Memalukan: Lagi 'Projek Sakit', Siling Lobi Utama Hospital Serdang Pula Runtuh Lewat Malam Tadi

SERDANG 30 Jan [11.00 pm] - Siling berukuran di kawasan lobi utama Hospital Serdang (foto) dilaporkan runtuh tengah malam tadi, dipercayai insiden pertama seumpamanya yang berlaku di hospital itu sejak ia mula beroperasi pada Disember 2005. Insiden yang berlaku kira-kira 12.30 malam itu telah mengakibatkan bahagian-bahagian dan serpihan siling bertaburan di kawasan lantai lobi. Jurucakap hospital tersebut ketika dihubungi berkata, tiada kecederaan yang berlaku kerana ketika kejadian tiada orang awam atau pelawat berada di sekitar lokasi. "Kami juga telah kerahkan pengawal untuk menutup kawasan itu sebaik sahaja kejadian sampai kepada pengetahuan kami. Satu lencongan juga telah dibuat bagi tujuan keselamatan,” katanya. Jurucakap itu berkata, satu siasatan terperinci sedang dilakukan bagi mengenal pasti puncanya.
Sementara itu beberapa pelawat nyaris cedera semasa kejadian. Kejadian berlaku ketika beberapa pelawat sedang duduk di tempat menunggu, yang turut menempatkan sebuah kedai kopitiam dan merupakan pintu utama ke wad. Ketika kejadian beberapa pelawat sedang duduk di lobi, tiba-tiba mereka terdengar bunyi dari bahagian atas dan ternampak sebahagian syiling mula terkopak.
Ahli Parlimen Serdang Mahukan Tindakan Segera
Ahli Parlimen Serdang, Teo Nie Ching (foto) yang dihubungi menjelaskan, kejadian tersebut masih diperingkat siasatan dan menggesa pihak hospital mengeluarkan kenyataan segera berhubung sebahagian syiling di bahagian lobi hospital berkenaan yang tiba-tiba runtuh tengah malam tadi. “Punca-punca sekarang tidak dapat dipastikan lagi dan pihak hospital hanya blok area lobi itu supaya orang ramai tidak masuk,” katanya. Tambah Nie Ching, Kementerian Kerja Raya harus dipertanggungjawabkan di atas kejadian tersebut kerana JKR terlibat sepenuhnya dalam pembinaan sesebuah bangunan hospital di Malaysia. “Tak boleh salahkan pihak hospital kerana semua bangunan hospital atau sekolah ialah tanggungjawab JKR untuk lantik kontraktor membuat pembinaan… yang penting kementerian kerja raya harus ambil tindakan secepat mungkin untuk pastikan bangunan ini masih selamat digunakan,” jelasnya. Beberapa pengawal keselamatan kelihatan mengawasi keadaan, selain menghalang orang ramai daripada melalui kawasan ini, malah polis turut berada di lokasi. Kejadian bagaimanapun tidak menjejaskan keseluruhan operasi di hospital ini. Kos pembinaan Hospital Serdang dikatakan menelan belanja RM690 juta.
[Ternyata, masih ada projek-projek Kerajaan BN yang bermasakah seperti ini. Selepas stadium di Terengganu, kemudian bangunan parlimen, kemudian banyak lagi. Kini siling sebuah hospital pula runtuh. Bukankah ini sesuatu yang sungguh memalukan. Bayangkan jika ada orang awam atau kakitangan hospital terbabit berada disitu pada masa kejadian. Sudah pasti ia akan menjadi satu isu besar yang akan menjatuhkan imej kerajaan UMNO BN dalam pilihanraya umum akan datang. Apa yang pasti, apabila kontraktor gagal melakukan kerja mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan maka beginilah jadinya. Apakah senario seperti ini akan kita terus saksikan di masa akan datang agaknya?. Siapa harus dipersalahkan dalam hal ini?. Apakah dek kerana kroni yang telah mendapat projek itu?].

Tiada ulasan:

iklan

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 . |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.