Tragedi Gunung Merapi: Pelajar Malaysia Dibawa Pulang Guna Pesawat TUDM

 

2 pesawat TUDM ke Solo bawa pulang rakyat Malaysia

Gambar: Para pelajar Malaysia menunggu giliran untuk diterbangkan pulang ke tanah air disebabkan letusan Gunung Merapi paling dahsyat pada awal pagi Jumaat lalu. Mereka dijadualkan menaiki pesawat C-130 Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dari Lapangan Terbang AdiSoemarmo, Solo, di sini Ahad.

KUALA LUMPUR: Dua pesawat C-130 Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) berlepas ke Yogyakarta, Solo, Indonesia dari Pangkalan TUDM Subang dekat sini, hari ini, bagi membawa pulang 664 rakyat Malaysia yang terkandas di provinsi republik itu berikutan kejadian letusan Gunung Merapi.

Pengarah Malaysian Jabatan Pelajaran di Indonesia, Datuk Dr Junaidy Abu Bakar, berkata pesawat berkenaan sepatutnya berlepas ke Solo semalam, namun disebabkan keadaan cuaca yang tidak menentu serta tidak mendapat kebenaran dari Lapangan Terbang Solo, ia ditangguhkan ke hari ini.

Bagi misi hari ini, hanya 240 orang akan dibawa pulang dan dijangka tiba di Pangkalan TUDM Subang kira-kira 5 petang memandangkan setiap pesawat C-130 itu hanya dapat memuatkan seramai 120 orang dalam satu-satu masa.

"Selebihnya akan dibawa pulang esok," katanya ketika ditemui di Pangkalan TUDM Subang sebelum berlepas dengan pesawat itu hari ini.

Junaidi turut meminta ibu bapa pelajar terbabit yang terbabit supaya tidak terlalu risau kerana keadaan anak mereka selamat.

"Di sana kita telah menempatkan anak mereka di hotel dan asrama jadi anak mereka berada dalam keadaan selamat, jadi ia berbeza dengan keadaan kita ketika di Padang dahulu," katanya. - BERNAMA

Tiada ulasan:

iklan

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 . |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.