USTAZ IBRAHIM ZAKARIA, PENGETUA MTD DAR AL-ABRAR, BEKAS CALON PAS LENGGONG & AJK DEWAN ULAMA PAS PERAK DITAHAN POLIS MESIR

nota 1 : website (Dewan Ulamak Pas Perak)
Al Fadhil Ust Ibrahim Zakaria (Nama sebenar Muhammad Zulkifli Muhammad Zakaria) bekas calon PAS Lenggong 2008 dan AJK Dewan Ulama PAS Perak telah ditahan oleh pihak keselamatan Mesir. Beliau ditahan di Lapangan Terbang Cairo selepas mendaftar masuk untuk pulang ke Kuala Lumpur. Beliau berada di Mesir selama dua bulan untuk mengikuti ujian kelayakan master di Universiti Zamalik, Cairo. Ketika ditahan beliau bersama dengan isteri dan anaknya, walau bagaimanapun isteri dan anaknya dilepaskan pulang ke tanah air, beliau pula dikenakan tahanan lokap yang tidak diketahui di mana tempatnya. Sehingga sekarang, tidak ada siapa yang tahu punca-punca penangkapan. Sebanyak 2 kali kami berhubung sepanjang tempoh singkat beliau di sini. Pertama kali aku menghubungi beliau ketika mana dimaklumkan oleh seorang sahabat mengenai beliau yang sudah berada di Kaherah. Kali kedua beliau menghubungiku dari Rumah Perak dan kedua-dua masa tersebut aku berada di dalam kelas menyebabkan pertemuan tidak dapat dibuat.Dengan Kesibukan melayan Pak Tok Khir yang bertamu di sini bersama anak-anaknya menyebabkan kami gagal bertemu sehinggalah beliau terpaksa pulang ke tanahair.

Alangkah malangnya Umat Islam hari ini di mana pemimpin-pemimpin negara Islam hanya hebat menunjuk belangnya bila berhadapan dengan rakyat bawahan. tetapi menikus apabila bertemu dengan pemimpin Israel dan barat. Mesir tidak sangat menghairankan kerana mereka negara Arab dan tiada apa yang boleh diharapkan oleh Islam dari negara-negara Arab. Apatah lagi mereka tidak mungkin mengenali siapa Ustaz Ibrahim dan apa bahayanya beliau kepada mereka.

Masalahnya adalah pemimipin negara kita yang memberikan nama rakyatnya kepada pihak antarabangsa. Kerana menuntut di Pakistan beliau menjadi mangsa ISA. Namun wajarkah kezaliman ini berterusan sehinggakan urusan menyambung pelajaran juga dikaitkan dengan "keganasan" yang menjadi alasan kepada barat untuk menangkap para pejuang. Malunya kita mengaku sebagai pemimpin negara Islam sedangkan kita menzalimi rakyat sendiri, berbanding dengan khalifah terdahulu yang sentiasa melindungi rakyatnya daripada penganiayaan negara asing.

Nota 2 : website (Misbahul Munir)Al Fadhil Ust Ibrahim Zakaria (Nama sebenar Muhammad Zulkifli Muhammad Zakaria) bekas calon PAS Lenggong 2008 dan AJK Dewan Ulama PAS Perak telah ditahan oleh pihak keselamatan Mesir. Beliau ditahan di Lapangan Terbang Cairo selepas mendaftar masuk untuk pulang ke Kuala Lumpur.Menurut sumber yang menghubungi saya, beliau berada di Mesir selama dua bulan untuk mengikuti ujian kelayakan master di Universiti Zamalik, Cairo. Ketika ditahan beliau bersama dengan isteri dan anaknya, walau bagaimanapun isteri dan anaknya dilepaskan pulang ke tanah air, beliau pula dikenakan tahanan lokap yang tidak diketahui di mana tempatnya. Sehingga sekarang, tidak ada siapa yang tahu punca-punca penangkapan.PAS Negeri Perak dan PAS Pusat sedang berusaha mendapatkan maklumat lanjut penangkapan ini dan berusaha menghubungi pihak kedutaan Malaysia di Mesir dengan kerjasasama Wismaputra bagi membebaskan Ust Ibrahim.Seluruh ahli PAS diseru solat Hajat supaya Ust Ibrahim dalam keadaan selamat dan segera dibebaskan, kita yakin beliau tidak melakukan sebarang kesalahan jenayah yang menyebabkan beliau ditahan oleh Polis Mesir...

Tiada ulasan:

iklan

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 . |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.