Mahfuz Omar letak jawatan?????

Ah, ahli politik duit berterabur. Rakyat menggelupur!

Mahfuz Omar letak jawatan

Pukul 6.36 tadi, saya terima sms di bawah. Saya salin semula tanpa edit:
Salam pak bakaq, ada berita yang diperbincangkan di kalangan komuniti kontraktor. Khabarnya IJM Bhd dapat kontrak drpd Kedah Sato Sdn Bhd (Kedah GLC) untuk projek Kolej Universiti Insaniah berjumlah lebih kurang RM180++ juta. Katanya BOD meeting diadakan pada hari Ahad (27/12/10) di KL Hilton & LA keluar pada hari yang sama. Khabarnya juga, IJM Bhd tidak participate dalam tender tetapi dianugerahkan juga projek ini! Minta pak bakaq tolong check, adakah perkara seperti ini boleh berlaku di bawah pentadbiran seorang ulamak?! Tq.
Selepas itu, saya call Mat Korporat itu. Saya kemudiannya diberitahu bahawa Haji Mahfuz Omar meletak jawatan sebagai Pengerusi Kedah Sato Sdn Bhd kerana tidak bersetuju dengan penganugerahan projek kepada pihak yang tidak mengambil bahagian dalam tender.

Walaupun saya boleh call Mahfuz untuk mengesahkan perkara itu, saya malaslah. Tak dak guna pun. Kalau hampa nak sahkan perkara itu, hampa pi tanya dia sendirilah. Lagu mana dia nak bersilat lidah nak cover Datuk Seri Azizan Abdul Razak berikutan tindakannya meletakkan jawatan sebagai Pengerusi Kedah Sato itu, itu dia punya fasal.

Saya sejak beberapa bulan lalu berkempen supaya kita berfikir sebagai rakyat. Berfikir untuk anak cucu kita yang akan tinggal dalam negara ini. Mana lagi depa nak pi. Kalau kaya pun, belum tentu depa nak migrate.

Saya berkempen supaya kita berfikir sebagai rakyat. Bukan sebagai penyokong mana-mana parti. Amat merbahaya kalau berfikir sebagai penyokong mana-mana parti. Takut nanti kalau orang parti lain buat, kita bantai. Kalau parti yang kita sokong buat, kita pi jadi lawyer tak berbayar untuk parti yang kita sokong. Membela perbuatan yang tidak betul. Membantu gang kita melakukan kezaliman. Itu 'asabiyyah namanya - membantu saudaramu atas kezaliman.

Amalan yang tidak betul boleh berlaku. Kita tak patut berdiam diri jika rakyat yang menjadi mangsa. Saya bagi contoh. Katakanlah di sebuah negeri antah-berantah. Negeri malang itu pula dipaksa menanggung biawak hidup, iaitu syarikat pembekal air yang tak puas-puas menjadi lintah darat dan mencekik darah rakyat dengan mengenakan bayaran yang tinggi untuk perkhidmatannya.

Tiba-tiba, lintah darat itu dilaporkan telah menghulurkan berjuta ringgit kepada ahli politik tertentu untuk menerbitkan akhbar yang diambilalih oleh puak ahli politik itu. Persoalannya adakah lintah darat itu baik sangat dan duduk tak duduk nak bersedekah kepada ahli politik itu menerbitkan akhbar yang diambilalih juak-juaknya? Adakah sumbangan itu bukan rasuah?

Syarikat pembekal air itu cekik darah rakyat dengan penuh nafsu dan penuh kejam dan ia pula tak disenangi oleh rakyat dan kerajaan negeri antah-berantah itu. Mengapa ia sanggup jolok ahli politik tersebut yang berada dalam kerajaan negeri antah-berantah itu dengan duit begitu banyak?

Ah, ahli politik duit berterabur. Rakyat menggelupur!

http://penarikbeca.blogspot.com

Tiada ulasan:

iklan

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 . |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.