at the idea of direct nuclear talks, preferring instead to try to isolate Iran.

Washington severed diplomatic relations with Iran in 1980 after militants stormed the U.S. embassy in Tehran and took a group of diplomats and officials hostage.

Rice also told the council the United States will move "responsibly and safely" to reduce its military presence in Iraq under a "new course" the Obama administration will adopt.

She gave no details of steps Obama is expected to announce on Friday to begin pulling U.S. combat troops out of Iraq. Bush ordered the U.S.-led invasion in 2003.

Iraq's Ambassador Hamid al-Bayati was asked by reporters about his government's plan to expel some 3,500 Iranian exiles who have been based at a camp in Iraq for two decades.

"They can't stay in Iraq anymore," he said, adding the exiles can either go back to Iran or find a third country. "The People's Mujahideen is an organization which is not welcome."

Human rights groups say forcing the Iranian exiles to return to Iran, where they could be jailed or executed, or move to a third country is a violation of their human rights. Iraq says the exile group is a terrorist organization.

(Additional reporting by Patrick Worsnip)

Palestinian groups set out plan for reconciliation


Chief Palestinian negotiator Ahmed Qurei reads out a statement during a news conference in Cairo, February, 26, 2009. REUTERS/Asmaa Waguih

CAIRO, Feb 27 (Reuters) - A dozen Palestinian groups launched a long-awaited dialogue on Thursday and laid out a plan to tackle key issues that could reunite Palestinians after 18 months of schism between Gaza and the West Bank.

All parties say they hope the dialogue will lead to a new national unity government to oversee the reconstruction of Gaza after a three-week Israeli offensive and then to organise presidential and parliamentary elections.

The participants agreed to form five committees to deal with issues such as the formation of the cabinet, presidential and legislative elections and security services.

Senior Fatah official, Azzam al-Ahmed, said a national unity government may be announced before the end of March.

"Yes, it is possible. We are in a hurry. Once we agree we want to start the implementation, and the first step is the government. Everything is linked to the government," he said.

MARCH DEADLINES

The committees would begin their work on March 10 and finish before the end of the month, a final statement issued after the talks said. An Arab diplomat said on Wednesday the Egyptian mediators hoped to complete a deal in time for endorsement by an Arab summit in Qatar in late March.

The United States and European governments want the Palestinians to set up a government of non-partisan technocrats. That would spare them the problem of deciding how to deal with representatives of Hamas, which they call a terrorist group.

The West had shunned a previous national unity government headed by Hamas after it had won parliamentary elections in 2006. Many Arabs and Palestinians said Western powers were punishing the Palestinians for their democratic choice.

But several participants, including senior Fatah official Ahmed Qurei, refused to rule out the possibility of a cabinet that represents the different groups.

"It could be a government of groups, it could be a government of technical experts or it could be a government of technocrats," he said, adding the type of the cabinet was up to the committee handling the issue.

The Islamist group Hamas and the rival Fatah group, which dominates the Palestinian Authority, have different visions of the crucial question of how to deal with Israel.

Hamas, which has controlled Gaza since June 2007, reserves the right to fight Israel, although it is prepared to accept an 18-month truce. Fatah, which controls the West Bank, has renounced violence and puts all its hope in negotiations.

One participant said a disagreement emerged in the talks about the fate of the upcoming legislative and presidential elections. He said several groups wanted to set a fixed date in January 2010 for the polls to allow President Mahmoud Abbas to remain in power unchallenged as long as possible.

The final statement said the polls would take place by January 2010, leaving open the possibility of early elections.

"It could happen in four months, or it could happen in six months," said Samir Ghoushe, secretary-general of the Front for the Liberation of Palestine.

"We avoided what we could disagree on," he added.

Abdel-Rahim Mallouh, deputy chief of the Popular Front for the Liberation of Palestine, tried to dampen expectations of fast solutions.

"It has to be clear that we are in the beginning of the road," he said. "As people say, the Devil is in the details."

The national dialogue was preceded by talks between Fatah and Hamas on Wednesday. The two groups exchanged promises to free each other's detainees in Gaza and the West Bank.

Terkini : TV Israel menghina Nabi Muhammad SAW.


Khamis , 26/02/2009 -Saluran TV 10 Israel telah menyiarkan satu rancangan yang mencemuh dan menghina Nabi Muhammad (SAW) di mana salah seorang daripada para peserta itu bernama Natan Bshefken menyamakan kasutnya dengan Junjungan Mulia.

Dr Taleb Abu Sha’ar, Menteri hal-ehwal agama Palestin dengan mengecam keras siaran TV Israel ini, sambil mengatakan saluran itu dengan sengaja menyiarkan slot itu ini dan tidak memadamkannya sehingga membangkitkan perasaan marah Umat Islam yang lain.

Dr Abu Sha’ar berkata perasaan umat Islam di seluruh dunia telah terluka dengan kempen media Israel terhadap para nabi, serta menambah kempen ini melampaui batas peradaban dan penerimaan perbuatan seperti itu akan bertukar menjadi satu bentuk penghinaan untuk agama yang dianuti oleh lebih daripada satu bilion penduduk di dunia.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/
penterjemah : hijjaz79

Tindakan samseng Pemuda Umno di Parlimen memalukan!


Dewan Pemuda Pas Wilayah Persekutuan (Pemudawilayah) mengutuk sekeras-kerasnya tindakan anggota pemuda Umno yang menyerang ahli-ahli Parlimen Pakatan Rakyat di Parlimen semalam. Ini adalah tindakan anarki yang pertama dilaporkan berlaku dalam kawasan parlimen.

Dalam kejadian itu, ahli Parlimen Pakatan Wilayah Persekutuan dari Parlimen Segambut, YB Lim Lip Eng (DAP) turut dipukul dibahagian muka dan badan setelah cuba melindungi Pengerusi DAP YB Karpal Singh.


Serangan itu diketuai oleh tiga Ketua Pemuda Umno Bahagian iaitu, Ungku Salleh Ungku Jamal (ketua Pemuda Umno Serdang), Megat Zulkarnain Omar Din (ketua Pemuda Umno Gombak) dan Lat Sharizal Abdullah (ketua Pemuda Umno PJ Utara).

Kami memahami kekalutan dan tekanan yang dialami oleh pemuda Umno setelah Karpal membuat dakwaan di Parlimen bahawa 2 peluru beserta surat ugutan yang diterima beliau baru-baru ini adalah dari Pemuda Umno.

Tetapi itu bukanlah alasan untuk mereka tunjuk perangai samseng dengan memukul ahli Parlimen sesukahati, terutamanya dalam kawasan Parlimen.

Anggota Keselamatan Parlimen Tak Buat Kerja!

Pemudawilayah juga mempersoalkan sikap anggota keselamatan Parlimen yang membiarkan sahaja insiden itu berlaku dihadapan mata dan itu amat memalukan bagi institusi Parlimen dinegara ini. Sewajarnya hukuman tatatertib diambil ke atas mereka kerana gagal menjalankan tugas!

Seandainya perkara yang sama berlaku kepada ahli Parlimen BN, pastinya mereka akan bertindak lebih pantas, malangnya yang diserang itu adalah ahli Parlimen Pakatan yang mana sasaran utama mereka adalah Karpal yang juga seorang OKU yang lumpuh.

Samseng Pemuda Umno Ancam Keselamatan Negara

Tindakan bacul pemuda Umno itu wajar dilihat sebagai satu ancaman kepada kredibiliti sistem keselamatan negara.

Jika semalam mereka berani memukul ahli parlimen di dalam kawasan Parlimen tidak mustahil jika pada masa lain mereka boleh mengulanginya ditempat lain.

Mereka perlu dihukum!

Pemudawilayah mendesak agar pihak Polis mendakwa mereka kerana menyerang anggota Parlimen yang juga penjawat awam itu.

Pemudawilayah mendesak agar Lembaga Displin Umno mengambil tindakkan untuk mengajar ahli-ahli mereka yang biadap itu. Pemudawilayah menuntut agar Pemuda Umno menghormati undang-undang dan Perlembagaan.

Sebagai ahli politik muda seharusnya mereka memahami apa yang harus dilakukan. Pemuda Umno jangan berlagak samseng, gunakan kepala otak untuk bertindak!

Mereka sewajarnya membuat laporan Polis bagi menafikan tuduhan Karpal itu atau mendakwa Karpal jika tidak berpuashati. Menyerang ahli Parlimen di parlimen bukanlah budaya rakyat negara ini dan pemuda Umno sudah menunjukkan belang samseng mereka yang sebenarnya semalam . Sekali lagi kami tegaskan bahawa kejadian itu amat memalukan bagi negara ini!

Herman Samsudeen
Ketua Penerangan
Dewan Pemuda Pas Wilayah Pesekutuan

Dewa: Saya sunat sekali lagi kalau Pemuda UMNO dihukum


" Kumpulan Pemuda UMNO yang telah menyerbu Karpal Singh dan membelasahnya beserta beberapa ahli Parlimen Pakatan Rakyat yang lain telah ditahan oleh pihak polis. Saya berkeyakinan penuh bahawa ini hanyalah gimik murahan pihak polis. Sekiranya pendakwaan benar-benar dibuat dan mereka benar-benar dipenjara, saya akan sunat sekali lagi!

"KUALA LUMPUR, 27 Feb (Hrkh) - Kesemua 22 anggota Pemuda Umno yang terbabit mengepung Pengerusi DAP Karpal Singh di Parlimen semalam dilaporkan telah ditahan oleh polis Bukit Aman."

Sebelum ini, Karpal, ahli parlimen Bukit Gelugor masuk melalui pintu utama bangunan Parlimen apabila kira-kira 20 hingga 30 ahli Pemuda Umno dari Selangor mengepung Karpal Singh lalu cuba membelasahnya.


Bagaimanapun, Karpal kemudiannya menelefon Ahli Parlimen Batu Gajah, Fong Poh Kuan yang kemudian tiba bersama beberapa wakil rakyat Pakatan Rakyat lain.

Sementara itu, ahli Parlimen DAP mengadu bahawa anggota keselamatan Parlimen tidak berbuat apa-apa untuk melindungi Karpal ketika mereka tiba di situ.


Ahli Parlmen DAP, Lim Lip Eng juga mendakwa beliau telah dipukul oleh kumpulan anggota Pemuda Umno itu.

Bayangkan kalau Najib C4 atau Khairy Singapore yang dikepung oleh pemuda-pemuda PAS di depan Parlimen lalu dilempang beberapa kali. Nescaya lembu-lembu UMNO akan segera merusuh dan bermandi darah.

Apapun, saya tegaskan sekali lagi bahawa Pemuda-pemuda UMNO selama ini berlagak sombong kerana terasa diri di atas undang-undang.

Sedar-sedar la korang tu dah kalah banyak negeri dah UMNO oi!

Kalau mereka benar-benar dipenjara (sebelum Pakatan jadi kerajaan la), saya akan sunat sekali lagi....
"

Layakkah Aku Terima Nikahnya?

" “Ibu teringin bangat untuk melihat abang (pangilan dalam keluarga), pulang dengan segulung ijazah. Ibu tidak pernah terkilan, walaupun abang telah menolak tajaan dan tawaran yang lebih baik dari sekarang, tapi ibu percaya itulah pilihan paling tepat pernah abang lakukan. ”

“Tiada kebahagian paling manis bagi ibu dan abah, selain melihat abang dan adik-adik yang lain berjaya. Ibu dan abah sanggup habiskan duit, bergadai harta demi sebuah kasih sayang, dan percayalah kami tidak pernah pun minta dipulangkan semula pengorbanan tadi seperti apa yang kami usahakan kecuali, balaslah dengan kejayaan kalian.

Ibu percaya hanya kejayaan sahaja menjamin kebahagian hakiki walaupun keluarga kita tidaklah kaya, tapi kita bersyukur dapat kecapi kehidupan seperti apa yang dilihat sekarang.”Ibu cuba meyakin penulis dengan kata-kata semangat, dan diulang berkali-kali setiap kali melihat penulis sibuk mengemas pakaian dan peralatan yang ingin di bawa.

“Ibu dan abah jangan risau, walaupun abang tidak berada dekat di sisi, tetapi abang akan luangkan masa untuk menghantar suara-suara sebagai pengubat rindu.Abang juga ingin mendengar kata-kata sayang, dan perangsang daripada ibu dan abah untuk abang gagahkan langkah bila tinggal berjauhan nanti.Dah la, Janganlah ibu risau…”Penulis mengukir senyuman tatkala aura mata bertentangan.Penulis tetap kagum, ibu sentiasa tenang.

Seingat penulis, kata-kata tersebut masih segar di kamar ingatan dan diputar berulang-ulang sehinggalah sehari sebelum penulis berangkat ke Mesir.Penulis kuatkan semangat dan bulatkan tekad untuk berjuang hingga ke titisan keringat terakhir.Ibu dan abah, tidak pula penulis lihat pada raut wajah mereka rasa kecewa, dan sedih untuk melepaskan penulis, maklumlah mungkin penulis sedikit hampir dengan mereka, dan sentiasa berdiri dibelakang mereka, memberi pendapat dan pandangan peribadi sebelum mereka memutuskan sesuatu hal yang cukup mustahak.Mungkin juga penulis, sedikit matang dalam melihat sesuatu perkara untuk satu tempoh masa yang agak lama, biarpun kesusahan pasti menanti dipermulaan langkah, tapi tindakan penulis tidak pernah meleset.

“Boleh ibu berpesan satu perkara lagi?”Ibu kuatkan sukma untuk mengungkap kata-kata, mungkin kata-kata terakhir sebelum penulis mengangkat kaki, kurang dua jam lagi meninggalkan tanah air.

“Jika terpaksa abang diikat dengan mana-mana perempuan di sana sebelum abang siap ijazah pertama, ibu redha dan terima seadanya seperti keluarga sendiri.Tapi janganlah perkahwinan tersebut memudarkan semangat abang untuk berjaya”

“Ibu percaya dia, adalah insan paling bertuah yang berada di sisi anak ibu yang sulung ini.Ingatlah jangan gadaikan sesuatu yang belum pasti menjadi aset untuk hari kemudiannya, tapi jadikanlah ianya sebagai azimat untuk melakar kejayaan.”Tambah ibu lagi, sambil mencium pipi penulis.

Mutiara-mutiara kata daripada bonda tercinta, penulis kutip dan tetap sahaja penulis pegang dengan erat sehingga sekarang dan buat selama-lamanya.Dua perkara yang cukup penting bagi penulis dan mungkin anda, ilmu dan jodoh.Ilmu yang bermanfaat untuk menjadi pelindung dari dijilat bahan panas, dan perkahwinan sebagai jambatan untuk mengekalkan kemandirian institusi keluarga islam bahagia yang pernah dicetuskan Nabi saw dan pasangan baginda.

Bila Ilmu Bersemayam Bersama Jodoh

Jauh di sudut hati penulis dan anda semua, tertanya-tanya bagaimana ilmu itu bisa dimanfaatkan untuk membentuk delegasi besar bersama perkara-perkara lain yang dianggap penting seumpama perkahwinan?Dua hal penting ini, cuba untuk penulis berkongsi bersama para pembaca budiman.Berlaku adil pada fitrah (jodoh) dan berlaku adil pada tuntutan semasa (ilmu).Kita perlu sedar dan bijak membuat perbandingan, kadang-kadang kita lihat ramai sahaja dikalangan golongan berpendidikan salah tanggap dalam membuat penilaian hidup yang sebenar, terutama dalam mengenal identiti serta peranan dua hal ini.

“Ustaz tak kan tak tahu, perkahwinan ini kan untuk kekang nafsu”

“Saya dah tak tahan lagi ustaz, kalau hati dah suka, tiada siapa boleh halang”

“Ana rasa tak kahwin pun tak apa, asalkan kita bahagia.Lagipun tak payah susah-susah fikir lampin dan susu anak-anak”

Betul, memang mahu kekang hawa nafsu, mahu elak dari terjebak kancah penzinaan dan sebagainya, tapi bagi penulis ianya salah satu cara bukan satu-satunya cara yang ada.Jadikanlah Ilmu sebagai ‘meransang’ dan jodoh sebagai ‘perangsang’.Macam mana tu?

Pernah kita berfikir sejenak, masa di alam persekolahan dulu.Minggu terakhir persekolahan hujung tahun sebelum cuti panjang, cikgu-cikgu mesti sibuk menyediakan pelbagai bentuk hadiah sebagai penghargaan dari pihak sekolah kepada sesiapa yang berjaya dalam peperiksaan akhir tahun.Penulis juga tidak terlepas merasai saat indah seperti ini.Ye la, bukan calang-calang orang yang boleh berada di atas pentas atau di hadapan perhimpunan, bukan kerana kena denda sebab buat bising dan sebagainya, tetapi untuk sebuah kenangan yang pasti bagi mereka yang mempunyai akal, sebagai ‘merangsang’ untuk diri penulis dan rakan-rakan terus melakar kejayaan.Ini cerita penulis semasa dibangku sekolah rendah dahulu untuk membawa ‘fikir’ dan peringatan kepada kita semua, untuk apa kejayaan ini.

Tapi, sebenarnya untuk ilmu itu sendiri tidak perlu merangsang, tetapi ilmu yang merangsang untuk bergerak dan seterusnya berjaya.’Merangsang’ dan ‘perangsang’, dua kata nama yang berbeza pada istilah penggunaannya walaupun berasal dari kalimah yang sama, iaitu ‘rangsang’.‘Merangsang’ adalah wadah untuk menggerakkan sesuatu jentera, gerak kerja dan sebagainya, akan tetapi ‘perangsang’ adalah momentum penyebab pada berlakunya sesuatu gerakan.Kalau kita katakan ilmu sebagai ‘perangsang’, maka ramai sahaja kita melihat mereka yang mempunyai ilmu yang berjaya, sebab sesiapa sahaja yang menimba ilmu, ikhlas ataupun tidak, akan mengecapi kejayaan.Maka tidaklah pula akan kita melihat mereka yang gagal dalam setiap lapangan peperiksaan.Tetapi kenapa sebaliknya berlaku?Jadi cara berfikir kita perlu diubah, di samping kita betul-betul ikhlas, kita akan sedar setiap jerih perih kita selama mana menimba ilmu, sebenarnya balasan yang setimpal akan kita rasai dipenghujungnya, iaitu sebuah kejayaan.

Perkahwinan (jodoh) sebagai ‘perangsang’, bagaimana pula tu ustaz?

Penulis tidak mengatakan, hanya perkahwinan sahaja satu-satunya jalan atau cara bisa menjadi ‘perangsang’ untuk bergerak dan berjaya.Cuma sengaja penulis bawakan contoh ini, untuk cetus ‘fikir’ dikalangan rakan-rakan yang beriya-iya sangat untuk kahwin semasa bergelar student tetapi pudar semangat belajar selepas itu, atau mereka yang memandang serong berkahwin semasa masih belajar.Bukan untuk menggalakkan, bahkan penulis setuju sangat kalau dapat sabar sehingga perolehi sijil pengajian dahulu daripada mengumpul dua sijil dalam satu-satu masa.Orang kata kalau dah sampai ‘seru’ dan tidak dapat kekang hawa nafsu lagi, baik jalan terus daripada termanggu-manggu kena penyakit angau, lagi susah.

Waktu inilah banyaklah khidmat pesanan ringkas (sms), chatting dan panggilan liar mencari mangsa.Tidak kurang juga yang berkira-kira mencari dan mentaqdim bakal pasangan hidup.’Ratio’nya sama sahaja antara dua jantina.Mungkin bagi yang sudah berpunya mula mengimpikan sebuah rumahtangga bahagia.Alangkah indahnya bila study ditemani suami di sisi.Seronoknya bila tekanan belajar diredakan oleh isteri tercinta.Angan-angan dan khayalan sebegini sering hadir menggangu kelompok mahasiswa, baik di dalam mahupun diluar negara.Semuanya hadir, ketika serabut menatap buku kuliah yang bertimbun-timbun.

Inilah antara clinical picture kepada dua penyakit yang penulis utarakan di atas.

“Bagaimana nak uruskan ni?Seorang kat Malaysia, dan seorang lagi kat luar negara”

“macam mana pula ustaz kata dapat jadi perangsang tu?Ana bimbang akan menjadi bahana pula”

Bukan niat penulis untuk membantutkan idealisme anda, para pembaca sekalian.Cuma sekadar nasihat atas pengalaman kebiasaannya yang berlaku, mereka ini akan mengalami syndrome mahu mencintai dan dicintai.Juga virus rasa nak kahwin awal.

Aetiology-nya setakat pemerhatian penulis ialah tekanan belajar.Predisposing factor-nya pula ialah suasana hidup di Mesir, bahkan juga di mana-mana sahaja bilamana adanya insan bernama manusia, khusunya dikalangan kelompok mahasiswa.Kebanyakkan penyakit ini akan beransur sembuh apabila peperikasaan tamat, bahkan ada yang mengatakan tidak terfikir langsung bila bersama keluarga di Malaysia, macam-macam karenah la, dan sebagainya.

Apa salahnya jika ada yang sudah berkira-kira untuk ijab dan qabul, agar melihat kondisi anda ketika itu mengikut persepsi yang sihat, buang jauh-jauh rasa tidak yakin anda kerana risikonya tetap ada walaupun seseorang itu yakin dapat mengimpikan sebuah pelayaran yang menarik dan kelainan dari sebelumnya.Percayalah jodoh anda sudah sampai, dan sememangnya anda sudah layak memikul amanah yang dipertanggunjawab bersama pasangan masing-masing.Jika ingin selamat, hindarilah awal-awal virus yang mungkin merencatkan serta membantutkan perancangan anda, mungkin terapinya ada, tapi belum tentu mujarab secara totalnya.Maka konsep paling mudah ialah mencegah lebih baik dari mengubati, merancang sebelum terancang.

Cuba kita berfikir, dengan mengjangkau masa kehadapan.Setiap daripada kita, golongan berpendidikan harus berwaspada bahawa bumi yang kita pijak bukanlah syurga selama-lamanya aman dan damai.Sedar atau tidak, dunia merupakan hamparan gelanggan hidup yang penuh dengan pergolakan dan percubaan.Justeru itu, persedian dengan suatu bimbingan dan juga ditanam dengan sikap yang tegas perlu dirunion dari masa ke semasa.Jadi ke arah mana perlu kita lorongkan hidup ini, jika mereka tidak punya perancangan yang tetap dalam menilai aspek hidup ini, maka kelak kebinasaan menjadi tetamu.

Allah Taala berfirman;“ Orang yang kafir di dalam usaha mereka (mencapai kesenangan dunia) adalah seperti fatamorgana di padang pasir.Dari jauh disangka air, setelah mereka sampai di tempat itu kiranya tidak ada satu apa pun juga.Mereka itu dihisab di sisi Allah dan Allah cepat sekali menghisab.” an Nur (24:39)

Masa yang kita tempuh sering membuatkan manusia itu belajar dari kehidupan.Dengan bimbingan agama Islam, seseorang itu dapat memandang hidup ini dengan pandangan yang optimis.Dengan pedoman Islam, seseorang itu akan mendapat kedamaian dan ketenteraman dalam hidup ini.Waktu yang begitu berharga janganlah digunakan ke jalan yang menyimpang daripada lunas-lunas Islam.Akibatnya seseorang itu akan hidup dalam kerugian yang berpanjangan dan penyesalan yang tiada berkesudahan.Menyesali nasib memang tidak ada gunanya jika sudah terlanjur jauh.Berfikirlah sebelum bertindak!!!

Layakkah Aku Terima Nikahnya?

“Ustaz ana minta maaf, ana masih binggun bagaimana kita boleh menilai wajah keibuan ada pada seseorang perempuan?”

“Kadang-kadang ana perhatikan, tidak semua yang punya wajah ibu, mempunyai sifat keibuan juga”

“Habis tu kesianlah, bagi perempuan yang tidak punya wajah ibu”

“Ana rasa banyak perkara yang ustaz sembunyikan dari artikel yang lepas, sebab ada yang tergantung”

Bila penulis cuba mengamati, sapaan dan teguran teman-teman tentang artikel yang diterbitkan sebelum ini, seoalah-olah menjadi spekulasi dan timbul tanda tanya.Rupa-rupanya ramai yang mengambil berat dalam soal jodoh, dan peka dengan istilah ‘wajah ibu’ yang penulis ketengahkan, tapi mungkin ada yang tidak perasan pada mesej utama yang cuba diselitkan.Tidak kurang juga, penulis terima mesej maklum balas jauh nun dari Eropah;

“Jika semua lelaki mencari wanita yang mempunyai wajah keibuan.Bagaimana pulalah nasib wanita yang tidak ada wajah sedemikian?”

Tidak semua, para pembaca yang memahami suatu mesej yang jelas diakhir artikel lalu.Penulis cuba ingatkan kembali apa yang telah diterbitkan, kerana hajat untuk mencetus ‘fikir’ bagi para pembaca yang belum lagi penulis mencapainya;

“Kali ini penulis ingin ‘mengajak fikir’ wanita-wanita yang berkerjaya agar mempersiapkan diri dengan ilmu keibuan yang tidak diajar di universiti.Mungkin anda tiada punya wajah keibuan, tapi ilmu untuk menjadi seorang ibu yang baik bisa dipelajari dan ditekuni, bahkan anda mungkin menjadi ibu yang terbaik daripada mereka yang hanya ada ibu pada wajahnya.

Banyak lagi yang ingin saya coretkan, namun bimbang insan yang bernama wanita makin terguris.Buat jejaka, wajah anda bagaimana?Ada wajah kebapaan?Cuba renungkan sejenak!”

Inilah sebenarnya mesej penulis ingin sampaikan kepada para pembaca budiman, terutama para wanita dan bakal calon suami.Bukan mencari dan mengidamkan wajah keibuan yang mungkin tiada pada anda.Tidak perlu bersusah payah mencari akar-akar kayu tradisional atau membuat pembedahan plastik untuk punya wajah ibu, tapi anda perlu menekuni supaya menjadi ibu yang hebat lagi cemerlang.Namun keinginan, kemahuan, dan kerajinan untuk menjadi ibu yang hebat belum cukup tanpa ada usaha ke arah itu, dan inilah perkara penting yang perlu dilihat oleh setiap wanita di luar sana.Sebenarnya anda mampu melakukannya.

Teringat juga penulis pada pesanan ibu dahulu;

“Rupa tidak boleh diubah, Allah Taala dah beri macam tu, tapi akhlak itu yang boleh diubah”

Memang benar wajah ibu ini hanya wujud pada sesetengah individu sahaja, yang boleh dianggap suatu keistimewaan dalam masyarakat kita.Kelebihan yang tidak mudah pada personaliti seseorang, sepertimana wujud golongan yang terpelajar yang mana tidak juga semua dikurniakan bijak pandai, kreatif dalam pekerjaan, pandai dalam bergaul, celik komputer, dan sebagainya.Wajah keibuan juga mungkin gifted.Tetapi ilmu dan kemahiran untuk menjadi ibu yang hebat, sesiapa sahaja wanita boleh menekuninya tanpa ada batasan dan sempadan.

Mesej penulis kepada para jejaka, carilah bakal ibu yang hebat untuk bakal anak-anak anda, di samping tidak lupa untuk mempersiapkan diri dengan sikap dan nilai-nilai seorang suami dan bapa yang cemerlang.Seorang ibu dan bapa yang cemerlang bukan semata-mata mampu menyediakan kemewahan material kepada anak-anak, tetapi hebatnya mereka ialah pada kemampuan mendidik, mentarbiah anak-anak dari segi fizikal dan spiritual lebih-lebih lagi kasih sayang yang mencukupi.Kasih sayang yang membina bukan meruntuh.

Hajat kita untuk melihat pembinaan masyarakat yang cemerlang hasil daripada tangan yang menghayun buaian juga tangan yang mengalas senjata.Kerosakkan remaja hari ini berpunca daripada kegagalan ibu bapa dalam mendidik jiwa generasi sesuai dengan tuntutan agama dan zaman, tanpa kita nafikan sebab dan punca lain yang pelbagai.Justeru itu juga, lengkapkan diri anda dengan segenap aspek yang perlu, sebagai muslim yang cemerlang, bakal ibu dan bapa yang hebat kerana Imam el Ghazali telah berpesan kepada kita bahawa;

“Pendidikan terhadap anak-anak bermula 20 tahun sebelum kelahiran anak”

Jelaslah, andai kita mengidamkan sebuah keluarga yang dibarisi para mujahid dan mujahidah yang hebat, maka persedian anda hendaklah hebat juga sepersis kutipan mutiara kata dari ulama’ sufi yang paling berpengaruh itu.

Jika anda, khususnya para ibu dan bakal calon suami keliru.Penulis sarankan agar abaikan sahaja wajah keibuan dan wajah kebapaan, tapi siapkan diri anda dengan nilaian keibuan dan kebapaan yang tulen dan sejati.Untuk kita dan generasi yang mendatang.

“Ustaz ana pernah ditaqdim oleh muslimin, tapi ana sering tidak yakin untuk menerima lamaran tersebut.Bukan apa ana tidak pernah mendapat petunjuk dari solat Istikharah yang dikerjakan.Apa yang harus ana buat?”

Cetusan Rasa Hati Terpimpin

“Betul ke ustaz terdapat hadith, yang menyatakan bilamana seseorang itu dilamar oleh seorang pria yang baik lagi soleh, maka seharusnya kita menerima lamarannya?Ana masih keliru, harap ustaz dapat bantu ana”

Penulis juga ingin ulangi untuk kesekian kali, mungkin ada yang sudah mengamati artikel penulis sebelum ini, namun sebagai peringatan yang membina penulis cuba mencoretkannya kembali.Jangan risau, dan khuatir jodoh anda telah pun ditentukan, cuma dengan siapa, cepat atau lambat, baik atau hodoh hanya Allah Taala sahaja yang tahu.Maka kita sebagai hamba yang percaya pada Qadha’ dan Qadar-Nya menerima sahaja ketentuan-Nya dengan seadanya tanpa perlu mengeluh, tapi ingat kena sertakan usaha dan ikhtiar anda, baru bertawakkal sepenuhnya.

Jodoh bukannya datang bergolek malah kita perlu berusaha mencari dan berikhtiar.Sekiranya kita sudah menemui pilihan hati namun yang terbaik perlu kita membuat istikharah bagi memastikan pilihan itu adalah pilihan yang tepat dan membawa keberkatan hingga ke akhir hayat.

Istikharah ialah memohon daripada Allah Taala sesuatu perkara yang baik dengan mendirikan solat sunat Istikharah.Solat Istikharah merupakan suatu perkara sunat, wajar dilakukan bagi lelaki yang ingin menentukan jodoh dan juga bagi perempuan yang menerima lamaran oleh mana-mana lelaki.Anda para lelaki, anda perlu buat pilihan tepat.

Telah bersabda Nabi saw;

“Rahsiakan niatmu hendak meminang.Ambillah air wudhu’ dengan cara yang sebaik-baiknya, kemudian solatlah sebagaimana yang diajarkan Allah Taala kepadamu.Pohonlah puji syukur kepada-Nya dan agungkanlah Dia, lalu ucapkankanlah:“Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui sedang aku tidak dan Engkau Maha Mengetahui hal-hal yang ghaib.Jika Engkau memandang pada diri si fulanah –(sebutkan nama sebenarnya)– terdapat kebajikan bagiku, bagi agamaku, bagi dunia dan akhiratku, takdirkanlah dia bagiku.Jika ada wanita lain yang Engkau pandang lebih baik bagiku takdirkanlah dia bagiku”

Pesanan Kepada Para Wanita dan Lelaki

Daripada institusi perkahwinan akan terbentuklah masyarakat, bangsa dan Negara.Melalui institusi ini generasi muda dibentuk dan dididik untuk mendukung aspirasi-aspirasi yang dikehendaki oleh Islam.Membina sebuah masyarakat yang suci dan bersih dari dinodai dari sebarang anasir kejahatan yang boleh merosakkan masyarakat merupakan hasrat Islam.Justeru itu, Islam mencegah sesuatu kejahatan atau kemungkaran dari bawah lagi, dengan menutup pintu-pintu maksiat.Maka Islam meletakkan prinsip-prinsip yang utuh untuk melindungi kesucian masyarakat ini, dengan memerintahkan supaya menahan pandangan, menetapkan bats aurat, system hijab, batas pergaulan serta adab dan sebagainya.Bahkan di sana disediakan hukuman bagi sesiapa yang melanggari prinsip tersebut.

Di antara wanita dan masyarakat mempunyai pertalian yang kukuh untuk mengerakkan wadah pembangunan dan kesejahteraan manusia sejagat khususnya golongan muda mudi.Ketandusan akhlak dan tatasusila wanita adalah asas kepada merebaknya maksiat dan keruntuhan akhlak masyarakat.

Nabi bersabda;“Tiada fitnah yang paling memudharatkan (berbahaya) ke atas kaum lelaki daripada wanita yang ditinggalkan selepas aku”

Baginda saw memberi isyarat keras akan ancaman yang datang daripada kaum hawa, yang bisa mengundang kemusnahan dan bahaya.Lihat sahaja suasana yang dicetusan di barat seperti pergaulan bebas, rumah-rumah pelacuran, petunjukan fesyen pakaian yang merasangkan nafsu, filem-filem lucah dan sebagainya.Hingga masyarakat barat menganggap hubungan seks suka sama suka adalah perkara biasa seperti menghilangkan lapar dan dahaga.Amalan-amalan buruk yang sudah menjadi pakaian mereka itu, tidak lagi dipandang bimbang atau suatu keaiban, bahkan perasan malu di antara mereka telah pudar ditelan material dan mentaliti kolot.

Malahan amalan buas itu telah membawa kepada keadaan yang lebih buruk.Bilamana lahir anak-anak yang tidak diketahui nasab keturunan.Bagi kaum-kaum wanita yang tidak mahu melihat kandungannya hidup hasil perkongsian secara haram, janin pula digugurkan.Bahkan ada yang tergamak membuang bayi yang baru dilahirkan, peragai mereka ini tidak ubah seperti kaum jahiliah sebelum Nabi menerima watikah sebagai Rasul, yang senang melihat anak perempuan baru dilahirkan, ditanam hidup-hidup.Pelbagai lagi penyakit yang dahsyat telah menular, kes bunuh menjadi perkara wajib sebagai bahan bacaan umum di dada-dada akhbar, anak-anak terbiar, perpecahan rumahtangga, dan sebagainya.Ianya adalah sebahagian dari bertimbung-timbung masalah gejala sosial tidak sihat, disebabkan kerakusan tangan-tangan yang busuk.

Pengaruh nafsu buas dan keruntuhan moral barat ini merebak bagaikan virus di kalangan masyarakat umat Islam.Ini adalah kerana undang-undang Islam sepenuhnya tidak dilaksanakan, sebaliknya undang-undang jahiliah dijadikan asas pembinaan masyarakat dan Negara.Paling menyedihkan pemerintah dan orang Islam itu sendiri memandang sepi, malah menentang pelaksanaan undang-undang Islam.

Prinsip-prinsip Islam dalam pembangunan masyarakat harus dipratikkan.Wanita yang menjadi tunggak pembentukkan keharmonian dan kesucian institusi keluarga, yang mana harus dididik dan dijaga agar ianya tidak menjadi ‘api dalam sekam’ yang akan membinasakan kesucian masyarakat.Wanita perlu diasuh dan ditarbiah dengan akhlak serta saksiah mulia, di samping menanam iman yang subur sedari kecil, dengan harapan mereka (golongan hawa) membesar dalam suasana Islam dan menjadi benteng penyelamat masyarakat dari kerosakan.

Nabi bersabda;“Mana-mana lelaki yang di sisinya mempunyai seorang anak perempuan, lalu beliau mengajarnya dan memperelokkan pengajarannya dalam mendidiknya (sehingga menjadikan dia beradab serta menjaga nilai-nilai agama) dan menyediakan pendidikan baik, maka anak perempuan kelak menjadi tabir melindungi beliau dari dijilat api neraka”

Maka jelaslah wanita dan masyarakat ibarat kilauan mutiara pada mahkota raja, baik atau buruknya akhlak wanita akan menggambarkan kesucian pembangunan modal insan di kalangan masyarakat madani.

“Muslimah adalah wanita yang lahir dari sebaik-baik umat, yang memelihara keIslamannya dengan menjaga nilai-nilai ajarannya, mengekalkan sakhsiah muslim dan adat-adat yang bertepatan dengan lunas-lunas Islam”

http://puteraazhari.blogspot.com/
"

Kekecohan di perkarangan Parlimen- 'brand' UMNO sahaja semua nya boleh


" Suasana di pekarangan bangunan Parlimen semalam kecoh apabila kumpulan Pemuda UMNO Selangor mendesak Ahli Parlimen DAP Bukit Gelugor, Karpal Singh meminta maaf kerana melemparkan ungkapan ‘Pemuda UMNO celaka’ semasa sesi perbahasan di Dewan Rakyat kelmarin.


Tidak berpuas hati dengan keadaan itu, Ahli Parlimen DAP Puchong, Gobind Singh Deo bertindak menyerbu kumpulan tersebut sehingga mencetuskan pertikaman lidah antara Gobind dan Ketua Pemuda Gombak, Megat Zulkarnain Omardin.

Kekecohan itu bagaimanapun berjaya dileraikan oleh pengawal keselamatan Parlimen, anggota polis dan Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Barisan Nasional, Datuk Seri Tiong King Sing yang bergegas ke tempat kejadian. Itu lah berita dari Utusan Malaysia 27/2/09.

Sebenar nya kekecohan itu berlaku betul-betul dihadapan pintu utama Bangunan Parlimen. Aku pun bukan nya suka sangat dengan apa yang Karpal Singh tu cakapkan. Lagi pun kita ini majoriti nya bukan tahu sangat peruntukan undang-undang yang ada. Itu pasal lah Karpal berani cakap apa sahaja sehingga nak saman sultan, sebab dia tahu undang-undang. OK lupakan dia.

Apa yang aku ingin persoalkan ialah mengapa dan bagaimana Kumpulan Pemuda UMNO boleh dibenarkan berada di bangunan Parlimen dalam jumlah yang ramai tanpa sebarang langkah kawalan dari Polis atau dari mana-mana pihak berkuasa. Mengapa bila jenama @ 'brand' UMNO sahaja semua nya boleh, tidak salah dan dibenarkan ?.

Aku memang tak tahu prosidur atau tatacara nak masuk Parlimen sebab tak pernah pergi pun. Sebelum ini ada juga pihak bukan UMNO yang nak ke Parlimen untuk hantar memorandum dan lain-lain hal, tetapi awal-awal lagi sudah disekat dan di halang di simpang masuk jalan ke Parlimen oleh pasukan keselamatan. Lebih teruk lagi ialah larangan dikeluarkan sebelum pergi pun lagi.

Ambil saja contoh dalam isu Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH) untuk pergi ke Parlimen. Macam macam yang pihak Polis buat untuk menggagalkan nya. Polis kata tidak ada permohonan lah, yang pemuda UMNO ramai-ramai kat Parlimen semalam ada buat permohonan pada pihak Polis?. Kalau ada, bagus lah...

Dalam insiden pagi Selasa, 11 Disember di Parlimen, enam aktivis Bersih dan bekas Anggota Parlimen Dungun Datuk Mustafa Ali, telah ditahan oleh polis berpakaian biasa walaupun mereka berada di lobi Parlimen secara sah setelah dibenarkan masuk oleh anggota polis yang menjaga sekatan jalan raya di luar kawasan Parlimen. Ramai lagi yang kena tangkap selain dari 6 orang ini.

..........................teruskan sikap 'double standard' seperti ini, OMNO/BN akan kalah secara total pada PRU 13 nanti, mengapa?.....tak percaya ke?..............
Sekian"

Tol Naik : Pak Lah Nak Kaji Balik Keputusan Kabinet?" Terkejut penulis bila membaca akhbar hari ini bila Pak Lah nak kaji balik keputusan kabinet yang dibuat 3 minggu lalu. Nampak sangat kenaikan ini sudah dirancang supaya tepat pada masa yang sesuai.

Malangnya sekarang baru sedar tak sesuai. Semestinya juga penurunan di Tol Taman Dato' Harun dan Tol Besraya juga adalah sebahagian 'set piece' kabinet dalam menaikkan harga tol yang dibuat semalam. Cantik set piece mereka tapi tak menjadi. Kini Pak Lah kata nak kaji balik.


petikan berita harian online - Perdana Menteri berkata, kenaikan kadar tol itu diputuskan Kabinet beberapa minggu lalu ketika keadaan ekonomi ketika itu berbeza. "Apa yang dibincangkan dan diputuskan itu dibuat dua tiga minggu lalu dan sejak itu keadaan ekonomi menjadi bertambah buruk.

petikan mstar - Dipetik Bernama, Abdullah berkata. walaupun kenaikan itu selaras dengan terma perjanjian konsesi yang ditandatangani antara pihak kerajaan dan pemegang konsesi lebuh raya berkenaan, kelulusan yang diberikan Kabinet beberapa minggu lepas mungkin tidak sesuai dengan situasi sekarang. "Walaupun dipertimbangkan daripada segi syarat-syarat konsesinya patut dinaikkan, tetapi situasi pada masa sekarang ini tidak wajar dinaikkan kerana keadaan rakyat yang susah," katanya.

petikan utusan online - Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mahu keputusan menaikkan kadar tol di lima lebuh raya dikaji semula kerana sekarang bukanlah masa yang sesuai untuk berbuat demikian.

Menurut Perdana Menteri, keputusan untuk menaikkan kadar tol berkuat kuasa 1 Mac ini yang diumumkan oleh Menteri Kerja Raya, Datuk Ir. Mohd. Zin Mohamed dibuat oleh Kabinet tiga minggu lepas.

Sehubungan itu, beliau mahu perkara itu dibincangkan semula dalam mesyuarat Kabinet yang akan dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak esok.

ulusan

Komen penulis nampak macam ada yang tak kena. Timbul beberapa persoalan. Contohnya :

1. 3 minggu lalu kabinet buat keputusan tapi kenap semalam baru umum?

2. Kenapa 2 tol dihapuskan tol dan tiba-tiba menderu yang lain naik membabi buta?

3. Kenapa baru sekarang masa tak sesuai? Jarak masa 3 minggu lalu dengan hari ini tidaklah berbeza sangat kedudukan ekonomi rakyat malaysia.

4. Kenapa mesyuarat kabinet esok yang dipengerusikan oleh najib pula yang akan membuat kajian balik tentang kenaikan tol ini? Pak Lah dah 'cuci tangan' ke?


"

Siapa Raja/Sultan Di Malaysia


" Mungkin kerabat di raja dan kebanyakan orang awam menyangka bahawa kita negara beraja dan mempunyai 9 Sultan di negeri negeri Malaysia, Johor, N. Sembilan, Selangor, Perak, Kedah, Perlis, Pahang, Trengganu & Kelantan. Dan itu yang telah di nobatkan dihati kita semenjak dibangku sekolah lagi. Tapi realiti bukan begitu.

Sultan atau Raja sebenar di Malaysia ialah UMNO, tapi mereka tidak mengaku dan takut mengaku kerana implikasi akan memakan diri. Tapi itulah hakikat sebenar

Mengapa perlu berselindung? UMNO tahu kalau orang Melayu sedar mereka bersultankan UMNO mereka akan derhaka dan tak rela di perhambakan. Melayu dari zaman purba lagi amat taat dan hormat pada sultan mereka. Sesiapa yang menghina sultan bermakna menghina maruah bangsa. Sultan adalah lambang kemegahan dan kedaulatan bangsa. Justru itu, institusi raja amat penting dalam kehidupan kaum Melayu.

UMNO telah peralatkan minda Melayu ni demi keuntuhan dan kepentingan mereka. Sesiapa yang cuba menghalang kehendak UMNO dan pemimpin mereka akan di hapuskan. Samada kita sedar atau tidak, yang UMNO hapuskan termasuk raja raja Melayu sendiri, dan buat permulaan dari segi kekebalan raja raja yang telah di londehkan. Tapi raja raja Melayu di biarkan terus bertapa di mahligai masing masing sebagai boneka. Tunduk dan akur pada semua arahan UMNO. Mana mana yang cuba bantah, akan di malukan melalui senjata tajam mereka iaitu akhbar akhbar harian seperti Utusan Melayu, Berita Harian dsb, sehingga tidak ada satu pun yang menunjukan cacat cela UMNO dan semua yang busuk dipalingkan ke raja raja. Pada waktu ini, hanya pembangkang saja yang sentiasa berdiri teguh di belakang raja raja mereka. Tapi sokongan pembangkang pun terhad kerana diancam olih “tentera tentera” UMNO yang terdiri dari PDRM seperti SB & FRU.

Bila kemelut di Perak berlaku, UMNO seperti wira pejuang institusi raja dan mempertahankan kedaulatan raja. Pembangkang di anggap derhaka. Pada hal itu adalah sebaliknya. UMNO menyokong Sultan Perak bagi memastikan kepentingan mereka sendiri terjamin. Senjata tajam mereka memainkan sentimen raja raja. Seolah sesiapa yang menyanggah keputusan Sultan sama seperti penghianat bangsa dan negara. Sultan senyum dan lupa akan jarum yang telah lama menyucuk mereka. Lupa akan pengorbanan rakyat dari kalangan pembangkang yang telah di belasah demi menjaga maruah raja raja Melayu. Hakikatnya UMNO lah sultan yang menghina minda raja raja dan orang orang Melayu.

Sultan yang agong di Malaysia ialah UMNO. Daulat UMNO hehehe

Karpal Singh Mahu Jadi Raja Undang Undang


Menuduh sesuatu pihak dengan membabi buta dan menyumpah seranah dalam Dewan Rakyat yang mulia dengan perkataan ' celaka' sudah melayakkan Karpal Sight di balas dengan ungkapan yang sama ia itu ' CELAKA PUNYA KARPAL SINGH' menuduh orang sebarangan macam orang gila.

Saya rasa ungkapan ' Celaka punya Karpal Singh ' ada lah balasan yang setimpal dengan perkataan nya di Dewan Rakyat yang telah memalukan ramai orang.


Kita tidak kira yang menjadi mangsa nya pemuda UMNO atau Pemuda PAS atau Pemuda MIC kerana menuduh orang tanpa sebab dan dengan kurang ajar dalam Parlimen adalah salah dan bercanggah dengan adab susila. Kalau Karpal merasa begitu tertekan mengapa tidak mengguna polis untuk menyiasat. Karpal Singh memang perangai buruk dan perangai nya bertambah buruk apabila beliau merasa beliau boleh mengugut setiap orang di Malaysia ini termasuk Raja Perak untuk di kenakan tindakan undang undang.

Karpal Singh mungkin mahu mendapatkan title the King of Malaysian Constitution atau Raja Undang Undang , yang bebas menggunakan undang undang untuk mendakwa sesiapa saja yang ia dikehendaki.

Mungkin juga Karpal menganggap semua hakim di Malaysia ini bodoh, tolol, makan gertak dan tidak mahir berhujah menentang nya. Mungkin juga Karpal menggangap semua akan kecut perut untuk mendakwa nya kerana kalau kalah mereka akan muflis membayar saman. Ini lah the psychic si CELAKA KARPAL SINGH yang bermaharaja lela tanpa sebarang rasa takut untuk mengertak dan memaki sesiapa yang ia suka.
"

Karpal Diserang, Pemuda UMNO Macam Orang Utan!


" Macam Orang Utan yang tak menghormati Undang2. Selain dari memijak Perlembagaan Negeri Perak, Umno melakukan satu lagi perbuatan celaka menyerang Ahli Parlimen di Bangunan Parlimen yang merupakan simbol demokrasi Rakyat Malaysia.

Bangunan Parlimen adalah tempat Ahli Parlimen berbahas dan berhujah. Bukanya gelanggang gusti. Nyata disini Umno “Dok Ghok Chetong”. Dah tak mampu berhujah menegakkan benang2 yang dah basah. Jadi ini sahaja cara nak menunjukkan mereka masih bertenaga.

Saya bukannya nak membela Karpal dengan ucapannya terhadap Pemuda Umno, tetapi berkelakuan seperti itu di Bangunan Parlimen tidak boleh diterima.

Lepas ni kalau ada serangan jahat di Parlimen saya nak rakyat Malaysia ingat, inilah kerja jahat yang diajar oleh Umno selain daripada menjadi pembunuh syuhada’ Memali.

012290086

Umno yang dah hilang akal selepas dari kehilangan sokongan rakyat sememangnya dah tak keruan dan menjadi gila ekoran penolakkan rakyat dalam PRU 12 dan PRK yang lepas.

Oleh itu rakyat Malaysia harus berhati-hati apabila terserempak pemuda yang mengenakan logo Umno dipakaian mereka kerana mereka boleh juga bertindak kepada anda.

Anda masih ingat Samad Gul Pemuda Pas yang dikapak dikepala? haa itu angkara UMNO.

Anda masih ingat Anak dara orang yang dirogol oleh Ketua Menteri Melaka dulu? itu juga angkara Umno.

Anda masih ingat Menteri Besar yang memikul dan melarikan duit rakyat ke luar negara dan “I’m not talking English”? itu pun Umno juga dan hati2 mungkin dia akan jadi Timb Presiden Umno.

Jadi hati-hati bila anda berjalan di Pasar atau membeli belah di Pasaraya, sebab kalau bangunan Parlimen pun diceroboh oleh orang gila ini, tak pelik tempat2 biasa anda mungkin juga akan diserang.

http://www.siasahdaily.com

iklan

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 . |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.