Umat Islam Terkilan Terhadap Kenyataan Mufti Mesir Yang Terus Menyokong Tindakan Presiden Hosni Mubarak Kepada Seluruh Rakyatnya Itu !-macam ulama umno lee tu!!!

Umat Islam di seluruh dunia nyata terkilan dengan tindakan Mufti Mesir ‘Ali Jum’ah (foto) yang meminta rakyat negara itu menghentikan tunjuk perasaan terhadap Presiden Hosni Mubarak sekarang ini. Beliau berkata demikian ketika muncul di TV Mesir baru-baru ini. Di fahamkan memang selama ini ‘Ali Jum’ah adalah benteng Hosni Mubarak, dia dilantik oleh Mubarak sekalipun ramai tokoh-tokoh ilmuwan Mesir lain yang jauh lebih terserlah keilmuan dibandingkan beliau. Malang sekali, selama beliau dilantik, apa yang sering beliau bangkitkan hanyalah isu sekitar perselisihan pendapat dalam kalangan umat Islam seperti masalah perbezaan mazhab dalam aliran kalam dan fekah. Beliau tidak lantang seperti al-Syeikh al-Qaradawi, Muhammad al-Ghazali r.h dan lain-lain dalam mengkritik kezaliman dan kerakusan Mubarak. Beliau tidak berfatwa tentang tindakan-tindakan Mubarak menipu rakyatnya. Tiba-tiba hari ini, ketika rakyat keluar menuntut hak mereka, tanpa menumpahkan darah, hanya demonstrasi jalanan, beliau mengeluarkan pandangan agama tentang larangan keluar membantah Mubarak. Bahkan mengalu-alukan langkah Mubarak yang kononnya ingin membuat pembaharuan dalam masa tujuh bulan. Jika 30 tahun Mubarak gagal membuat pembaharuan, apakah dia mampu melakukannya dalam masa tujuh bulan seperti yang dia janjikan? Jika beliau mampu bererti selama ini beliau ternyata seorang pengkhianat besar! Jika tidak mampu, beliau mesti berhenti dan berikan laluan kepada pilihan rakyat. Jika rakyat berhenti membantah, regim itu akan kembali berkuasa. Kenapa ‘Ali Jum’ah tidak mengeluarkan fatwa tentang penyokong Mubarak yang membunuh rakyat awam dalam demonstrasi tersebut, dan juga selama 30 tahun Mubarak membunuh para penentangnya secara zalim! Dunia Islam menjadi mundur disebabkan pemerintah yang zalim dan korupsi, dibantu pula oleh ulama yang bersekongkol. Tahniah kepada al-Syeikh Dr Yusuf al-Qaradawi dalam temubual al-Jazeera yang menyatakan pejuang yang mati berdemonstrasi aman di Mesir adalah syahid dan demonstrasi itu mesti disokong! Inilah contoh ulama yang berani dan berkata tanpa ada kepentingan diri sendiri.

[Tindakan Mufti Mesir ini saling tak tumpah dengan apa yang berlaku di negara kita sebenarnya. Mutakhir ini ada mufti-mufti yang gemar berpolitik dan menyokong apa jua tindakan kerajaan biarpun ia bertentangan dengan syariat Islam itu sendiri. Malah, ada mufti dan golongan agama yang sanggup menjual maruah diri untuk kepentingan duniawi semata-mata. Mereka tidak takut lagi untuk berhadapan dengan Allah SWT di akhirat kelak. Apa yang penting ialah menyokong segala dasar dan apa juan tindakan kerajaan demi kebahagiaan dan masa depan mereka. Inilah yang membahayakan umat Islam hari ini sebenarnya. Mufti-mufti dan golongan ulamak yang telah dibelenggu jiwa dan hati mereka untuk melihat kejahatan itu sebagai kebenaran, sebaliknya keadilan itu sebagai kejahatan. Semoga mereka yang terlibat dapat kembali ke pangkal jalan dan tidak terus hanyut dalam dunia fana mereka. Dosa mereka lebih besar daripada umat Islam itu sendiri, sebab mereka adalah golongan cendiakawan Islam yang sepatutnya mempertahankan agama Allah].

Tiada ulasan:

iklan

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 . |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.