Antiviral H1N1 cukup

dipetik dari Borneo Post Online

Stok bekalan antiviral (Tamiflu dan Relenza) cukup dan akan ditambah untuk pastikan lebih ramai pesakit mendapatkan bagi mengawal penularan wabak

KUCHING: Pengarah Hospital Umum Sarawak (HUS) Dr Zulkifli Jantan memberi jaminan stok bekalan antiviral (Tamiflu dan Relenza) yang digunakan bagi mengawal penularan wabak Influenza A (H1N1) di hospital itu mencukupi.

Beliau yang dihubungi Utusan Borneo semalam juga memberitahu HUS telah dibekalkan dengan antiviral itu pada jumlah yang banyak sebelum ini dan stok bekalan akan ditambah dalam waktu terdekat ini bagi memastikan lebih ramai pesakit dapat diberikan antiviral berkenaan.

“Dari segi stok bekalan antiviral ini, HUS tidak menghadapi masalah dan kita sudah lama dibekalkan dengan antiviral ini,” katanya tanpa menyatakan tarikh serta jumlah stok yang diterima.

“Saya yakin ia mencukupi bagi menampung keperluan pesakit tambahan.

“Kementerian Kesihatan akan menambah stok bekalan dan kita (HUS) pasti akan mendapat bekalan tambahan,” tambahnya lagi.

Dr zulkifli juga memberitahu stok bekalan antiviral di semua hospital terutamanya milik kerajaan di negeri ini mencukupi.

Beliau bagaimanapun menasihati orang ramai terutamanya yang berisiko tinggi seperti wanita hamil, pesakit asma, pesakit kencing manis, kanak-kanak berusia kurang lima tahun serta mereka mempunyai sistem imunisasi lemah agar sentiasa mengutamakan aspek kebersihan diri dan mengelak berada di kawasan sesak.

“Ramai orang beranggapan dengan mengambil antiviral ini mereka tidak akan dijangkiti penyakit berkenaan.

“Mereka silap… antiviral ini tidak boleh mencegah jangkitan sebaliknya digunakan bagi membuat saringan awal dan merawat jangkitan Influenza A (H1N1),” jelasnya.

Isnin lepas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memberitahu kerajaan menyediakan peruntukan tambahan RM20 juta bagi menambah bekalan antiviral Tamiflu dan Relenza sebagai langkah segera mengawal penularan wabak Influenza A (H1N1) di negara ini.

Najib berkata stok antiviral berkenaan akan ditambah 10 peratus lagi daripada jumlah penduduk negara menjadikannya 20 peratus agar lebih ramai rakyat mendapat suntikan antiviral itu.

Menurutnya lagi antiviral itu akan dibekalkan secara meluas ke semua hospital dan klinik kerajaan yang mempunyai pegawai perubatan termasuk 22 klinik swasta di seluruh negara.

Sementara itu kelmarin Sarawak merekodkan tiga lagi kematian akibat wabak H1N1 bagaimanapun dua daripada kes itu masih menunggu keputusan ujian klinikal sama ada ia positif H1N1 atau sebaliknya.

Mangsa korban keempat penyakit maut itu adalah seorang wanita mengandung berusia 18 tahun dari Miri.

Mangsa pertama di negeri ini iaitu pada 3 Ogos lepas juga melibatkan seorang wanita dari Miri yang meninggal dunia selepas dua minggu melahirkan anak perempuannya.

Kes kedua juga melibatkan wanita mengandung berusia 26 tahun dari Sri Aman manakala kes ketiga seorang lelaki berusia 48 tahun dari Kuching.

Sekiranya dua kematian terbaru melibatkan kanak-kanak perempuan berusia sembilan tahun dari Mukah dan warga emas 65 tahun dari Kuching disahkan positif H1N1, Sarawak mencatatkan lima kematian akibat wabak berkenaan.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Ulasan Penerangan: AlhamduliLlah.

Sarawak Dan Sabah Pertama Laksana E-Mahkamah

MIRI: Jabatan Kehakiman di Sarawak dan Sabah telah melakukan satu revolusi baru dalam sistem kehakiman negara dengan pelaksanaan mahka-mah elektronik atau e-mahkamah.

“Ia merupakan satu revolusi baru dalam sistem kehakiman di negara ini yang bergerak maju ke arah mewujudkan kerajaan elektronik dengan mempraktikan teknologi terkini dalam sistem pentadbirannya,” kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Tan Sri Abdul Aziz.

Menurut beliau pelaksanaan e-mahkamah banyak membantu menjimatkan masa dan juga kos dalam usaha memberikan perkhidmatan terbaik kepada rakyat sejajar dengan konsep 1 Malaysia.

Justeru menurut Nazri, Jabatan Kehakiman di Sarawak dan Sabah telah mendahului Jabatan Kehakiman yang lain di Semenanjung Malaysia dalam melaksanakan sistem tersebut.

Beliau berkata demikian ketika mengadakan lawatan kerja ke Kompleks Mahkamah Miri di sini pagi semalam.

Hadir sama pada majlis itu ialah timbalan beliau, Datuk Liew Vui Keong dan Ketua Pengarah Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Abdullah Sani Ab. Hamid dan Hakim Mahkamah Tinggi Miri Dato’ Zulkifli Bakar.

Menurut beliau, dengan adanya e-mahkamah seperti sidang video (VC) yang diadakan di Mahkamah Teknologi, sesuatu kes yang membabitkan peguambela dari luar kawasan dapat diselesaikan dalam masa kurang 30 minit menjimatkan kos berbanding sebelum ini.

“Ini menunjukkan penggunaan teknologi dalam mahka-mah sesuatu yang tidak boleh dikompromi dalam melaksanakan e-mahkamah,” ujar beliau lanjut.

Sehubungan itu katanya penggunaan sistem e-mahka-mah akan turut diperluaskan ke Semenanjung Malaysia bagi memudahkan penyelesaian se-suatu kes.

Dalam pada itu, Nazri turut mengumumkan peruntukkan keseluruhan berjumlah RM300 ribu untuk penambahbaikan Kompleks Mahkamah Miri.

Daripada jumlah itu, RM200 ribu diperuntukkan bagai kerja-kerja membaikpulih keperluan segera di bangunan kompleks berkenaan. Manakala RM100 ribu lagi adalah untuk menyelenggara bangunan Mahkamah Litar di Batu Niah.

Berkenaan masalah ketiadaan kenderaan pacuan empat roda (4WD) bagi keperluan mengadakan mahkamah bergerak di kawasan luar bandar, Nazri berkata beliau akan berbincang dengan Hakim Besar Sabah dan Sarawak serta kerajaan negeri untuk menyediakan sebuah kenderaan 4WD bagi tujuan tersebut.

“Bukan bermakna kita mengenepikan keperluan tersebut tetapi kerana mahkamah bergerak yang diwujudkan di kedua-dua negeri ini satu perkara baru, justeru mungkin keperluan (masalah) tersebut belum sampai ke pengetahuan pihak yang berkenaan,” jelas beliau lanjut.

Pada masa sama, beliau turut memuji ilham Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Datuk Seri Richard Malanjum dalam mewujudkan mahkamah bergerak untuk memberi khidmat dan bantuan kepada penduduk-penduduk di kawasan pedalaman .

“Saya menyokong penuh usaha Tan Sri Richard dalam mewujudkan mahkamah bergerak seperti ini dan ia sesuatu yang perlu untuk memberi khidmat dan bantuan perundangan kepada penduduk di kawasan pedalaman,” katanya.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Ulasan Penerangan: Diharapkan dengan wujudnya sistem mahkamah elektronik yang membuktikan kecanggihan teknologi dalam bidang kehakiman, sistem mahkamah juga menjadi lebih telus dan tidak bersifat berat sebelah dan pilih bulu, apatah lagi mudah disogok apabila dihulurkan gula-gula berbentuk ringgit Malaysia.

Budaya Aduan Rasuah Masih Guna Surat Layang

dipetik daripada Borneo Post Online

Oleh Rosemaria Buma

Hanya 0.1 peratus daripada 4,105 aduan rasuah di Sarawak kes benar dan boleh disiasat

MIRI: Budaya pengaduan kes membabitkan rasuah di Sarawak yang diterima Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) masih menggunakan surat layang dan panggilan daripada pemanggil yang enggan menyebut identitinya.

Pengarah SPRM Sarawak, Samsiah Abu Bakar berkata daripada 4,105 aduan yang diterima dari pemanggil tidak diketahui identiti, hanya 0.1 peratus sahaja merupakan aduan kes benar dan boleh disiasat.

“Ini bermakna 99.9 peratus lagi adalah aduan palsu,” jelas beliau sambil memberitahu jumlah aduan itu direkodkan sejak 2004 hingga tahun ini.

Katanya faktor atau masalah keengganan orang awam tampil sendiri di pejabat SPRM membuat aduan berhubung sesuatu kes rasuah merupakan cabaran dan kekangan utama mereka dalam membanteras kegiatan rasuah di negeri ini.

“Bila berlaku situasi seperti ini, ia seolah-olah memberi lebih banyak ruang berlakunya rasuah dalam masyarakat kita,” ujar beliau lanjut.

Samsiah memberitahu demikian ketika menyampaikan taklimat tentang struktur pentadbiran SPRM Sarawak kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) Datuk Seri Mohamed Nazri Tan Seri Abdul Aziz yang melawat ke pejabat SPRM Miri di sini petang semalam.

Ikut serta dalam rombongan lawatan itu ialah Timbalan Menteri di JPM Datuk Liew Vui Keong dan Ketua Pengarah Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang JPM Datuk Abdullah Saini Ab. Hamid.

Justeru menurut Samsiah, bagi mengatasi kekangan seperti ini, beliau terpaksa menyusun beberapa strategi baru termasuk turun padang dan mengadakan Klinik Pencegah Rasuah dengan membuka kaunter-kaunter di kompleks membeli-belah untuk menerangkan lagi fungsi SPRM kepada orang awam.

Dalam pada itu menurut beliau, jumlah kakitangan yang hanya seramai 104 untuk mengendalikan kes-kes rasuah di negeri sebesar Sarawak yang hampir menyamai keluasan Semenanjung Malaysia juga merupakan cabaran SPRM Sarawak.

Justeru katanya, pada tahun 2015 SPRM memerlukan tambahan 150 peratus lagi kakitangan.

Samsiah berkata tambahan kakitangan ini perlu memandangkan dalam tempoh empat ke lima tahun akan datang, SPRM bakal memiliki bangunan sendiri di Kuching, Sibu, Bintulu, Miri dan Limbang serta Pusat Informasi SPRM di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Ulasan Penerangan: Macam mana hendak harapkan orang awam untuk tampil mendedahkan identiti sendiri untuk melaporkan kes rasuah jika pihak kerajaan tidak mampu untuk memberikan jaminan keselamatan orang yang melaporkan. Tambahan pula, kredibiliti SPRM kini yang semakin dipertikaikan, takut-takut di dalamnya juga terlibat sama.

Peguam Ditahan Ketika Cuba Wakili Saksi

KUALA LUMPUR, 14 Ogos : Inkuiri awam Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) Suhakam hari ini diberitahu, bahawa seorang peguam yang cuba mewakili saksi telah ditahan dan ditangkap oleh pihak polis Brickfields pada 7 Mei lalu.

Demikian dijelaskan saksi pertama inkuiri awam, Ginie Lim berhubung penahaman lima peguam daripada Biro Bantuan Guaman Kuala Lumpur di luar balai polis tersebut pada tarikh itu.

Ginie Lim, aktivis PKR, yang bertugas sebagai ketua pegawai perhubungan awam kerajaan Selangor memberi keterangan pagi tadi di hadapan tiga anggota pesuruhjaya, yang dipengerusikan oleh Dato' Muhammad Shafee Abdullah, beserta Dato' Dr Michael Yeoh dan Dato' Dr Denison Jayasooria.

Siasatan awam ini dibuat ekoran tindakan polis menangkap tujuh peguam yang cuba memberikan khidmat guaman mereka kepada 12 yang ditahan kerana didakwa berhimpn secara haram bagi membantah rampasan kuasa di Perak. Para peguam ini ditahan ketika cuba menghubungi anak guam mereka di Balai Polis Brickfield.

Ginie menjelaskan pada malam kejadian, dia dan beberapa rakan berada di luar balai polis untuk menyatakan sokongan dan solidariti kepada rakan mereka Wong Chin Huat yang ditahan termasuk membantah tindakan Barisan Nasional 'merampas' Perak daripada Kerajaan Pakatan Rakyat.

"Kami sudah nak bersurai, tetapi tiba-tiba ditangkap dan dibawa masuk ke balai. Saya menghubungi peguam Lateefa Koya untuk membantu mewakilinya, namun mencadang dua peguam yang lain.

"Bila saya menjelaskan pada pihak polis dua peguam telah datang untuk mewakili saya, mereka kata tak perlu sebab peguam terbabit telah ditangkap polis," kata Ginie (gambar).

Beliau juga turut menyatakan terdapat seorang pegawai polis telah mengeluarkan kenyataan perkauman terhadapnya.

Inkuiri Awam ini akan berlangsung selama tiga hari bermula pagi tadi dan akan meyaksikan sejumlah 19 orang dipanggil sebagi saksi yang terdiri daripada 5 peguam, 11 saksi, dua pegawai polis dan seorang wartawan.

Inkuiri yang sepatutnya bermula 9.00 pagi telah lewat satu jam setengah berikutan kelewatan beberapa orang saksi dan perara ini telah mendapat teguran daripada Shafee dan tidak mahu perkara itu berulang lagi.

Sejumlah lebih 70 orang hadir menyaksikan perjalanan siasatan tersebut sehinggakan ada antaranya terpaksa berdiri manakala suasana menjadi sedikit 'gelisah' disebabkan pengahawa dingin tidak berfungsi dan hanya menggunakan beberapa buah kipas bagi mengatasi masalah tersebut.

Turut menarik perhatian, seoarang pegawai Suhakam dan peguam yang dikenali sebagai Syahira terpaksa menarik diri daripada menyoal Ginie kerana mempunyai 'hubungan rapat dan baik' dengan beliau.

Inkuiri, bersambung semula selepas solat Jumaat dan dijangka berakhir pada 5.00 petang ini._

------------------------------------------------------------------------------------------------

Ulasan Penerangan: Kerajaan berbentuk sosialis menggunakan t.v, radio dan berbagai sumber untuk memberitahu maklumat kepada rakyat dan semua yang diberitahu kepada rakyat adalah yang baik-baik sahaja, tanpa membongkarkan penyelewengan di dalam kerajaan itu sendiri. Malaysia seolah-olah bersifat Negara Sosialis ataupun Komunis berbanding Demokrasi. Apa nak jadi?

Tindakan Polis Menahan Kanak-kanak Terus Dipertikai


KUALA LUMPUR, 14 Ogos: Bantahan demi bantahan dibuat terhadap tindakan polis menangkap dan menahan kanak-kanak dalam lokap bersama tahanan dewasa yang lain semasa perhimpunan Mansuhkan ISA 1 Ogos lepas.

Bukan itu sahaja, kanak-kanak ini diseksa emosi mereka. Misalnya seorang kanak-kanak berumur 13 tahun yang ditahan polis diminta membuat kerja-kerja mencuci lokap di samping diambil kacamatanya.

Ini menyebatkan emosi kanak-kanak itu dalam keadaan terseksa apabila bergerak dalam keadaan serba kelabu di dalam lokap tanpa kacamatanya.

Hari ini, Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) mempertikai tangkapan ke kanak-kanak bawah umur yang menyertai perhimpunan aman anti-iSA 1 Ogos lalu.

Pengerusinya Mohd Shazni Munir Mohd Ithin menegaskan tangkapan beberapa individu ketegori juvana dalam lokap tanpa ditemani wakil dari Jabatan Kebajikan Masyarakat mencabuli hak asasi juvana.

Mewakili Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis) dalam pertubuhan koliasi SMM, Shazni menyifatkan tangkapan juvana itu tidak sah kerana perhimpunan itu aman, bukannya bermotif jenayah.

Beliau juga nekad bertemu Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Mohd Najib Razak untuk bertanya mengapa Polis Malaysia begitu ganas.

Yap Heng Long, yang mewakili Pergerakan Demokrasi Belia dan Mahasiswa Malaysia (DEMA) pula mahu bertemu Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan. Beliau mahu bertanya mengapa Ketua Polis itu juga enggan meletakkan jawatan di sebabkan insiden terbabit.

Timbalan Pengarah Himpunan Mansuhkan ISA 1 Ogos lepas, Kamaruzaman Mohamad yang dihibungi kemudian, mengesahkan mengenai juvana terbabit yang 13 tahun itu.

Juvana itu, katanya, ditempatkan bersama orang dewasa dalam lokap yang sama.

Sebelum ini, kanak-kanak ada membuat pengakuan di luar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bahawa Polis merampas kaca matanya sepanjang tempoh reman.

Malah, beliau terpaksa menurut perintah Polis menyuci lokap sehinggalah dibebaskan keesokan harinya._

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ulasan Penerangan: Pihak Polis sepatutnya bersikap lebih matang dalam menangani sebarang keadaan melibatkan kanak-kanak. Perbuatan seperti ini tidak ubah seperti perangai zionis Israel yang memukul dan mendera kanak-kanak di Palestin.

Sudahlah cukup negara dimalukan dengan akta ISA yang zalim menahan manusia pro-pembangkang tanpa bicara, polis mahu tonjolkan perangai ala zionis seperti ini pula!

Suatu Pencerahan: Apa Itu Imperialisme?

dipetik dari blog Tukar Tiub

Imperialisma ialah pencapaian akhir dalam sistem ekonomi kapitalis. Imperialisma adalah tahap dimana modal yang dilabur telah sampai ke kemuncak. Era kita pada kita ini adalah era imperialisma. Ciri akhir imperialisma ialah wujudnya empire.

Dalam sejarah tamadun manusia banyak Empire telah di didirikan. Empire Iskandar Zulkarnain dari Mercedonia hingga ke India. Kaput. Empire Rom – hampir seluruh tanah dipersisiran Laut Tengah, tanah besar Eropah hingga ke Britain akhirnya kaput juga. Empire Napolean – menjajah Eropah – akhirnya kaput. Empire Ottoman, Empire Mongol – semuanya masuk kain kapan. Portugis, Sepanyol dan Belanda juga pernah memiliki empire. Empire Jepun juga kaput. Semuanya runtuh

Hari ini warga dunia anak semua bangsa sedang berhadapan Empire Global Amerika Syarikat.

Empire muncul hasil dari perkembangan sistem ekonomi kapitalis. Pada awalnya kaum pemodal hanya melabur di tanah asal negara masing-masing. Mereka menggunakan bahan tempatan. Menggunakan tenaga buruh tempatan. Berjual beli untuk warga tempatan. Dasar sistem kapitalis - beli murah, upah murah dan jual mahal – menjadikan kaum pemodal dapat mengumpul keuntungan bertimbun tambah.

Dalam hukum ekonomi kapitalis - keuntungan yang dikumpul ini wajib berkembang dan dikembangkan – jika tidak sistem kapitalisma akan mati. Justeru kaum pemodal memerlukan bahan-bahan mentah baru. Memerlukan tenaga buruh yang lebih banyak. Kaum pemodal memerlukan kawasan pemasaran yang lebih luas untuk mendapat bahan mentah dan warga untuk menjadi tukang beli.

Maka kapitalisma membuka era zaman penjajahan/kolonialisma – zaman mencari tanah jajahan.

Dalam era kolonialisma – mencari tanah jajahan – kita melihat empire British, empire Sepanyol, empire Belanda dan Portugal berebut-rebut mencari tanah jajahan. Afrika, Amerika Latin dan Asia ditibai, dipecah dan ditaklok.

Tanah jajahan diperlukan untuk mengaut hasil bumi – bahan galian, kayu kayan dan hasil pertanian. Kita bertemu dengan British East India Company dan Dutch East India Company yang menjarah kepulauan Melayu untuk mengkayakan Britain dan Belanda.

Cara menjalankan dasar penjajahan cukup senang. Gaduhan antara satu bangsa dengan yang lain. Sokong satu dan tibai yang lain. Gaduhkan Acheh dengan Melaka. Gaduhkan Melaka dengan Pasai. Di Perak - sokong Sultan Abdullah dan jatuhkan Sultan Ismail. Beri mereka senjata biar mereka bergaduh. Naikkan Sultan Abdullah tetapi buangkan Sultan ini ke lautan Hindi apabila baginda berani melawan.

Bawa masuk China dan India ke Tanah Melayu. Sokong satu bangsa dan tibai yang lain. Kemudian pecahkan negara itu. Satu untuk British dan satu untuk Belanda. Satu jadi Indonesia dan satu Malaysia. Pecahkan lagi Malaysia – munculkan Singapura.

Di India - British memecahkan Bharat dengan Pakistan tetapi sengaja meninggalkan Khasmir untuk memastikan India dan Pakistan akan terus bermusuh. Kemudian pecahkan lagi Pakistan – munculkan Bangladesh. Vietnam dan Korea jadikan dua – satu Utara dan satu Selatan. Tibai yang Utara dan beri senjata pada yang Selatan.

Di negara Arab gunakan taktik yang sama. Pecah-pecahkan negara Arab- disetiap batang pokok kurma wujudkan seorang Emir, Al-Malik atau Sultan. Kemudian rampas bumi Palestin dan wujudkan Israel. Jadikan Israel pengkalan tentera yang terkuat – dengan tujuan untuk memastikan negara Arab yang telah dipecah-pecah akan terus bergaduh. Tidak cukup dengan ini gaduhkan Sunni dengan Shia.

Untuk memastikan tanah jajahan dapat dikawal wujudkan barua-barua yang setia. Nobatkan mereka dengan gelaran Sir atau kahwinkan mereka dengan perempuan lacur Mat Saleh. Jadikan pemimpin berkulit hitam ini King Kong. Temberangkan jantan-jantan hitam ini dengan mitos - jika mereka ada ‘mem’ berkulit puteh maka mereka ada kelas. Jantan dari Asia dan Afrika akan terjelir lidah apabila melihat perempuan Mat Saleh terkangkang. Kalau tidak - jual candu – jadikan Sultan Husin seorang pemadat dan ambil Singapura.

Cukup enteng taktik dan perancangan kuasa imperial ini untuk difahami. Hanya yang buta sejarah dan susuk yang malas membaca dan malas berfikir sahaja yang tidak tahu fakta ini. Atau mereka yang telah dibebal dan dibonsaikan fikrah dengan Kancil dan Kenari yang tidak memgetahui hal ini.

Hari ini taktik dan mondus operandi yang sama sedang dijalankan oleh Empire Global Amerika Syarikat. Cuma dengan perkembangan tamadun manusia ada sadikit perubahan – bukan perubahan zat tetapi perubahan kulit.

Hakikat, niat dan cita-cita imperialisma – dari zaman Iskandar Zulkarnain hingga ke zaman Barack Obama adalah sama – untuk menjarah harta kekayaan dunia. Kalau di zaman empire Rom – dari Baitulmukadis hingga ke Lodonian diwujudkan pengkalan tentera. Kalau di zaman empire British dari Terusan Suez hingga ke New Zealand pos-pos soldadu telah didirikan.

Hari ini wujud 737 pengkalan tentera empire Amerika diserata pelusuk dunia. Amerika sedang menempatkan soldadunya di 153 buah negara dalam dunia ini. Dunia ini memiliki 192 buah negara. Ertinya hampir 70% negara dalam dunia ini ada pos soldadu Amerika. Pengkalan tentera ini dijagai oleh 2 juta 500 ribu bala tentera dari pelbagai bentuk ketumbukan – darat, laut, udara dan cekrawala. Semuanya untuk memastikan kaum pemodal kapitalis akan dapat membuat keuntungan. Untuk memastikan sistem ekonomi kapitalis selamat dari didobrak rakyat dunia.

Dengan perubahan politik – diera pasca perang dunia ke dua – maka pengkalan tentera wajib didirikan melalui perjanjian. Justeru Malaysia, Singapura, Australia, New Zealand dan Britain membuat penjanjian terbuka – Five Power Defence Arrangement. Britain pula terikat dengan perjajian-perjanjian lain seperti dengan Amerika dan dengan North Amerika Treaty Organisation( Nato). Semua perjanjian pertahanan ini ikat mengikat. Dalam masa yang sama warga tidak tahu apa lagi pejanjian-perjanjian ‘gelap’ yang telah ditanda tangani antara barua-barua tempatan dengan kuasa imperial.

Seperti di zaman Rom – bala tentera ini siap siaga untuk menumpaskan apa sahaja bentuk pemberontakan – sama ada warga Yahudi di Baitumukkadis di zaman Isa dari Nazareth atau warga Arab di Jordan dan Syria. Senjata dan perang adalah taktik dan strategi yang digunakan oleh kuasa imperialisma untuk memastikan mereka akan terus dapat membolot harta kekayaan dalam dunia ini.

Perang adalah salah satu dari watak kapitalisma. Selagi kapitalisma wujud selagi itu perang akan wujud. Jangan berangan-angan mengangat-angat jari dan melaungkan ‘peace now’. Damai tidak mungkin wujud dalam dunia yang mengamalkan sistem ekonomi kapitalis. Perang adalah sebahagian dari syarat yang menghidupkan kapitalisma. Kapitalisma memerlukan perang seperti manusia memerlukan oksigen. Perang dan kapitalisma macam taik dengan lalat.

Dengan harta kekayaan yang terkumpul – imperialisma yang mewakili kaum pemodal antrabangsa - pada ketika ini sedang merancang untuk mewujudkan apa yang dipanggil New World Order – Tata Dunia Baru. Tata Dunia Baru ini akan dikepalai oleh Amerika Syarikat.

Rancangan-rancangan telah dan sedang diatur untuk mewujudkan Satu Kerajaan Dunia – The American Global Empire. Telah diwujudkan lembaga-lembaga yang akan memaksa semua negara tunduk dibawah peraturan lembaga-lembaga ini. Bank Dunia, IMF, World Trade Organisation bertugas untuk mengendalikan ekonomi. Pertubuhan PPB untuk dijadikan rujukan perundangan dunia. Mahkamah Dunia sebagai badan kehakiman. Bala tentera Anglo-Amerika akan menjadi penguatkuasa – seperti yang telah berlaku di Kosovo dan sedang berlaku di Iraq dan Afghanistan.

Dibawah empire Amerika semua negara-negara akan tunduk menyembah dan membayar ufti. Sesiapa yang engkar akan diserang. Semenjak selesai Perang Dunia ke Dua tentera Amerika telah menyerang - Iraq, Iran, Afghanistan, Lebanon, Philipina, Liberia, Yugoslavia, Somalia, Korea, Panama, Cuba, Grenada dan Libya. Ini serangan terbuka dan belum diambil kira serangan proksi yang dilakukan dengan menggunakan barua tempatan seperti di Nicaragua.

Negara kita juga tidak akan terlepas dari cengkaman Empire Global Amerika. Amerika telah memberi tekanan untuk membuka pasaran – liberalisasi – dalaman negara kita. Free Trade Agreement adalah perjanjian berat sebelah untuk menekan negara-negara dunia ketiga. Tujuan FTA ini ialah untuk membolehkan syarikat gergasi dunia membeli/memiliki air, api, talipon, hospital, bank, beras, tanah, minyak dan apa sahaja harta kita untuk menjadi harta mereka. FTA mengajukan pengswataan. Mahathir Muhamad hanya mengikut telunjuk dan menjalankan dasar penswastaan dalam negara kita.

Empire Global Amerika amat suka kepada pemimpin dunia ketiga yang memiliki banyak masalaah dan banyak skandal. Lagi banyak rasuah, lagi banyak skandal, lagi zalim terhadap rakyat - lagi kuat sokongan Amerika. Malah jika pemimpin itu terlibat dalam kes bunuh membunuh – si pemimpin ini amat-amat disayangi oleh Amerika. Pemimpin dunia ketiga seperti ini amat senang disuruh arah dan akan mengikut telunjuk kaum pemodal Anglo-Amerika.

Untuk sebuah empire bernafas ianya memerlukan sebab dan musabab. Ini penting untuk mengolah persetujuan orang ramai. Pada awalnya empire telah menjajakan hujah bahawa mereka datang untuk mentamadunkan orang berkulit hitam. Mereka datang untuk melawan kejahilan yang dianggap musuh. Maka kaum pemodal datang ke Amerika Latin, Afrika dan Melaka dengan kitab Injil dan Padri. Tujuan sebenar untuk merembat harta kekayaan.

Bila kitab Injil tidak laku lagi maka kaum pemodal membuat helah baru. Kali ini mereka datang untuk membawa kebebasan dan demokrasi. Kali ini musuh yang hendak dilawan ialah anak negeri tanah jajahan yang bangun melawan mereka. Anak tanah jajahan yang nasionalis, yang sosialis dan yang komunis – yang berani mengangkat senjata melawan kuasa kaum pemodal dicap sebagai musuh kepada demokrasi.

Hari ini Empire Global Amerika - telah menggunakan 9/11 ini sebagai satu hujah untuk mengolah persetujuan rakyat Amerika bahawa musuh dunia hari ini ialah keganasan. Ledakan bangunan World Trade Center itu dilakukan oleh ‘orang dalam’ bertujuan untuk mengolah persetujuan agar musuh yang halimunan ini diyakini kewujudannya.

Semua ini bohong. Tujuan empire dari zaman Iskandar Zulkarnain masih tidak berubah – untuk menjarah harta kekayaan dunia ini.

Warga seluruh dunia – anak semua bangsa - hari ini kita semua sedang berhadapan dengan kuasa empire yang licik, ganas dan memiliki kekuatan bala tentera yang maha hebat. Tetapi sejarah juga telah menunjukkan kuasa empire ini hanyalah harimau kertas. Bala tentera empire yang melintasi lima benua telah mula menjadi gergasi berkaki kaca.

Amerika telah pernah dikalahkan di Vietnam pada tahun 1975. Amerika sedang terasak tenat di Iraq dan Afghanistan. Pertempuran terus berlaku dimerata pelusuk dalam dunia. Walau bagaimana besar sekali pun kekuatan bala tentera Amerika – tidak mungkin dapat mengawal jika seluruh rakyat dunia bangun melawan.

Di Amerika Latin warga telah mula bangun dan menghumbankan barua dan tali barut tempatan yang bersekongkol dengan kauam kapitalis antarabangsa. Banyak negara di Amerika Latin telah berjaya mendirikan kerajaan yang bertuankan rakyat

Kita di Malaysia wajib sama serirama dengan warga dunia untuk menghumbankan parti-parti politik yang selama ini menjadi barua kaum pemodal Anglo-Amerika. Parti-parti politik ternakan kuasa imperial ini sedang menggunakan taktik pecah dan perintah. Elit politik yang di pilihara dari zaman British dahulu sedang mengadu dumba – China lawan Melayu – Bumiputera dengan yang bukan Bumiputera.

Elit politik ini secara sedar – untuk terus berkuasa – sedang cuba menimbulkan perselisehan antara Melayu dengan Cina – atas nama Islam. Ini samalah seperti taktik yang digunakan oleh Amerika di Iraq – gaduhkan Sunni dengan Shia. Pasti ada warga kita yang akan terperangkap. Pasti ada yang akan terpengaruh.

Seperti taktik empire – menimbulkan pergaduhan adalah cara untuk mengolah persetujuan orang ramai. Apabila warga bergaduh sesama sendiri maka tidak akan dapat terwujud satu barisan yang kompak bersetiakawan untuk menjatuhkan elit politik yang diternak oleh kuasa imperila Anglo-Amerika.

Jika kita semua tahu taktik dan strateji Empire Global Amerika pasti kita tidak akan membenarkan diri kita terus dijajah. Warga yang cerdik, yang berilmu dan memiliki keupayaan fikrah akan menjadi susuk yang bebas yang dapat memahami apa kapitalisma dan apa imperialisma. Justeru, tugas susuk yang bebas merdeka ialah bangun membawa pencerahan. Hanya dengan pencerahan baru projek membodoh warga dapat digagalkan.

Susuk yang bebas merdeka akan juga mengagalkan projek Tata Dunia Baru dan meruntuhkan Empire Global Amerika. (TT)

Kontroversi Arak Di Selangor: Fahami Kehendak Umat Islam Juga

Kontroversi tuntutan PAS Selangor agar diadakan pengawalan terhadap jual-beli arak di kawasan majoriti Islam di negeri ini terus mendapat sokongan dan tentangan. Sokongan besar diberikan oleh masyarakat Islam, malah “poll” akhbar Sinar Harian baru-baru ini mendapati bahawa 100% pembacanya menyokong tuntutan PAS Selangor itu.

Sebahagian masyarakat bukan Islam walaubagaimanapun menentang. Mereka menentang walaupun kawasan yang terlibat tidak mengenai mereka. Malah ada pula dengan nakal mengatakan jika tuntutan ini dilayan maka seluruh Selangor nanti akan menjadi negara Islam.

Tentangan ini sudah pasti menghiris perasaan masyarakat Islam dan menghilangkan keyakinan mereka terhadap semangat toalk-ansur dan toleransi yangs epatutunya sermakin matang di era lanskap baru politik Malaysia ini.

Dalam kenyataannya semalam PAS Selangor menyatatkan akan terus konsisten dengan tuntutan mereka. Segfala ruang dan jalan demopkrasi akan dipergunakan untuk sampai ke arah itu. PAS Selangor tidak pernah mengugut mahu keluar dari kerajaan PR Selangor sebagaimana ada parti komponan lain buat di negeri lain apabila membuat tuntutan. PAS Selangor yakin dan percaya pada PR dan malah tuntutan ini juga dibuat demi mengukuhkan PR.

PR akan disanjung masyarakat Islam (bilangan pengundi terbesar di Selangor) jika mampu melakukan sesuatu yang Umno sekadar buat sambil lewa.

Umno semasa memerintah dahulu sekadar mampu membikin undang-undang dan peraturan umpama kosmetik semata-mata. Ianya semata-mata untuk menghias diri mereka yang kononnya juga mahu pada Islam. Umno berhenti ditengah jalan kerana memang dalam hal-hal seumpama ini mereka tiada minat dan tiada pula kepentingan.

Berlainan dengan PAS. PAS adalah sebuah gerakan dan parti Islam. Islam merupakan matlamat perjuangannya. Jika diberi kuasa, maka segala peluang dan ruang akan digunakan untuk memartabatkan Islam. Memang premis dan lanskap politik berbeda antara negeri dengan negeri. Jika di Kelantan dan Terengganu satu ketika dahulu PAS sehingga berupaya mengemukakan undang-undang berkaitan hukum-hukum Islam bertepatan dengan al Quran dan Hadis, tetapi mungkin di negeri lain keupayaan itu terbatas.

Di Selangor hari ini PAS walaupun rakan dalam kerajaan PR Selangor namun merupakan rakan minoriti dengan 8 kerusi berbanding DAP 13 dan PKR 15. Tetapi itu tidak mengakibatkan PAS sekadar hanya berpeluk tubuh dan menjadi rakan pemanas kerusi. PAS adalah parti Islam walaupun tiada kerusi, atau hanya 1 kerusi atau merupakan rakan pemerintah.

Tuntutan PAS Selangor menepati kehendak masyarakat sivil dan lunas demokrasi. Bukankah dalam amalan kita pandangan dan suara masyarakat diambil kira. Kalau kita mahu luluskan projek pembangunan sekalipun pandangan masyarakat setempat akan diambil kira, ini kan pula isu sesensitif hal agama.

Masyarakat di Seksyen 8, contohnya dalam kes ini tidak mahu kedai serbanika di kawasan mereka menjual arak. Kawasan mereka adalah kawasan majoriti Islam. Ada surau dan sekolah berdekatan, ada penempatan masyarakat Melayu Islam berdekatan, malah ada undang-undang iaitu Enakmen Jenayah Syariah Selangor yang berkuatkuasa yang menetapkan bahawa jual-beli arak sebagai satu kesalahan jenayah.

Oleh itu salahkah mereka melalui PAS menuntut agar kawalan dikenakan?

Kalau dalam hal premis perjudian sekalipun (judi yang dilesenkan kerajaan Persekutuan) pihak PBT boleh menolak permohonan jika lokasi yang dicadangkan berdekatan dengan kawasan majoriti Islam, mengapa dalam hal arak tidak boleh?

Dalam akhbar The Sun hari ini ahli parlimen Selayang William Leong dalam satu ruangan bertajuk “Consider all views in beer controversy” menganggap tuntutan PAS melaui Dato Dr Hasan Ali sebagai tidak mengambil kira pandangan masyarakat bukan Islam. Katanya:

“It is unfortunate that Hasan looked at the problem solely through a pair of Muslim’s spectacles”

(Malangnya Hasan melihat masalah ini hanya melalui kacamata Islam)

Kalau Dr Hasan melihat kawasan majoriti Islam, mestilah beliau guna kacamata Islam, kalau sebaliknya, apa salah ada kedai Empat Nombor Ekor, Sports Toto di Seksyen 8 Shah Alam atau kelab malam dan disko di dalam Bangunan MAIS, atau rumah urut uniseks bersebelahan surau!

Sdr William pun kalau pergi ke majlis keraian orang Melayu menggunakan pakaian baju Melayu siap bersongkok, kerana apa kerana menghormati kawan-kawan, kerana itu kawasan mereka.

PAS dan pemimpinnya bertanggungjawab kepada seluruh masyarakat Melayu/Islam apabila ia punya kuasa. Jika ia gagal melaksanakan amanahnya ia bukan sekadar akan dihukum di dunia oleh para pengundi tetapi lebih malang lagi dihukum dengan azab yang pedih di Hari Akhirat.

PAS menghormati masyarakat bukan Islam, PAS sejak duduk dalam kerajaan PR bersama-sama memerintah Selangor tidak pernah menghalang atau membantah sebarang program atau acara keagamaan masyarakat bukan Islam. Malah wakil-wakil rakyat PAS kehadapan sehingga menyelesaikan masalah dan rintihan masyarakat bukan Islam apabila ia muncul.

Alangkah baiknya jika mereka juga diberi ruang dan kebebasan untuk menyelesaikan masalah umat Islam sendiri terutama di kawasan yang majoriti penduduknya orang-orang Islam dan sesuatu keputusan itu tidak pun menjejaskan hak masyarakat bukan Islam.

H1N1 Konspirasi Kapitalis Buat Duit

dipetik dari MalaysiaKini

oleh Hishamuddin Rais

Saya selalu mendengar cerita bagaimana di beberapa selekoh di lorong-lorong motosikal, akan ada paku-paku tajam ditaburkan. Ia bertujuan membocorkan tayar.

Tidak berapa jauh dari tempat paku itu, ada pula iklan "tukar tiub".

Saya juga diberitahu oleh kawan baik saya bahawa di jalan menuruni terowong lebuh raya Karak sering ditaburkan minyak. Pernah sekali keretanya tergelincir.

Tidak jauh dari terowong ini, ada lori tarik kereta menunggu.

Cerita ini contoh taktik untuk menjalankan perniagaan - cara mencari pelanggan. Dalam dunia perniagaan, rukun imannya ialah keuntungan. Semua peniaga ingin mendapat untung.

Lebih banyak untung, lebih cepat jadi kaya.

Hari ini kita semua tahu bagaimana seramai 44 orang telah ditewaskan oleh virus selesema A (H1N1). Wabak ini sedang menular bukan sahaja di negara kita, malah di seluruh dunia.

Apa sebenarnya semua fenomena ini?

Pada 1963, satu persidangaan diadakan di Iron Mountains, tidak jauh dari Hudson New York. Ketika ini Amerika Syarikat sedang bertarung di Vietnam, Laos dan Kemboja.

Persidangan para pemikir ini untuk membuat dasar bagi pihak kuasa imperial Amerika Syarikat. Pemikir-pemikir ini ingin mencari jalan bagaimana sistem ekonomi kapitalis dunia ini dapat diteruskan tanpa berlaku peperangan.

Laporan dari Iron Mountains telah mengajukan:

- Pertambahan penduduk di bumi akan membawa laba kepada kaum korporat,
- Perang wajib berlaku untuk tujuan ekonomi, politik dan perkembangan sosial,
- Melahirkan musuh sebagai strategi politik.

Dari sinilah lahir keinginan untuk mengawal genetik dan pembunuhan besar-besaran dalam usaha untuk mengawal manusia bagi memastikan keuntungan terus dapat dikaut oleh kaum kapitalis.

Di sini juga bermulanya apa yang akan kita kenali sebagai keganasan biologi – bioterrorism. Teknologi hayat akan digunakan sebagai senjata untuk mengawal umat manusia.

Pada 1970 telah keluar satu memo, National Security Memo No: 200. Memo ini ditulis oleh Henry Kessinger yang menimbulkan bagaimana wajib dikawal ledakan penduduk yang semakin bertambah dalam dunia hari ini.

Memo No: 200 ini mencadangkan agar dijalankan usaha untuk mengurangkan penduduk dunia.

Petikan sebahagian kandungan memo tulisan Kessinger:

"There is a major risk severe damage to world economy, political and ecological syatem begin to fail to our humanitarian values. The urban slums dwellers (though apprently not recent migrants) may serve as a volatile, violent force which threatened political stability.

International relation - population factors are crucial in and after determinants of violent conflicts in developing areas. There is no single approach which will solve the population problem.

The complex social and economic factors involved call for comprehensive strategy… At the same time action and program must be tailored to specific countries and group
."

Dalam bahasa mudah, Kessinger melihat manusia miskin – penduduk miskin kota - sebagai sampah dan perlu dikawal dan dibersihkan. Ia samalah dengar dasar 'setinggan sifar' yang selalu diuar-uarkan dalam negara kita ini.

Justeru, hari ini ada berpuluh-puluh lembaga, badan dan makmal sedang membuat kajian biologi. Ada yang bergantung rapat dengan universiti. Ada yang berkait rapat dengan kaji selidik tentera. Ada yang diwujudkan oleh syarikat pembuat ubat.

Malah semua makmal penyelidikan ini kait-mengait antara satu sama lain. Lembaga-lembaga ini semuanya mendapat dana daripada syarikat pembuat ubatan-ubatan dan mendapat kontrak daripada Jabataban Pertahanan Amerika Syarikat.

Semua lembaga dan makmal ini adalah lembaga kapitalis. Tujuan penyelidikan ilmiah mereka untuk membuat keuntungan maksimum. Ilmu pengetahuan mereka bukan digunakan untuk kesejahteraan umat manusia tetapi untuk mencari jalan agar perniagaan mendapat untung besar.

Syarikat ubat-ubatan bernabikan keuntungan. Lagi ramai yang sakit, lagi baik untuk ubat dijual. Kesihatan ialah perniagaan – inilah dasar kaum kapitalis.

Justeru, jangan terperanjat jika saya nyatakan bahawa virus AIDS, HIV, Ebola semuanya lahir dari bilik makmal.

Seperti memerangkap Mat Rempit agar tayar motosikalnya bocor, begitu jugalah kajian biologi di bilik-bilik makmal yang sedang dilakukan oleh kaum kapitalis ini.

Kaum kapitalis multinasional ini ingin memerangkap – bukan dengan menjual tiub. Mereka melepaskan virus-virus ini dengan dua tujuan:

1 – mengurangkan penduduk dunia, dan
2 – menjual ubatan.

Tidak masuk akal? Ia hanya teori konspirasi? Ia pandangan gila Hishamuddin Rais? Sabar dahulu.

Cuba fikirkan pula bagaimana depleted uranium (DU) sedang digunakan dalam perang di Iraq dan Afghanistan. Peluru-peluru baru yang dibuat oleh syarikat persenjataan menggunakan DU dalam peluru yang dapat meledakkan apa sahaja – dari kereta perisai hingga ke tembok-tembok tebal.

DU ini, daripada apa yang diheboh-hebohkan, adalah uranium yang telah mandul kuasanya. Justeru tidak berbahaya kepada manusia. Kenyataan ini bohong!

Kajian demi kajian telah dijalankan yang menunjukkan DU ini masih membawa padah dan malapetaka yang maha hebat kepada umat manusia.

DU akan melahirkan barah. Anak-anak yang baru lahir di Iraq dan Afghanistan – apabila ibu atau ayahnya telah terhidu DU – akan lahir bukan seperti bayi.

Ada yang berkepala besar. Ada yang bermata satu. Ada yang bengkang-bengkok. Bayi-bayi ini gergasi cacat yang dimunculkan oleh teknologi kaum imperial Anglo-Amerika.

Tujuan penggunaan DU ini cukup jelas. Penduduk akan berkurangan. Yang hidup akan terus-menerus memerlukan ubatan – ertinya mereka akan terus membeli ubat.

Ini pandangan karut daripada Hishamuddin Rais? Kerana DU juga terkena kepada tentera mereka juga. Betul.

Memang betul ada beribu-ribu tentera British dan soldadu Amerika yang telah mengambil bahagian dalam perang Desert Storm dan sedang menghadapi apa yang dipanggil Gulf Syndrom.

Ia adalah penyakit baru - pengidapnya akan mati perlahan-lahan. Pada akhir 1980-an, para veteran Desert Storm di United Kingdom menuntut agar Golf Syndrom ditakrif sebagai penyakit.

Permintaan ini telah ditolak oleh kerajaan. Kerajaan menafikan wujudnya penyakit ini.

Para veteran – satu demi satu mati. Anak-anak mereka yang baru lahir ramai yang cacat sama seperti yang terjadi di Iraq dan Afghanistan.

Jangan hairan, kaum kapitalis memang tidak berhati perut. Apa yang penting, keuntungan besar. Dan ini juga selari dengan dasar yang telah dibincangkan di Iron Mountains.

Ia juga dasar yang sedang dijalankan mengikut Memo No: 200 yang disarankan oleh Kessinger.

Umat manusia perlu dikurangkan dalam dunia ini agar mereka yang kaya terjamin kesempurnaan hidup mereka - samalah seperti mengawal penduduk Kampung Kerinchi daripada berpindah ke Country Height atau menggodam setinggan di Kampung Berembang atau Buah Pala agar mereka tidak berani membuat rumah di Bukit Tunku.

Juga, hampir kesemua soldadu yang berperang itu adalah anak-anak kelas bawahan. Mereka ini, seperti kata Kessinger, sampah yang akan membawa masalah.

Soldadu Amerika hampir 80 peratus berkulit hitam dan Latino. Menghantar mereka ke medan perang cara terbaik untuk mengurangkan jumlah mereka.

Anak-anak orang kaya tidak akan masuk menjadi tentera. Malah George W Bush sendiri telah mengelak daripada pergi menyertai Perang Vietnam.

Apabila saya membaca, mengkaji dan meneliti dokumen yang "dibebaskan" atau yang telah dibocorkan, maka ternyata virus terbaru A (H1N1) ini juga telah menetas dari bilik makmal.

Dasar pengurangan umat manusia di bumi ini sedang berjalan dengan baik. H1N1 ini adalah sebahagian dari strategi itu.

Jika kurang yakin tentang apa yang saya cuba nyatakan di sini – atau menganggap ia hanya teori konspirasi – sila cari dan baca.

Ada berjuta-juta bahan kajian ilmiah dan tulisan-tulisan para penyelidik yang menimbulkan isu ini. Semua ini amat senang untuk ditemui dalam internet.

Pada ketika ini, tela diheboh-hebohkan tentang satu vaksin yang akan muncul untuk melawan H1N1. Ia juga pengiklanan besar dari kaum kapitalis.

Untuk sementara waktu kita diberitahu bahawa vaksin ini masih dalam kajian.

Bayangkan, mula-mulanya kita ditakut-takutkan. Kemudian kita diberitahu jangan takut, ada jalan selamat. Tetapi jalan selamat ini wajib dibayar. Cukup senang untuk memerangkap.

Sama seperti menabur paku di jalan raya untuk membocorkan tayar motosikal Mat Rempit. Beginilah sifat kapitalis. Beginilah cara kaum kapitalis membuat untung.

Dalam sistem ekonomi sosialis - ubatan adalah untuk kesihatan, bukan untuk keuntungan. Dalam sistem ekonomi sosialis, hospital milik rakyat, bukan untuk diswastakan.

Dalam ekonomi sosialis, perubatan untuk semua dan bukan untuk yang kaya.

Dalam sistem masyarakat sosialis, umat manusia penjana tamadun, bukan sampah yang perlu dihapuskan. Fikrah manusia digunakan untuk kebaikan, bukan untuk keuntungan.

--------------------------------------------------------------------

Ulasan Penerangan: Andai benar apa yang dikata, maka tunggulah wahai kapitalis. Anda merancang, ALLAH SWT juga merancang, tetapi tipu daya ALLAH SWT terhadap orang yang merancang penganiayaan tipuan jahat adalah Maha Hebat. Kapitalis, Nasionalis, Komunis, Sosialis, Hedonis dan lain-lain akan kalah di tangan ALLAH!

Penduduk Bengoh Dapat Rumah Mesra Rakyat

Penduduk terjejas projek Empangan Bengoh diberi 205 unit rumah

KUCHING: Kementerian Perumahan memperuntukkan sebanyak 205 unit Rumah Mesra Rakyat (RMR) untuk skim penempatan semula penduduk yang terjejas dengan projek Empangan Bengoh, Jalan Puncak Borneo di sini.

Menterinya Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg berkata RMR itu dibina oleh Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) di bawah program Pusat Pertumbuhan Desa (RGC) Bengoh.

Katanya, selain RMR, kawasan terbabit juga bakal dimajukan dengan pelbagai pembangunan infrastruktur bagi kemudahan penduduk.

Beliau berkata seramai 394 keluarga dari empat kampung iaitu Kampung Semban, Rejoi, Pain Bajong dan Taba Sait terjejas berikutan pembinaan projek Empangan Bengoh.

Abang Johari memberitahu, RMR yang diberikan kepada penduduk berkenaan adalah berharga RM88,000 seunit.

“Empangan Bengoh memberi manfaat besar kepada penduduk negeri ini terutama di bahagian Kuching dengan menyediakan bekalan air yang mencukupi.

“Justeru, penduduk yang terjejas telah disediakan kemudahan-kemudahan asas termasuk rumah untuk keselesaan mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas menyaksikan perjanjian persefahaman antara Lembaga Amanah Kebajikan Muslimin Kampung Patingan (LAKMKP) dan Kelab Sukan Komuniti (KSK) Satok di sini semalam.

Turut hadir Pengerusi LAKMKP Dato Sri Safri Awang Zaidel, Timbalan Pengerusi LAKMKP Mohd Amin Hassan dan Pengerusi KSK Satok Irwan Zulkarnaen Hasbi.

Sementara itu, Abang Johari telah melawat tapak pembinaan Empangan Bengoh yang bernilai RM310 juta pagi semalam.

Beliau turut mendengar taklimat mengenai pelaksanaan projek itu daripada Pengurus Pembangunan Perniagaan Naim Cendera Sdn Bhd Janang Sawing.

Dalam pada itu, projek Empangan Bengoh telah bermula tahun lalu dan dikendalikan oleh Naim Cendera Sdn Bhd meliputi kawasan seluas 49 meter dengan ketinggian 63.2 meter dan panjangnya kira-kira 267 meter. Projek itu dijangka siap pada Jun tahun depan.

Perokok Antara Penyebab Kebakaran


Sikap perokok yang sesuka hati membuang puntung rokok di kawasan tanah lapang antara punca kebakaran

KUCHING: Sikap perokok yang sesuka hati membuang puntung rokok yang masih menyala di kawasan tanah lapang menerima teguran daripada Pengerusi Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC) Datuk Talib Zulpilip yang menyatakan ia antara punca kebakaran.

“Dalam keadaan persekitaran yang kering sekarang, saya melihat masih ramai perokok yang sesuka hati membuang puntung rokok di merata-rata tempat khususnya di kawasan kering.

“Ini akan menyebabkan berlakunya kebakaran di sesuatu ka-wasan dan saya pasti kebanyakan kebakaran yang berlaku kini ada-lah berpunca daripada tindakan sedemikian,” katanya ketika ditemui selepas merasmikan Kursus Ternakan Ayam Pedaging Komersial di sini semalam.

Kesan daripada tindakan itu katanya telah menyebabkan keadaan jerebu yang semakin serius di negeri ini.

Dalam pada itu, beliau turut menyeru pekebun-pekebun kecil agar menghentikan segera aktiviti pembakaran di kawa-san masing-masing.

“Kita harus bekerjasama dalam menjaga kebersihan persekitaran tanpa mementingkan diri sendiri,” katanya.

Beliau berkata tindakan pihak yang tidak bertanggungjawab itu bukan sahaja menyusahkan kerajaan yang bertungkus-lumus mengawal keadaan ber- jerebu kini, tetapi juga menye-babkan tahap kesihatan orang ramai terjejas.

“Orang ramai tidak boleh menuding jari kepada kerajaan dan pihak berkuasa lain terhadap fenomena jerebu ini yang semakin serius, tetapi harus menya-lahkan pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab yang menyebabkan pembakaran berlaku.

“Tindakan pihak tidak bertanggungjawab ini bukan sahaja menyusahkan orang lain, tetapi juga menyebabkan ba-nyak kerugian kepada kerajaan amnya,” ujarnya.

Justeru, beliau berharap orang ramai agar memberikan kerjasama dalam menangani masalah jerebu kini.

Sebuah Agensi Khusus Untuk Urus Air Di Sarawak

dipetik dari Borneo Post Online

Ia ditubuh untuk memastikan pembangunan dan pengurusan sumber air dilindungi secara menyeluruh

KUCHING: Kerajaan bercadang menubuhkan sebuah agensi atau jabatan khusus bagi memastikan pembangunan dan pengurusan sumber air negeri ini dipulihara dan dilindungi secara menyeluruh.

Menteri Muda Alam Sekitar Dr Abang Abdul Rauf Abang Zen berkata keperluan penubuhan badan berkenaan wujud disebabkan ketika ini tiada pihak yang dipertanggungjawabkan dengan fungsi menyeluruh dalam aspek pembangunan serta pengurusan sumber air.

Bagaimanapun menurut beliau, sebenarnya sudah wujud undang-undang serta peraturan-peraturan yang memadai untuk membangun serta melindungi sumber air di Sarawak.

“Begitu juga terdapat beberapa agensi dan jabatan yang bertanggungjawab ke atas perkara berkenaan seperti Jabatan Pengairan dan Saliran, Jabatan Tanah dan Survei, Jabatan Kerja Raya dan Lembaga Sumber Asli dan Alam Sekitar (NREB).

“Tetapi ada pihak (jabatan atau agensi) yang bertanggungjawab bagi persekitaran fizikal, manakala ada agensi lain yang bertanggung-jawab bagi pengurusan sumber, ada agensi yang mempunyai kepakaran teknikal tetapi tiada kuasa perundangan atau penguatkuasaan dan sebaliknya.

“Manakala ada agensi yang tidak ada pembiayaan mencukupi, selain kekurangan kepakaran dan tenaga kerja,” katanya ketika merasmikan bengkel Pengurusan Lembah Sungai Bersepadu (IRBM) di sini semalam.

Teks ucapan beliau dibaca oleh Setiausaha Tetap Kementerian Alam Sekitar dan Kesihatan Awam Ganie Ugay.

Namun demikian Dr Rauf berkata sumber air di negeri ini semakin merosot dari segi kualiti dan kuantitinya.

Sehubungan itu beliau memberitahu, beberapa kajian telah dijalankan bagi mengukur kepenti-ngan dan komitmen dalam melin-dungi serta memulihara sungai yang menjadi sumber bekalan air utama negeri ini.

“Ketika ini, kita (Sarawak) amat bertuah kerana mempunyai rang-kaian sungai besar yang menyusuri seluruh negeri.

“Malangnya, aktiviti manusia se-perti pembukaan hutan, pembalakan dan pertanian telah menjejaskan sumber air itu,” ujarnya.

Dalam pada itu, Dr Rauf memberitahu beberapa kajian telah dijalankan bagi mencari pendekatan sesuai dalam aspek pembangunan dan pengurusan air di Sarawak.

Beliau memberitahu, Unit Perancang Negeri (SPU) telah membuat kajian mengenai Pelan Induk Pengurusan Sumber Air Bersepadu Sarawak yang dijangka siap tahun ini.

Katanya, kajian itu penting untuk merangka Pelan Induk Bagi Pengurusan dan Pembangunan Bersepadu Sumber Air di Sarawak selain menyediakan Pelan Pelaksanaan Berperingkat dan Pelan Tindakan Untuk Negeri.

“Kajian tersebut menunjukkan usaha kerajaan negeri untuk mengkaji secara serius berhubung pengurusan sumber air kita.

“Sekarang adalah waktu yang se-suai bagi kita untuk mengambil langkah berani ke arah merealisasikan IRBM,” katanya.

Hadir sama dalam majlis ber-kenaan ialah Kontroler NREB Dr Penguang Manggil.

Peruncit Naikkan Harga Telur

dipetik dari Borneo Post Online

KUCHING: Tinjauan Utusan Borneo di beberapa kedai runcit di bandar raya ini mendapati peruncit terpaksa menaikkan harga telur kerana mendapat harga tinggi daripada pengedar.

Seorang peruncit yang enggan namanya disiarkan menyatakan bahawa sejak kebelakangan ini harga telur naik termasuk di kedainya.

“Malah bulan Julai lepas sudah dua kali harga telur naik dan kita juga terpaksa menaikkan harga kerana mendapat harga tinggi daripada pembekal,” katanya.

Ditanya mengenai kemungkinan kenaikan harga berpunca daripada dominasi sebuah syarikat pengedar, peruncit memberitahu beliau tidak begitu pasti mengenai perkara itu.

“Bukan itu sahaja, lapaoran dalam surat khabar juga banyak menyatakan bahawa harga telur naik tetapi kita tidak tahu kenapa ini berlaku, walaupun ada segelintir pihak menyatakan ia berpunca daripada dominasi,” jelasnya.

Menurutnya peruncit berkenaan, kini dia menjual dengan harga RM10.40 bagi satu set telur gred A dan RM9.30 bagi gred B berbeza dengan sebelumnya.

Seorang lagi peruncit menyatakan bahawa harga telur memang naik sekarang.

“Dahulu kita jual telur gred A RM9 lebih satu set dan gred B RM8 lebih namun sekarang ia sudah naik kepada gred A RM10.40 dan gred B RM9.30 masing-masing satu set,” katanya yang hanya menjual dua jenis telur sahaja iaitu gred A dan B.

Menjelaskan punca kenaikan harga telur, dia memberitahu ia mungkin disebabkan beberapa faktor atau kos.

Menurutnya dalam aktiviti menjual telur ia mungkin melibatkan pekerja bagi memilih jenis telur yang sesuai untuk dijual dan ini memerlukan kos untuk membayar pekerja.

“Kita memang ada dengar ia mungkin disebabkan dominasi, namun jika ia benar berlaku maka pihak bertanggungjawab perlu menjalankan siasatan mengenainya,” katanya.

Seorang penyelia sebuah pasar raya yang enggan namanya disiarkan juga mempunyai pendapat seperti peruncit-peruncit berkenaan.

Katanya mereka juga terpaksa menaikkan harga kerana mendapat harga tinggi daripada pembekal atau pengedar.

“Kita menjual telur gred A satu set RM10.50 dan gred B RM9.40 bagi satu set dan begitu juga dengan gred C dan D yang naik berbanding sebelumnya,” jelas beliau.

Katanya kenaikan harga telur berlaku sejak kebelakangan ini dan dia tidak berapa pasti mengenai puncanya.

“Kita hanya mengenakan harga tinggi apabila pihak pembekal atau pengedar mengenakan harga tinggi kepada kita dan kalau tidak kita mungkin mengalami kerugian,” katanya.

----------------------------------------------------------

Ulasan Penerangan: Mungkinkah ini tanda-tanda kelemahan sistem kapitalisme yang menjadi anutan samada secara di bawah sedar ataupun tidak, di mana kemungkinan wang ringgit hanya banyak berlegar di sekitar poket-poket 'orang-orang atas'? Fikir-fikirkan...

Kelantan Sambut Ramadhan Dengan Solat Hajat H1N1

dipetik dari HarakahDaily.Net

KOTA BHARU, 12 Ogos: Kerajaan negeri Kelantan akan menyambut Ramadhan tahun ini dengan solat hajat beramai-ramai untuk menghindari wabak H1N1.

Solat hajat akan diadakan pada 1 Ramadan bermula pukul 4.00 pagi, iaitu sebelum sahur hari pertama puasa bagi menangani kes selesema H1N1 yang kini menggerunkan rakyat di seluruh negara.

Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, berkata majlis berkenaan akan diadakan di Padang Perdana sebelum sahur iaitu hari Sabtu sebagai permulaan menyambut kedatangan Ramadan.

H1N1 kini menjadi pendemik kepada negara apabila kira-kira 40 orang sudah mati akibat penyakit yang cepat merebak ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah menasihatkan agar majlis keramaian di tempat terbuka ditangguhkan buat masa ini.

Kerajaan negeri Selangor telah menangguhkan banyak programnya termasuk pelancaran Jelajah Ilmuwan yang bakal dirasmikan Menteri Besarnya 15 Ogos ini.

PAS pula melalui Naib Presidennya, Datuk Mahfuz Omar telah mencadangkan agar diadakan sidang khas Parlimen mengenainya.

Anggota Parlimen Pendang yang dilantik sebagai 'menteri kesihatan' dalam kabinet bayangan Pakatan Rakyat, Dr Mohd Hayati Othman pula mencadangkan diadakan solat hajat besar-besaran seluruh di samping pembekalan ubat selsema yang banyak dan murah oleh kerajaan.

"Penyakit selesema ni kalau kita baca melalui surat khabar, ianya akan menjangkiti sesiapa sahaja tanpa mengira batasan darjat keturunan, bangsa dan agama, bahkan istana pun dia (selesema babi) landa," kata Nik Aziz.

Selain berikhtiar untuk menghindarkan diri dari wabak tersebut dengan menjaga kebersihan atau seumpamanya, hanya pada Allah tempat sebenar-benarnya untuk memohon pertolongan dengan menunaikan solat hajat atau berdoa, katanya.

Doa untuk mangsa H1N1

Dalam masa yang sama beliau turut mendoakan kesejahteraan Tengku Puan Pahang, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Sultan Iskandar serta lima orang anakanda baginda yang kini sedang dirawat akibat dijangkiti Infulenza A (H1N1) itu cepat sembuh.

"Kita berharap semua rakyat Kelantan juga turut mendoakan kesihatan banginda dan anakanda-anakanda baginda agar cepat sembuh dan pulih sedia kala,"ujarnya lagi.

Ketika ditanya adakah kerajaan negeri bercadang untuk meminta kakitangannya memakai �topeng keselamatan� bagi mencegah penyakit itu beliau berkata sekiranya pegawai kesihatan menasihati ianya perlu berbuat demikian, kerajaan negeri akan mengikutinya.

Beliau bagaimanapun mengingatkan rakyat seluruhnya supaya sentiasa berdoa pada Allah agar dijauhkan dari penyakit itu selain berusaha cara lain.

"Yalah nak cegah dengan cara lain tu buat la, tetapi doa pada Allah itu amat penting kerana penyakit berkenaan sebenarnya bala Allah terhadap semua manusia ekoran perlakuan mereka yang menyimpang dari kehendakNya,"ujarnya lagi.

-------------------------------------------------------------

Ulasan Penerangan: Diharap dengan ketibaan Ramadhan dan signal-signal keberkatan yang kuat daripada ALLAH SWT, doa-doa kita semua mustajab dan diperkenankan oleh ALLAH SWT, moga-moga diselamatkan daripada segala bala' bencana.

Lelaki Maut Dipercayai Ditembak

dipetik daripada Borneo Post Online

BINTULU: Seorang lelaki berusia 37 tahun di Skim Penempatan Sungai Asap daerah Belaga terbunuh dipercayai ditembak mati dalam kejadian jam 9.00 malam Ahad lalu.

Kejadian itu berlaku di Uma Lubok Kulit ketika mangsa dikatakan sedang balik ke rumahnya selepas sesi minum minuman keras bersama rakan-rakannya di kawasan itu.

Setibanya mangsa yang dalam keadaan hampir mabuk di rumahnya, seorang suspek telah mengambil senapang patah lalu mengacu ke arah kepalanya dan tanpa amaran terus menembak mangsa.

Mangsa dikatakan mati serta-merta di tempat kejadian aki-bat tembakan di kepala.

Penduduk sekitar yang mendengar tembakan itu terus memaklumkan kejadian itu kepada polis Belaga dan pihak polis yang diketuai Ketua Polis Daerah Belaga bergegas ke tempat kejadian.

Polis Belaga difahamkan tiba di tempat kejadian pada jam 2.30 pagi semalam untuk menyiasat kes berkenaan.

Mayat mangsa dihantar ke Bintulu dan tiba di bilik mayat Hospital Bintulu kira-kira jam 7.00 pagi semalam untuk bedah siasat.

Sambil enggan mendedahkan nama mangsa tersebut, Ketua Polis Daerah Belaga DSP Bakar Sebau semasa dihubungi mengesahkan kejadian itu dan mengklasifikasikan kes tersebut sebagai bunuh.

Katanya, mangsa adalah seorang lelaki berbangsa Kenyah dari Uma Lubok Kulit dan pihaknya telah mengenal pasti dua suspek yang terlibat dalam kes tersebut namun punca dan motif kejadian masih dalam siasatan lanjut.

Beliau berkata, polis Belaga turut meminta bantuan polis Bintulu untuk membantu siasatan kes tersebut.

Difahamkan tempat kejadian itu terletak 100 kilometer dari Bintulu manakala perjalanan melalui jalan balak dari daerah Belaga ke kawa- san penempatan itu memakan masa tiga jam.

Kebakaran Hutan: Lebih 1,000 Ekar Terbakar

(dipetik dari Borneo Post Online)

Oleh Saibi Gi

Bahagian Sibu catat kebakaran hutan dan belukar paling luas semalam sekali gus menyumbang kepada indeks pencemaran tertinggi di S’wak

KUCHING: Bahagian Sibu semalam mencatatkan jumlah kebakaran belukar dan hutan paling luas di negeri ini.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat, Ahmad Shahabuddin berkata keluasan kebakaran belukar dan hutan yang berlaku di wilayah tengah itu untuk semalam sahaja mencecah kepada 1,261 ekar, yang membabitkan 22 kawa-san.

Kawasan paling luas terbakar katanya ialah di salah satu ladang kelapa sawit di Bintangor, membabitkan keluasan 1,200 ekar.

“Untuk hari ini sahaja (semalam) kita terbabit dalam memadamkan kebakaran di 14 kawasan di bahagian Sibu,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Di bahagian Kuching yang turut merangkumi bahagian Samarahan dan Sri Aman beliau berkata keluasan kebakaran semalam sahaja ialah 174 ekar dengan kebakaran berlaku di 14 tempat.

Kawasan terluas menurut beliau ialah di Bakong, Kilo-meter 18, Jalan Serian-Sri Aman.

Kebakaran di situ membabitkan keluasan 80 ekar.

Anggota Bomba dan Penyelamat di sini semalam terbabit dalam operasi memadamkan kebakaran belukar di Kota Samarahan, Matang, Batu Kawah dan Samariang.

Untuk bahagian utara, Miri dan Limbang, beliau berkata kawasan yang paling luas terbakar ialah di tepi jalan berhampiran Jambatan Asean.

Manakala di bahagian Bintulu beliau berkata tidak banyak menerima panggilan kebakaran.

Bagaimanapun untuk dua kawasan terbabit beliau tidak menyatakan keluasan ke-bakaran.

Mengenai bilangan anggota bomba, beliau berkata anggota seramai 1,070 orang di seluruh negeri adalah mencukupi.

Daripada jumlah itu, seramai 420 orang dikhususkan untuk kerja-kerja memadam kebakaran hutan dan belukar.

“Operasi harian seperti memadam kebakaran rumah (jika ada) kita jamin tidak akan terjejas kerana kita sekarang menggunakan jadual kerja berpandukan syif 24 jam berbanding 12 jam pada waktu biasa,” katanya.

Mengenai dakwaan keba-nyakan kebakaran hutan dan belukar berpunca daripada aktiviti pembakaran tidak terkawal oleh syarikat-syarikat perladangan, beliau berkata itu adalah di luar tanggungjawab Jabatan Bomba dan Penyelamat.

“Itu anda kena tanya Lembaga Sumber Asli dan Alam Sekitar (NREB) dan Jabatan Alam Sekitar (JAS), mereka yang berkuasa untuk mengambil tindakan terhadap pesalah alam sekitar,” katanya.

Pembakaran ketika musim kemarau merupakan punca jerebu yang hampir saban tahun menjejaskan kualiti udara di Sarawak.

Bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) dari laman web JAS di beberapa kawasan setakat jam 11 pagi semalam menunjukkan Sibu menca-tatkan bacaan tidak sihat iaitu 187 dan terus merekodkan bacaan tertinggi di Sarawak pada semalam.

Samarahan yang mempu-nyai bacaan 155 dan Sarikei 136 turut berada dalam kategori tidak sihat.

ISU ARAK : KENAPA TIDAK DESAK TUKAR AKTA??

dipetik daripada blog http://g-82.blogspot.com/

Merujuk kepada isu pengawasan arak di Selangor, dilihat ada beberapa perkara yang dilihat menjadi kerumitan. Iaitu, (1) undang-undang/akta, (2) sentimen orang Islam.

Dalam isu ”arahan” yang didakwa ”nasihat” oleh Ronnie Liu, beliau menyatakan, dalam undang-undang pengawasan arak, dibenarkan penjualannya yang mempunyai kadar alkohol sebagai 8.8 % di kedai-kedai serbaneka, didapati ia disandarkan kepada akta pengawasan arak yang telah digezetkan sejak 1976. ia diguna pakai di seluruh negeri dalam Malaysia. Dimaklumkan bahawa undang-undang ini telah diguna pakai semenjak era british lagi, Cuma digezetkan di zaman UMNO/BN memerintah. (UMNO memang dasar anak didik british)

Lantaran itulah, apabila seorang Ahli Majlis mendesak agar pengarah perlesenan, Haji Rosli bin bakar agar beliau mengeluarkan arahan kepada penguatkuasaan MBSA merampas bir, ternyata tindakan itu adalah bercanggah dengan akta yang telah digezetkan oleh UMNO sejak 1976 itu.

Justeru, tidak hairanlah apabila Ronnie Liu yang kononnya ”menasihati” MBSA, bahawa pihak MBSA terus mengaku bahawa mereka tersilap dari sudut undang-undang, lalu menghantar balik Bir itu ke kedai yang dimaksudkan.

Jika difahami elok-elok dari kejadian ini, punca polimik ini bukanlah bermula dari sentimen orang islam, tetapi ia adalah melibatkan kepada undang-undang. Apabila undang-undang british ini ditaati, disitulah lahirnya polimik yang diselarikan dengan sentimen orang islam.

Padaku, jalan penyelesaian bagi isu ini adalah, PAS diperingkat negeri dan Pusat, hendaklah diadakan desakan penggubalan undang-undang arak ini di peringkat parlimen dan DUN. Jika tidak, golongan yang tidak berpuas hati dengan isu ini akan terus berpanjangan. Malah, tidak hairanlah jika selepas ini akan kedengaran berita saman-menyaman terhadap golongan Islam yang melarang penjualan arak di kedai-kedai serbaneka itu.

Yang lebih menyedihkan lagi, dibimbangi dalam saman-menyaman itu, pihak yang bencikan arak dikira bersalah berdasarkan peruntukan undang-undang yang digezetkan oleh UMNO itu.

Mungkin kita kena belajar juga dari Kelantan, bagaimana pengawasan arak ini berlaku, waimma undang-undang arak yang diciptakan oleh British yang dijadikan sebagai rasmi oleh UMNO ini berjalan di seluruh Malaysia.

Sekian
Wallahu ’Alam

Al-Bakistani

Krisis 'Hilang Beras Dan Gula"

dipetik dari lamputih.blogspot.com

Setiap kali tiba hari besar orang Melayu (baca: Islam); Ramadan dan Syawal – macam-macam barangan pengguna yang hilang. Tepung gandum, gula, minyak masak dan segala barangan keperluan dapur pun ghaib dari pasaran. Peminat cekodok pun mengeluh panjang. Yang pendek nafas peruncit – pening nak menjawab bila kena tuduh sorok bekalan.

Maka berduyun-duyunlah pengguna yang kebanyakannya bermuka Melayu mencari gula. Wartawan TV pulak berduyun-duyunlah temuramah dan buat kecoh untuk menambah panik dan menambah laku gula di pasaran. Tak nak pula depa berduyun-duyun pergi temuramah tokey-tokey besar gula. Tanya; kenapa hari raya Melayu baru nak naik harga barang?

Kemudian ditemuramahnya pula Persatuan Pengguna. Sekadar bagi nasihat bolehlah. Kemudian temuramah Menteri Pengguna. Ini lagi tenat. Bukan pandai bagi alasan. Reka alasan bukan-bukan bolehlah. Balik-balik salahkan orang seludup gula. Bukan tiap-tiap hari orang seludup gula. Tak kan lah bila tiba bulan puasa, orang sibuk seludup gula ke Thailand, Singapore dan Indonesia? Thailand ada pasar Ramadan ke?

Lepas tu bagi pula alasan sebab gula kita murah kerana bagi subsidi. Itu tak ada kerja lainlah selain nak menghapuskan subsidi. Kalau hapus subsidi, kerajaan dapat 'menyelamatkan' banyak wang rakyat untuk membangunkan ekonomi negara secara lebih efektif. 'Selamat' macamana tak tahu. Itu kan wang rakyat? Nak buat projek, bukan dapat ke semua rakyat. Macam konon nak naik taraf jalanraya dekat KL dulu, tapi jem juga. Mak aku, dah dekat 10 tahun tak jejak jalan KL, tapi cukai dia bayar juga.

Inilah benda-benda berulang-ulang yang kita lihat setiap tahun. Kita sedar. Tapi kita tidak berminat pun untuk cuba berbuat sesuatu. Kita cuma diam dan mengeluh sahaja dengan kesempatan yang diambil orang. Akhirnya kitalah juga yang ditindas.

Berbalik kepada soalan utama tadi: mengapa hanya apabila Raya Melayu Islam? Sebabnya: orang Melayu Islam ramai. Kalau naikkan masa raya bukan Islam, diorang bukan ada pasar Ramadan pun. Lagi pun, pengeluar/pengilang itu kebanyakannya bukan Islam. Diorang mesti nak tolong sesama diorang. Sedikit sebanyak sentiment itu ada juga terselit. Bukan macam orang Islam, nak cakap arak ni 'boleh jual' atau 'tak boleh jual' pun bergaduh sesama sendiri dalam TV.

Jadi hari ini, menyedari betapa pentingnya gula; marilah kita membuka kilang gula. Ala, tak kan banyak sangat modal. 'Kan tanah Malaysia ni luas lagi. Katakanlah; orang Islam (baca: Melayu) ada 16 juta. Kalau kita kongsi RM10 seorang, sudah ada RM160 juta. Itu kalau kongsi RM10. Kalau RM100? Tak kan tak boleh buka ladang dan kilang gula macam Robert Kwok itu? Boleh juga kita beri kerja kepada semua rakyat Malaysia ini.

Tak adalah macam sekarang, nak kerja sedap-sedap sikit, mesti terer cakap Mandrain (setakat bahasa PPSMI tu, mintak kerja dengan mahathir je boleh la).
Lagi pun kepada siapa lagi kita nak harapkan? Cuma kita-kita sendiri yang boleh menjaga sesama kita. Nak harapkan pemodal yang memang kapitalis, memang terbukti tak boleh. Nak harapkan Menteri Pengguna, kerjanya nak menghapuskan subsidi saja dan menolong golongan pemodal sahaja? Ajak buat ladang, kilang dan kedai rakyat tak berani – takut pemodal marah – modal dia air liur saja! Kalau ada kilang gula, tepung, susu, minyak masak, beras dan segala keperluan, silap-silap tak payah mengundi pun tak apa. Ye la, YB nak hulur bantuan segera, beli beras cap naga kat kilang kita. Tak ke kena ludah? Tak ada YB pun tak apa!
Tetapi macam biasalah. Orang kita ni memang payah. Jangan kata nak jadi pengeluar tepung, susu, gula dan minyak masak, nak buka kilang pasir – sedut pasir tepi sungai itu pun bukan main susah. Banyak gila nabi nak kena sembah dulu. Main bedal pacak pam, tak sampai sejam kena tangkap – ada yang report. Kalau orang lain tak apa! Lagi pun boleh ke kita yang berjuta-juta ni nak kumpul RM10 seorang untuk buka ladang gula?

Hik! Hik! Hik!


P/S: Tulisan ini bukanlah untuk membangkit rasa benci terhadap kaum-kaum yang lain. Kapitalisme tak ada kena mengena dengan bangsa. Dan Islam tak semestinya milik Melayu. Kebaikan dan keburukan ada pada semua bangsa kerana manusia dibentuk oleh tradisi yang mengarah ke situ. Jadi buanglah tradisi-tradisi yang buruk dulu, barulah boleh nak cakap pasal 1Malaysia ke, atau Malaysian Malaysia ke.

------------------------------------------------------

Ulasan Penerangan: Tulisan ini dicopy paste, sebagai iktibar dan renungan untuk semua.

iklan

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 . |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.