Panas: Krisis Kepimpinan Dan Kesilapan Anwar Menyaksikan Pengerusi PKR Sabah Keluar Parti Dan Akhirnya Bertindak Sertai UMNO Semalam !-kalau dah tak tahan berjuang kebenaran keluar saje leee!!!!

Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sabah yang sedang dibelenggu masalah menerima satu lagi tamparan apabila ketua perhubungan negerinya, Pajudin Nordin (foto) mengumumkan keluar dari parti dan berhasrat menyertai UMNO. Pajudin, 42, yang belum pun sebulan memegang jawatan tersebut, membuat pengumuman itu dalam satu sidang akhbar bersama Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman, di kediaman rasmi Ketua Menteri di Sri Gaya, petang semalam. Beliau berkata keputusan itu dibuat kerana kecewa dengan kepimpinan pusat iaitu Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Presiden Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang tidak serius dalam menangani masalah-masalah dan isu Sabah. "Saya kesal kerana Datuk Seri Anwar selama ini mengatakan bahawa beliau menghormati hak-hak negeri Sabah, tetapi tingkah lakunya jelas menunjukkan bahawa beliau mengamalkan 'cakap tidak serupa bikin'. "Maka saya menganggap PKR di Sabah ini sudah tidak relevan untuk kita jadikan sebagai satu parti masa hadapan atau parti yang dikatakan akan menuju ke Putrajaya .. Maka saya mengisytiharkan diri keluar dari PKR dan melepaskan semua jawatan saya di dalam parti. "Setelah melihat perkembangan politik, saya seterusnya memohon untuk menyertai Umno dan Barisan Nasional (BN) di bawah kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Ketua Menteri Datuk Seri Musa kerana hanya BN yang telah lama memperjuangkan hak rakyat dan banyak menyumbang kepada rakyat," jelas beliau. Katanya beliau telah mengemukakan surat perletakan jawatan lewat petang tadi melalui fax, sms, dan e-mail ke PKR pusat dan percaya ramai lagi ahli PKR terutamanya ketua-ketua dan ahli jawatankuasa cabang akan turut serta meninggalkan parti kerana ada yang menyuarakan ketidakpuasan hati terhadap cara kepimpinan pusat.
Ramai Lagi Pemimpin PKR Sabah Bakal Keluar
"Saya percaya keputusan untuk keluar dari PKR akan disusuli oleh ramai lagi rakan-rakan kepimpinan yang berada dalam PKR Sabah bila melihat senario politik PKR yang kita anggap sebagai satu parti yang sudah kucar-kacir, tidak ada hala tuju dan tidak ada pembelaan daripada pemimpin-pemimpin di peringkat pusat," tambahnya lagi. Sebelum ini perlantikan Pajudin sebagai ketua PKR Sabah pada 10 Jan lalu, merupakan satu kejutan kerana ini pertama kalinya pemimpin bagi negeri Sabah dilantik dari bukan kalangan ketua-ketua cabang dalam parti itu. Pajudin merupakan Naib Ketua Cabang PKR Tuaran. Baru-baru ini, 18 daripada 24 ketua cabang PKR Sabah telah membuat bantahan terhadap perlantikan Pajudin yang lebih mesra dikenali sebagai 'ustaz'. Pajudin yang menyertai PKR sejak 1999 berkata walaupun selepas dilantik sebagai ketua PKR Sabah, beliau tidak pernah mendapat kerjasama dan sokongan dari Anwar dan Dr Wan Azizah, dan ini menunjukkan mereka 'sengaja mempermain-mainkan' pemimpin PKR Sabah. Ditanya sama ada beliau keluar dari parti disebabkan bantahan daripada 18 ketua cabang terhadap perlantikan beliau, Pajudin berkata: "Tidak. Bagi saya setelah dilantik oleh presiden melalui perlembagaan parti, maka saya anggap perkara itu sudah selesai." Sementara itu Musa berkata trend satu demi satu pemimpin PKR keluar daripada parti, jelas menunjukkan bahawa PKR dan Pakatan Rakyat tidak relevan lagi di negara ini atau di negeri Sabah, kerana mereka sedar parti itu tidak akan membawa apa-apa manfaat kepada rakyat. "Saya mengalu-alukan permohonan beliau menjadi ahli UMNO ... Kita akan terima permohonannya dan ini kita akan proses seperti biasa," tambah Musa. Ditanya sama ada UMNO Sabah lebih yakin menghadapi pilihan raya akan datang berikutan perkembangan ini, Musa menjelaskan UMNO sentiasa bersedia dan mempunyai keyakinan kerana parti itu telah bekerja keras, sentiasa mendampingi dan membantu rakyat di negeri itu.
[Ramai yang terkejut dengan senario terbaru ini sebenarnya. Siapakah yang harus dipersalahkan dalam hal ini. Apakah dek kerana kesilapan Ketua Umum Datuk Seri Anwar Ibrahim yang tergamak melantik Pajudin Nordin yang hanya merupakan Naib Ketua Cabang ke Jawatan Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri Sabah?. Terkadang, ahli PKR perlu menerima kenyataan yang Anwar banyak juga membuat kesilapan dalam menentukan kepimpinan parti hingga menyebabkan krisis dalaman PKR berlaku di sana sini. Inilah hakikatnya, lantaran itulah kita tidak hairan orang-orang seperti Zaid Ibrahim dan terkini Gobalakrishnan akhirnya mengambil keputusan untuk meninggalkan parti itu. Apa tidaknya, Anwar tergamak melantik seorang peguamnya iaitu R.Surendran sebagai Naib Presiden PKR sedangkan ada pemimpin India yang telah lama berjuang dan layak tidak diberi perhatian. Begitu juga dengan lantikan Rafizi Ramli selaku Pengarah Strategik PKR. Ia juga menunjukkan Anwar ingin menjadikan PKR sebagai parti kroninya, kerana beliau tahu Rafizi adalah "ayam didiknya" di Pejabat Penasihat Ekonomi Negeri Selangor sekarang ini. Sedangkan umum mengetahui Rafizi tidak sehebat mana kerana takut berhadapan dengan Chegubard dalam pemilihan jawatan Ketua AMK menyebabkan beliau menarik diri sebagai calon di saat-saat akhir. Apakah orang sebegini layak dipilih ke kedudukan itu?. Kini Anwar bertanggungjawab menyebabkan PKR dalam "huru-hara" akibat sikapnya yang tidak mahu mendengar pandangan akar umbi sebenarnya. Maka itulah sesuatu perlu dilakukan !].

Tiada ulasan:

iklan

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 . |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.