Polis Tidak Wajar Guna Kekerasan Kepada Rakyat Yang Hanya Ingin Menyerahkan Memorandum Ke Kedutaaan Amerika Syarikat Itu Sebenarnya !!

Orang ramai kecewa dengan tindakan keterlaluan Polis Di Raja Malaysia (PDRM) yang menggunakan kekerasan untuk menghalang penyerahan memorandum kepada Kedutaan Amerika Syarikat melalui satu himpunan membantah sokongan negara itu terhadap pemerintahan Hosni Mubarak yang ditolak rakyat hari ini. Tindakan pihak polis Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) membuat tangkapan dan semburan watercanon jelas sekali perbuatan terkutuk yang tidak wajar berlaku sebenarnya. Malah, tindakan peserta perhimpunan itu bukanlah mahu menggugatkan kerajaan UMNO BN seperti kebiasaannya. Ia adalah tanda protes terhadap campurtangan Amerika Syarikat yang terus menyokong Presiden Mesir sekarang ini. Pihak polis sepatutnta memantau pergerakan peserta perhimpunan dan tidak perlu menimbulkan kekecohan atau kekasaran. Beberapa petugas Unit Amal PAS dan orang ramai ditangkap di hadapan Masjid Tabung Haji ketika pihak polis cuba menyuraikan himpunan tersebut selepas selesai menyerahkan memorandum. Tambah menyakitkan hati pihak polis juga didakwa menggunakan kekerasan dengan memukul, menyepak dan memaki peserta himpunan dan difahamkan tujuh ditangkap dan dibawa ke Balai Polis Dang Wangi. Agak memalukan, dikala umat Islam dan warga Mesir sendiri bangkit menolak kempimpinan Hosni Mubarak, tiba-tiba polis di Malaysia pula seolah-olah merestui setiap apa yang berlaku di sana. Mereka tidak faham apa tujuan perhimpunan yang diadakan hari ini?. Mereka lebih berselera untuk menggempur peserta yang tidak langsung mahu menimbulkan huru-hara.

Rakyat hanya mahu hantar memorandum, bukannya buat huru-hara

Perarakan peserta ke Kedutaan Amerika Syarikat telah dihalang oleh FRU
[Hanya kerana mahu menghantar memorandum, pihak polis sanggup bertindak ganas kepada rakyat sendiri. Apakah kerana perhimpunan yang diadakan hari ini disertai oleh NGO serta pemimpin politik pembangkang?. Lantaran itu mereka sanggup melakukan apa saja?. Bagaimana jika perhimpunan itu dianjurkan oleh UMNO dan NGO seperti GAPS, PERKASA, GPMS dan sebagainya. Apakah pihak polis akan melakukan tindakan yang sama seperti ini. Kita cukup hairan dengan situasi dalam negara kita hari ini. Isu antarabangsa yang mendapat kutukan dunia seperti itu pun rakyat dihalang menyatakan bantahan. Sepatutnya, apa yang berlaku di Mesir hari ini harus dijadikan ikhtibar oleh kerajaan Malaysia. Jika inilah keadaannya maka kita khuatir satu hari nanti rakyat Malaysia pula akan bangkit untuk menjatuhkan mana-mana pemimpin yang zalim serta khianat kepada rakyat itu sebenarnya].

Tiada ulasan:

iklan

 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 . |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.